Tallrikslagad lax med löjrom och sockerärtor

MAT & DRYCK

Svårighetsgrad:

Tid: 30 min

Pris: 35 kr/portion

Det här behöver du:

1,5 dl torrt vitt vin

3 dl vispgrädde

1 citron

600 g laxfilé, fryst minst 2 dygn

150 g sockerärtor

3 msk hackad gräslök

150 g löjrom

Salt & peppar

r så här:

1.rm ugnen till cirka 50 grader. Ställ in tallrikarna ni ska äta på.

2. Koka ihop vinet och grädden tills 2/3 återstår. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

3. Skär laxen i så tunna skivor du kan utan att de trasas sönder. Det går enklast om fisken bara är halvtinad.

4.gg sockerärtorna i ett durkslag. Häll över 1,5 liter kokande vatten. Spola av med kallt vatten och låt rinna av. Strimla sockerärtorna. Hacka gräslöken.

5. Ta fram de varma tallrikarna. Fördela laxen på dem. (Den blir nu tillagad.) Häll över den varma såsen. Garnera med sockerärtor, gräslök och löjrom.

Vintipset:

Lyx

Rabl riesling Steinterrassen,
Österrike, 99656, 119 kr, 750 ml

Budget

La Gascogne par Alain Brumont gros man­seng-sauvignon,
Frankrike, 2882, 77 kr, 750 ml

FAKTA

Vinmenyn

Tallrikslagad lax med löjrom och sockerärtor

Lammfilé med balsamicosky, Hasselbackspotatis och svartrotsgratäng

Svart Gino

Lammfilé med balsamicosky, Hasselbackspotatis och svartrotsgratäng

Svårighetsgrad:

Tid: 2 tim 15 min

Pris: 55 kr/portion

Både potatisen och svartrötterna ska tilllagas i ugnen. Om du inte får plats med båda formarna på en gång så börja med svartrötterna. Ta ut när de är nästan färdiga, täck med folie. Gratinera till fin färg i riktigt het ugn när det är dags att äta.

Vill du förbereda mer så kan både potatisen och köttet göras klara i förväg (men skär inte upp) och sedan värmas några minuter i het ugn.

Det här behöver du:

1,2 kg lammentrecôte

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

1 msk olja

2 msk smör

2 dl rött vin

2 msk balsamvinäger

Hasselbackspotatisen:

30 g smör

1,5 kg potatis

Svartrötterna:

600 g svartrötter

1 citron

4 dl vispgrädde

15 g torkad karljohan (eller trattkantarell)

1 vitlöksklyfta

1,5 dl riven parmesan

Gör så här:

1. Skala svartrötterna och skär i 7–8 cm bitar. Lägg i en bunke med kallt vatten och saften från halva citronen så mörknar de inte så lätt.

2. Koka upp vatten i en rätt stor kastrull. Sjud svartrötterna några minuter. Låt rinna av.

3. Värm ugnen till 225 grader.

4. Häll grädden i en skål, smula i svampen och pressa i vitlöken.

5. Riv parmesanosten. Rör ner hälften i grädden. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

6. Lägg svartrötterna i en ugnssäker form. Häll över grädden och strö över resten av osten. Gratinera 25–30 minuter i ugnen. Kolla med sticka att svartrötterna är klara.

7. Ta fram köttet så att det inte är iskallt när du ska steka det.

8. Hasselbackspotatisen: Värm ugnen till 225 grader. Smält smöret (gör det i formen du ska använda till potatisen så slipper du lorta ner en kastrull).

9. Skala potatisarna. Snitta dem tätt och djupt – men inte så att de faller i bitar.

10. Ställ ut i ugnssäker form, pensla med smöret, salta och peppra. Stek 45–60 minuter i ugnen. Kolla med sticka att de är klara.

11. Salta och peppra köttbitarna runt om. Klappa in med timjan och rosmarin. Bryn hastigt runt om i oljan och stek på lite lägre värme ett par minuter i smöret. Nu kan du steka klart köttet till 58 graders innertemperatur, antingen i 125 graders ugn (men där börjar det bli lite trångt nu, va?) eller på låg värme i stekpannan.

12. Skyn: Koka ihop rödvinet och balsamicon tills 2/3 återstår. Häll i stekskyn från köttet och den sky som bildas när du skär upp det. Koka ihop lite till och smaka av med salt och peppar.

13. Servera köttet med skyn, potatisen och svartrots­gratängen.

Vintipset:

Lyx

Penfolds Thomas Hyland shiraz,
Australien, 6301, 109 kr, 750 ml

Budget

Montepasso,
Italien, 79 kr, 750 ml

Svart Gino

Svårighetsgrad:

Tid: 30 min

Pris: 10 kr/portion

Det här behöver du:

1 kg frukt och bär, ta det du gillar och som ser gott ut

1 dl apelsin/citruslikör

2 msk råsocker

1 dl grovt riven mörk choklad

Gör så här:

1. Skölj, skala och ansa frukt och bär. Lägg upp på ett ugnssäkert fat eller i portionsskålar.

2. Skvätt över likören. De som inte vill ha alkohol får pressad apelsin i stället. Strö över råsockret och den rivna chokladen.

3. Smält sockret/chokladen helst med en liten gasolbrännare eller ställ högst upp i hetast möjliga ugn.

Vintipset:

Lyx

Schlumberger pinot gris vendanges tardives,
Frankrike, 96979, 175 kr, 500 ml

Budget

Nederburg noble late harvest,
Sydafrika, 2741, 69 kr, 375 ml

Läs också: