Baka en liten kaka

1 av 5
MAT & DRYCK

Små kakor kan ge stora upplevelser!

När höstmörkret lägrar sig så lägger vi kakorna på faten.

Fina små biskvier som går mycket bra att frysa om du vill förbereda inför festen. De små biskvierna är som konfekt och passar förstås utmärkt till kaffe på maten … eller med ett litet glas mörk rom.

Minichokladbiskvier

Du behöver:

BOTTNAR:

200 g mandelmassa, med 50 % mandel och 50 % socker

1 dl strösocker

2 äggvitor

SMÖRKRÄM:

100 g smör, rumsvarmt

1,5 dl florsocker

1 äggula

2 msk kakao

TOPPING:

150 g choklad, mörk

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Riv mandelmassa och blanda med socker och äggvita.

3. Klicka ut små klickar av smeten med två teskedar på en plåt med bakplåtspapper.

4. Baka mitt i ugnen 9–10 minuter.

5. Lossa kakorna från pappret när de svalnat lite och lägg dem på ett galler att kallna.

6. Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred den toppig på undersidan av de helt kalla kakorna. Är de inte kalla glider fyllningen av.

7. Ställ kakorna i kylskåpet en stund så att smörkrämen stelnar.

8. Bryt chokladen i bitar, lägg den i en stor kopp och smält på låg effekt i mikron eller i vattenbad. Låt chokladen svalna något.

9. Ta tag om botten på biskvierna och doppa dem i den smälta chokladen. Gör en lätt vridning på kakan direkt efter doppet så att överflödig choklad rinner av. Du kan förvara biskvierna några dagar i kylskåp. Vill du spara dem längre, lägg dem i frysen.

Chocolate chip cookies med mörk choklad

Med det här receptet går det lätt att svänga ihop en hel plåt med kakor. De blir knapriga och är laddade med bitar av mörk choklad.

Du behöver:

100 g smör

100 g blockchoklad, mörk

1 dl strösocker

0,5 dl farinsocker

1 ägg

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret långsamt i en kastrull. Ta det från plattan så fort det har smält och låt det svalna. Om smöret är för varmt smälter chokladbitarna ut i smeten.

3. Hacka chokladen grovt.

4. Rör ner socker, farinsocker och ägg i kastrullen.

5. Blanda mjölet med bikarbonat, salt och vaniljsocker och rör ner det tillsammans med chokladen.

6. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg inte klickarna för tätt eftersom de flyter ut i ugnen.

7. Baka kakorna mitt i ugnen cirka tio minuter.

8. Låt kakorna kallna på plåten.

Champagnekakor med parmesanost

Förvånande blickar byts snart till glatt uppskattande när du bjuder på ”salta” kakor med parmesanost och paprika till ett glas champagne. En bubblande överraskning när något ska firas – eller som inledning på en god middag.

Du behöver:

100 g smör, rumsvarmt

1 msk strösocker

1,5 dl parmesanost, riven

2,5 dl vetemjöl

1 msk paprikapulver

Gör så här:

1. Vispa smör och socker poröst med elvisp.

2. Tillsätt ost och mjöl och vispa på låg fart tills det blir en smulig deg. Tryck ihop degen med händerna i bunken.

3. Ta upp degen på köksbänken. Rulla ut den till en rulle, tjock som ett kvastskaft.

4. Strö ut paprikapulver på bänken och rulla degrullen i pulvret så att ytan blir täckt.

5. Vira in degrullen i plastfolie och låt den ligga i kylen i cirka två timmar.

6. Sätt ugnen på 175 grader.

7. Skär upp degrullen i knappt 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

8. Baka mitt i ugnen cirka 10 minuter.

9. Låt kakorna svalna på plåten.

TIPS: Rulla degen i finhackade valnötter i stället för paprikapulver. Rulla degen i chilipulver i stället, ta så het chili som du törs!

Makroner med hallonsmörkräm

Det här är spröda, marängliknande kakor av fransk härkomst som helst ska ätas samma dag de bakas. Blir det några över kan de ligga på vänt i frysen.

Du behöver:

SMÖRKRÄM:

100 g smör, rumsvarmt

1,5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 äggula

2 msk hallonsylt

Ev några droppar röd karamellfärg

MANDELKAKOR:

1,25 dl äggvita, cirka 3–4 äggvitor

0,5 dl strösocker

125 g sötmandel, skållad och malen

4 dl florsocker

2 tsk kakao

Gör så här:

1. Börja med smörkrämen: Lägg smör i en bunke och sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vispa smörblandningen med elvisp tills den är ljus och porös.

2. Vispa ner äggula och hallonsylt. Färga eventuellt med lite röd karamellfärg. Förvara i kylskåp.

3. Sätt ugnen på 150 grader.

4. Vispa äggvita med en elvisp, först på låg hastighet, öka efter hand. Tillsätt strösocker, lite i taget, och vispa till en fast marängsmet, cirka fem minuter.

5. Sikta ner mandel, florsocker och kakao i marängen. Blanda varsamt.

6. Spritsa, eller klicka ut med två skedar, cirka 50 klickar stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.

7. Låt kakorna vila cirka 15 minuter på plåten. Vilan gör att de inte spricker i ugnen.

8. Baka i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter. Kakorna ska vara lite mjuka i mitten.

9. Dra pappret med kakorna direkt från plåten över till bänken. Låt kallna. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna, täck med den andra hälften så att de ser ut som små hamburgare.

TIPS: Vill du göra det ännu enklare? Använd färdigköpt nötkräm i stället för smörkräm. Smaksätt den med lite extra kakao och kaffepulver.

Kaksnittar med kola och choklad

Choklad och kola är en välkänd kombination. I de här enkla kaksnittarna smälter smakerna samman och blir som godaste godis. Ställ kakburken högt upp i skåpet, om du vill rädda några till nästa dag.

Du behöver:

100 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

2 msk sirap, ljus

2 dl vetemjöl

2,5 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bikarbonat

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp.

3. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det har blivit en smulig deg. Tryck ihop degen med händerna i bunken.

4. Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i två delar. Rulla ut varje del till en längd, lika lång som plåten.

5. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite. De flyter ut i ugnen, men behöver ändå jämnas till lite med handen.

6. Baka mitt i ugnen 15–20 minuter.

7. Låt längderna svalna lite på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt kakorna kallna.

Text: Malin Söderström och Anna Sjögren
Foto: Daniel Hertzell