Romantiska rätter för dejten

1 av 4 | Foto: Ulrika Pousette
Njut av en god, men lättlagad, romantisk middag.
MAT & DRYCK

Förbered den perfekta dejten.

Bjud på kalvfärsbollar med salvia och lax med frisk sallad.

Avsluta med underbart krispiga mandelmasseäpplen.

1. Rökt lax med äppel- och fänkålssallad

Svårighetsgrad: 2

Tid: 20 min

Pris: 15 kr/ portion

Smaken av rökt lax gifter sig med den friska salladen på ett fantastiskt sätt.

6 portioner

300 g kallrökt lax i skivor

Äppel- och fänkålssallad:

3 äpplen

1 fänkål

Dressing:

1 msk äppel­cidervinäger

2 msk olivolja

2 msk finhackad dill

2 msk finskuren gräslök

1 krm salt

Gör så här

Blanda dressingen.

Skala och skär äpplena i tunna strimlor Lägg ner dem i dressingen.

Ansa och skiva fänkålen mycket tunt, gärna med mandolinjärn. Blanda med äpplena. Låt gärna stå en halvtimme.

Servera med laxen.

2. Kalvfärsbollar med salvia och citron i tomatsås

Svårighetsgrad: 2

Tid: 45 min

Pris: 30 kr/ portion

Perfekt bjudrätt som kan förberedas i god tid. Sedan återstår bara att koka pasta.

6 portioner

800 g kalvfärs

2 tsk salt

0,5 tsk nymald svartpeppar

3 msk finhackad färsk salvia eller 1 msk torkad

finrivet skal av 1 citron

1 ägg

1 l kalv- eller hönsbuljong

Tomatsås:

1 burk tomatsås classico, 500 g

1 dl vispgrädde

Tillbehör:

500 g bred bandpasta

salviablad

cocktailtomater

Gör så här

Blanda färs, salt, peppar, salvia, citronskal och ägg. Arbeta med träsked tills det håller ihop.

Koka upp buljongen i en vid panna. Forma 30 bollar med vattensköljda händer och lägg dem på vattensköljd skärbräda. Lägg sedan ner bollarna i den kokande buljongen och sjud ca 5 minuter under lock. Hit kan förberedas dagen före.

Koka upp tomatsås och grädde. Lägg ner köttbollarna och låt dem bli varma. Servera med nykokt pasta och garnera med salviablad och tomater.

3. Mandelmasseäpple med rom och valnötsmaräng

Svårighetsgrad: 2

Tid: 50 min

Pris: 12 kr/ portion

Marängen är len och krispig på samma gång och under den döljer sig romsmakande mandelmassa.

6 portioner

6 äpplen

200 g mandelmassa

4 msk rom

Valnötsmaräng:

2 äggvitor

4 msk strösocker

50 g valnötter

Tillbehör:

Vaniljglass

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandel­massan och blanda

med rom.

Skär av en skiva överst på äpplena och kärna ur dem. Tryck ner mandelmassa i hålet och fördela resten ovanpå. Stek i ugnen på nedersta falsen cirka 25 minuter.

Hit kan förberedas.

Vispa äggvitorna till skum och vispa ner sockret lite i taget till en fast maräng. Bryt valnötterna i bitar och blanda ner i marängen.

Klicka marängen på äpplena och stek ytterligare 5–8 minuter tills marängen fått fin färg. Servera äpplena varma, gärna med en kula vaniljglass.

Jan Hansson