Låt det smaka! Slösa med saffran och smör – det blir extra gott!

Meningen med saffran är ju smaken – inte bara färgen.

MAT & DRYCK

Bullar, kransar, galetter och skorpor – vår adventsbagare Sara Bergfors sparar inte på saffranen. Hela 3,75 gram av den doftande kryddan färgar degarna gyllene gula.

Några gram kanske inte låter så mycket men det går ändå åt märken (pricken på pistillen) från 300–550 saffranskrokusar till de här godsakerna.

Så ut och plocka (eller köp några kuvert) och börja baka.

Läs mer om adventfester och julstök här:

Klassiska lussekatter

Ägg i degen och lite extra smör och socker gör dessa lussekatter saftiga och goda.

Blir 32 stora eller 48 små lussekatter.

Tid: 2 timmar.

Du behöver:

1 g saffran (2 pkt)

0,5 tsk salt

0,5 msk neutral sprit

50 g jäst

200 g smör

5 dl mjölk

2 dl socker

0,5 tsk salt

1 ägg

Cirka 18 dl vetemjöl

1 ägg till pensling

Russin till garnering

Gör så här:

1. Stöt saffran tillsammans med saltet i en mortel. Låt blandningen dra i spriten i cirka 15 minuter. Detta ger extra smak och färg.

2. Smula ned jästen i en degbunke.

3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.

4. Tillsätt saffransblandningen, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen, gärna i köksmaskin, tills den är blank och smidig och släpper från bunkens kanter (cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i köksmaskin)

5. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk på varm och dragfri plats i cirka 40 minuter.

6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 32 eller 48 bitar. Baka ut dem till lussekatter och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt – tänk på att bullarna jäser ordentligt!

7. Låt bullarna jäsa, övertäckta med bakduk, i cirka 25 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader (225 grader för större bullar).

8. Tryck försiktigt fast russin i lussekatterna och pensla bröden med uppvispat ägg strax före gräddning.

9. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt lussekatterna svalna på bakgaller.

Saffransgalette

Extra fin saffransdeg gräddas till en tunn kaka.

Serveras antingen som den är, som ett lyxigt glöggtilltugg, eller som dessert med fikon i cognac och lättvispad grädde.

Två stora eller fyra små galetter.

Tid: 1 timme och 15 minuter.

Du behöver:

25 g jäst (1/2 paket)

0,5 dl vatten

150 gram smör, rumsvarmt

2 msk socker

1 krm salt

0,25 g saffran (1/2 paket)

4 dl vetemjöl

Rivet skal av en citron, helst kravodlad

Topping:

0,5 dl socker

50 g smör, kallt

Vatten

r så här:

1. Rör ut jästen i vattnet i en kopp. Stöt saffran med en sockerbit och rör ihop det med smör, socker, salt och citronskal i en rymlig bunke.

2. Rör ned jästblandningen och det mesta av mjölet i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Strö lite mjöl över och låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i cirka 40 minuter.

3. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Dela degen i två eller fyra bitar och kavla ut dem till tunna kakor på mjölat bakbord. De stora bör bli knappt 30 cm i diameter, de små cirka 20 cm.

5. Lägg kakorna på bakplåtspapper på plåtar. Vik en smal kant runt om kakorna.

6. Hyvla över kallt smör och strö över socker. Grädda i 8–10 minuter, eller tills galetterna har fin färg.

7. Stänk över lite vatten över galetterna när de kommer ut i ugnen, så blir de vackert glansiga.

8. Servera galetten nygräddad, antingen skuren i bitar till glögg eller kaffe, eller med lättvispad grädde och till exempel fikon i cognac till dessert.

Gotländsk saffranspannkaka

Risgrynsgröt med saffran och mandel är basen i denna klassiker. Utsökt som dessert med vispgrädde och god sylt.

6 portioner

Tid: 45 minuter.

Du behöver:

5 dl risgrynsgröt, eller en förpackning färdigköpt (500 g)

2 msk socker

0,5 krm salt

1 dl mjölk

0,5 dl grädde

1 paket saffran + 1 sockerbit

2 ägg

0,75 dl mandel, skållad och skalad

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Stöt saffran med en sockerbit. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och saffran och rör ned det i gröten.

