Viktor Westerlind blev årets kock

"Farmor lärde mig"

MAT & DRYCK

Viktor Westerlind från Stockholm blev Årets kock 2009.

– Det är farmor som lärt honom att ta till vara råvarorna, förklarade han själv efteråt.

Foto: IBL BILDBYRÅ

Fem män och en kvinna tävlade på torsdagen i Lisebergshallen i Göteborg om den prestigefyllda titeln Årets kock. Förutom titeln fick Viktor Westerlind också Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld.

– Jag känner mest förvåning. Fattar inte vad som hände, men jag är naturligtvis väldigt glad, sade Viktor till TT efter prisutdelningen.

De sex finalisterna hade fem timmar på sig för sina två tävlingsuppgifter. Den första var att ur en hemlig råvarukorg tillaga en kötträtt baserad på en kotlettrad av gårdsgris. Innehållet i korgen fick de reda på 45 minuter i förväg.

FAKTA

De vinnande rätterna

Här är måltiderna som gjorde Viktor Westerlind till årets kock:

Moment 1: Timjansstekt kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökcrème, rostad lök, aprikoskompott och vinägersky.

Moment 2: Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta fylld med musslor samt svensk choucroute på fänkål. Serveras med räkpotatis och lågtempererad råräka, ängamatsgrönsaker samt fänkålsvelouté.

TT