Vilken smakbomb!

Marinerad struts finalist i pizza-SM

MAT & DRYCK

KALMAR. Marinerad struts med kiwisås och mango.

Förrätt? Dessert?

Nej – en smakchock som har tagit sig hela vägen till final i pizza–SM.

Hälsosamt Med marinerad struts i kiwisås och mango kan Hassan Saraoee vinna pizza-SM i dag.
Foto: Kai Rehn
Hälsosamt Med marinerad struts i kiwisås och mango kan Hassan Saraoee vinna pizza-SM i dag.

350 ambitiösa pizzabagare kastade sig in i matchen när ett mästerskap för första gången arrangeras i Sverige. Fyra kreationer är kvar till finalen i Stockholm i dag

”Spännande”

Som mest udda i startfältet framstår nog bidraget från Kalmar: Exotisk Strutspizza. Bara ingredienserna får fantasin att skena.

– Tänk Afrika, savann, djungel, hett och spännande, säger upphovsmannen Hassan Saraoee, 47, på Pizzapalatset i Kalmar.

Tunn

Hans skapelse är praktfull, byggd på en lövtunn botten av väljäst surdeg (dinkelmjöl) med krossade linfrön. Sedan ett lager av koriandertomatsås och därefter riven redlableost. I nästa varv bränner det till: finskurna skivor av strutsfilé marinerade i kiwiolja, guldgul mango, kiwisås, röd chili, hyvlad parmesanost och ett toppgarnityr av babyspenat, ruccola och koriander.

Trendigt

– Jag vill bjuda på något hälsosamt men ändå fräckt och trendigt, säger Hassan.

Varför just struts?

– Ett bättre kött får man leta efter. Magert med stänk av viltsmak. Jag hämtar utvalda filéer hos en uppfödare på Öland.

10 000 kronor

Chanserna för den exotiska finalisten från Kalmar?

Inte alls oävna. Kan bli en smakbomb som får juryn på knä.

Vinnaren kammar hem 10 000 kronor och en biljett till pizza–EM i Spanien.

FAKTA

Skapar tre pizzor – på tre minuter

Pizza–SM arrangeras av branschtidningen Fast Food.

De tävlande har 10 minuter på sig att färdigställa och presentera tre pizzor vardera för expertjuryn.

Övriga tre finalister är:

Murat Alp, Pizzeria Ibolina, Stockholm. Bidraget heter Ibolina Special och är baserat på chilimarinerade räkor och färska grönsaker.

David Smith, Pizzeria Mums, Göteborg. Bidraget heter Prinsessan, baserat på renskav och smörstekta kantareller.

Edgar Cardoso, Bruschetta, Höllviken. Bidraget heter Vittelo Tonnato, baserat på kalvrostbiff och tonfisksås.