3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Häll smeten i en smord ugnsform, eller sex portionsformar. Grädda tills pannkakan stannat och fått fin färg, cirka 25–30 min för en stor form och 20 min för portionsformarna.

4. Servera saffranspannkakan ljummen med lättvispad grädde och god sylt, till exempel salmbärs-, björnbärs- eller körsbärssylt.

Saffrankrans med mandel och apelsin

En saftig och god saffranskrans med smak av apelsin är en perfekt gå bort-present i adventstider.

2 kransar

Tid: 1 timme och 45 minuter.

Du behöver:

0,5 sats saffransdeg (se lussekatter)

Fyllning:

1,5 dl sötmandel

0,75 dl socker (gärna råsocker)

75 g smör, mjukt

Rivet skal av en apelsin, helst kravodlad

Ägg till pensling

Hackad sötmandel och pärlsocker till dekoration

r så här:

1. Mixa mandeln i matberedaren tills den är riktig finhackad.

2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.

3. Dela degen i två delar. Kavla ut varje bit till en rektangulär kaka, cirka 30 x 45 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop degen från långsidan.

4. Forma längderna till kransar och lägg dem med skarven nedåt i smorda formar med löstagbar botten, eller på bakplåtspapper på en plåt. Klipp jack med ett par centimeters mellanrum i degen och vik flikarna växelvis till höger och vänster.

5. Låt kransarna jäsa under bakduk i cirka 25 min. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

6. Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på mandel och pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 20–25 minuter, tills de har fin färg och är genomgräddade.

Saffransskorpor

Små knapriga skorpor med sötsalt smak som passar perfekt som tilltugg till glöggen.

Cirka 100 skorpor

Tid: 45 minuter + torktid.

Du behöver:

75 g smör

2 msk honung

1 paket saffran (0,5 g) + 1 sockerbit

200 g salta pistagenötter med skal (cirka 2 dl skalade)

2 stora ägg

1,5 dl strösocker

5,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala pistagenötterna.

3. Smält smöret och blanda i honung. Stöt saffran med en sockerbit och bland ned i smöret. Låt svalna.

4. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt i en rymlig bunke.

5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

6. Rör ned smöret i äggsmeten och sikta ned mjölblandningen. Lägg i nötterna och blanda raskt ihop till en ganska lös deg.

7. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd, lika lång som plåten. Lägg glest på bakplåtspapper och platta till lätt med mjölad hand.

8. Grädda i 200 grader i cirka 12 minuter, eller tills längderna har fin färg. Låt svalna något och skär sedan i sneda bitar, drygt en centimeter breda, med vass kniv.

9. Lägg skorporna med snittytan upp i en långpanna. Rosta i cirka åtta minuter, tills skorporna har fin färg. Stäng då av ugnsvärmen och låt skorporna eftertorka med ugnsluckan på glänt tills de är riktigt torra. Förvara i tättslutande burk.

Maffiga saffransmuffins

Gyllengula och saftiga muffins med goda valnötter, fikon och päron i.

8 stora muffins

Tid: 1 timme och 45 minuter.

Du behöver:

125 g smör

2 ägg

1 dl mjölk

1 paket saffran (0,5 g) + 1 sockerbit

3,5 dl vetemjöl

1 krm salt

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljsocker

2 dl råsocker

6 torkade fikon

1 dl valnötskärnor

1 stort päron, moget

Florsocker till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda smöret med mjölk och lätt uppvispade ägg. Stöt saffran med en sockerbit i en mortel och blanda ner i vätskan.

3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.

4. Lägg åtta fina valnötshalvor åt sidan. Hacka resten grovt. Skär fikonen i små bitar. Skala päronet, kärna ur och dela i 16 klyftor.

5. Häll smörblandningen i de torra ingredienserna och rör raskt ihop till en smet. Blanda i valnötter och fikon.

6. Fördela smeten i åtta stora muffinsformar, gärna i en muffinsplåt. Stick ned två päronklyftor i varje muffins och lägg dit en valnötskärna.

Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Prova med en sticka så att de är färdiga. Låt muffinsen svalna. Pudra gärna över lite florsocker före servering.

Mera julbak här