Ta en genväg till Italiens läckerheter

1 av 11
MAT & DRYCK

Fråga någon om favorit-matland och chansen är stor att svaret blir Italien. Nya kokboken ”Italienska smakens källa” försöker ta reda på hemligheten bakom allt det goda.

Vi serverar en buffé på några snabba och enkla recept ur boken.

Tomat och taleggio-ost i sallad med krutonger

Svårighetsgrad: 2

Tid: 60 min

Pris: 12 kr/pers

4 portioner

15–20 små cocktailtomater

2 rödlökar, fint nedskurna

Cirka 200 g taleggio-ost i mindre bitar

1 dl olivolja

2 msk balsamicovinäger

1 kruka basilika

Salt och svartpeppar

8 späda salladslökar

Krutonger

Gör så här:

Skär ner och blanda allt utom krutongerna. Låt marinera cirka 15 minuter.

Servera med krutonger.

Minipizzor ”Margherita”

Svårighetsgrad: 2

Tid: 60 min

Pris: 12 kr/pers

4 portioner

Deg:

6 g jäst

6 g salt (1 rågad tsk)

1,8 dl mjölk

320 g vetemjöl (5,3 dl)

Lökbas:

1 lök, fint nedskuren

1 chilifrukt, fint nedskuren

1 vitlöksklyfta, fint nedskuren

1 msk brunt farinsocker

2 msk olivolja

300 g soltorkade tomater

1 skvätt vitt vin

Salt och peppar

Mozzarella och rucola

Gör så här:

Gör degen: Blanda alla ingredienserna. Låt vila 30 minuter.

Gör lökbasen: Svetta lök, chilifrukt, vitlök och farinsocker i olja. Tillsätt soltorkade tomater och vin. Koka ihop tills löken är mjuk. Smaka av.

Sätt ugnen på 300 grader (eller så högt som möjligt).

Kavla ut och toppa pizzan med lökbasen. Baka i ugnen i cirka 6 minuter, gärna på upphettad stenskiva. Garnera.

Servera på buffé eller som cocktailtilltugg.

Mozzarella med tomat och oliver

Svårighetsgrad: 1

Tid: 30 min

Pris: 25 kr/pers

4 portioner

4 buffelmozzarella, rumstempererade

4 kvisttomater (skållade, skalade, nedskurna)

80 g oliver, nedskurna

1 knippa bladpersilja, fint hackad

1 dl jungfruolivolja

3 msk balsamvinäger (eller rödvinsvinäger)

2 salladshuvuden, plockade och sköljda

6 skivor formfranska, nedskurna och torkade i ugn till krutonger

Havssalt

Svartpeppar.

Gör så här:

Blanda tomat, oliver och persilja med olivoljan och vinägern.

Lägg ut salladsbladen på tallrik och placera mozzarellan ovanpå. Häll blandningen och krutongerna över.

Strö på salt och svartpeppar före serveringen.

Kapris med potatis och rödbetor

Svårighetsgrad: 1

Tid: 40 min

Pris: 5 kr/pers

4 potatisar, kokta och nedskurna

4 rödbetor, kokta och nedskurna

Cirka 4 msk små kaprisbär

30 g bladpersilja, finhackad

1 dl olivolja

2 msk sherryvinäger

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Blanda allt och låt marinera en stund före servering.

Denna sallad passar bra till en köttbit och till kokt eller grillad fisk.

Gorgonzoladip

Svårighetsgrad: 1

Tid: 5 min

Pris: 12 kr/pers

4 portioner

Passar bra att servera till grissini eller bruschetta

300 g gorgonzolaost

3 msk mascarponeost eller philadelphiaost

1 msk fin olivolja

Eventuellt lite svartpeppar

Gör så här:

Blanda ostsorterna och olivoljan. Krydda eventuellt med lite svartpeppar. Salt behövs ej, sältan från osten bör räcka.

Choklad med havssalt

Svårighetsgrad: 3

Tid: 40 min + tid för kylning

Pris: 170 kr

Receptet ger en stor laddning choklad. Halvera eller gör en fjärdedel om du vill.

200 g socker

50 g glukos (finns på apoteket eller att beställa på bagerisajter)

5 dl grädde

1,5 tsk havssalt

600 g ljus choklad

250 g mörk choklad

100 g smör, rumstempererat

Gör så här:

Koka ihop sockret och glukosen till en karamell.

Koka upp grädden och havssaltet.

Smält den ljusa och den mörka chokladen i en kastrull i ett vattenbad. Tillsätt smöret mot slutet.

Blanda ihop karamellen och grädden.

Blanda ner detta i den smälta chokladblandningen. Låt kallna i kyl på ett bleck (långpanna) eller i en form.

Skär upp och servera toppad med havssalt.

Focaccia med taleggioost och coppaskinka

Svårighetsgrad: 2

Tid: 1 tim 50 min

Pris: 45 kr

Focacciadeg:

25 g jäst

2,5 dl vatten

Cirka 7 dl vetemjöl

1 msk salt

0,5 dl olivolja

1 kvist färsk rosmarin

Cirka 1 msk havssalt

Cirka 0,5 dl olivolja

Topping:

Cirka 100 g taleggio-ost

Cirka 50 g coppaskinka

Rucola eller spenat eller annan sallad

Gör så här:

Focacciabröd: Rör ut jästen med fingervarmt vatten. Blanda sedan i alla ingredienser och bearbeta till en slät deg. Låt vila 30 minuter i kylen.

Kavla ut och lägg på plåt. Gör små hål med fingrarna och strö rosmarin, havssalt och extra olja över. Låt jäsa 30 minuter.

Baka i 200 grader i 20 minuter.

Vid servering: Toppa med taleggio-ost i bit, skivad coppaskinka och rucola eller annan sallad. Servera på buffé eller som cocktailtilltugg.

Jon Hansson