Julgodis med ny twist

Gör succé med nya trendiga julgodiset

MAT & DRYCK

Uppdraget: julgodis med ny twist. Och visst lyckades Chokladfabrikens Martin Isaksson.

Det blev både knäck med chokladsmak och tryffel med pepparkaksdoft. Det blir inte godare än så här. Vi lovar!

Chokladfabrikens Martin Isaksson med sina ljuvliga skapelser.
Foto: Börje Thuresson
Chokladfabrikens Martin Isaksson med sina ljuvliga skapelser.

Jordnötskrisp

Du behöver:

1 l flingor, till exempel Rice crispies eller Special K

400 g jordnötssmör, gärna med bitar (brukar vara en burk)

1 dl kokos

2 dl ljus sirap

1 dl socker

450 g mörk choklad

r så här:

1. Blanda allt utom chokladen väl.

2. Stryk ut smeten cirka 3 cm tjockt i långpanna eller liknande, låt stelna.

3. Smält chokladen och stryk ut den på flingbotten.

4. Vänta någon minut tills chokladen har börjat stelna och skär då upp den med en vass kniv i lagom munsbitar.

Apelsintoppar

Du behöver:

150 g smör

1,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

3,5 dl havregryn (måste mixas till ganska fint pulver om man ska kunna spritsa upp smeten. Annars kan man rulla till bollar.)

1 apelsin, använd raspet och saften av den

3 msk kakao

Syltat apelsinskal, till dekoration

r så här:

1. Använd smör som har fått ligga framme och blivit rumstempererat och blanda ner alla andra ingredienser.

2. Spritsa upp i små formar.

3. Dekorera med ett syltat apelsinskal.

4. Kyl dem och njut sen topparna väl kylda.

Tips! Om man vill kan man byta ut saften av apelsinen i receptet mot Grand marnier eller någon annan apelsinsprit.

Chokladknäck

Du behöver:

5 dl vispgrädde

560 g socker

275 g sirap

50 g smör

75 g kakao

r så här:

1. Blanda alla ingredienser.

2. Koka till 126 grader. Har du inte någon termometer hemma kan du göra kulprovet (droppa ner lite smet i ett glas med kallt vatten och känn på smeten om det går att forma en kula).

3. Häll ut smeten på smörpapper och låt stelna. Knacka sönder i munsbitar och njut.

Pepparkakstryffel

Du behöver:

50 g honung

35 g farinsocker

50 g ljus sirap

0,5 tsk malen kanel

0,5 tsk malen ingefära

0,5 tsk malen kryddnejlika

300 g vispgrädde

650 g mjölkchoklad

38 g osaltat smör

18 g cognac

Muskovadosocker, till garnering

r så här:

1. Koka ihop honung, farinsocker och sirap i en kastrull under cirka 5 minuter.

2. Tillsätt kryddorna till sockerröran och koka ihop någon minut på svag värme.

3. Tillsätt grädden.

4. Häll den varma vätskan över chokladen och rör till en slät massa. Värmen från vätskan gör att chokladen smälter så sakteliga.

5. Ha i smöret och låt det smälta i den varma massan. Allra sist tillsätter du cognacen.

6. Rör massan slät.

7. Låt stelna.

8. Spritsa upp tryffeln i långa längder och rulla i muskovadosocker (det funkar med farinsocker också).

Fikonrulle

Blir 1 rulle, cirka 30 cm lång

Du behöver:

Fikonmarsipan:

150 g fikon (torkade)

150 g mandelmassa

Rommarsipan:

170 g mandelmassa

cirka 30 g mörk rom (smaksätt så att det blir gott och ändå går att jobba med)

GARNERING:

Mjölkcholkad

ttrostad mandel

r så här:

Fikonmarsipan

1. Rensa och mixa fikonen.

2. Blanda ihop fikonen med mandelmassan.

3. Forma fikonmarsipanen till en cirka 30 cm bred rulle. Det kan vara lite kladdigt, men pudra bordet med lite florsocker så går det lättare.

Rommarsipan

4. Blanda mandelmassan och rommen.

5. Kavla ut till en 30 cm lång och cirka 10 cm bred platta på väl pudrat bord.

6. Rulla in fikonrullen i rommarsipanen och pensla rullen i mjölkchoklad och rulla dem i hyvlad lätt rostad mandel.

Recept: Martin Isaksson