Picknick – lika mysigt på vintern!

Sportlovsmat för utflykten – passar stora som små

MAT & DRYCK

Se upp i backen!

Tusen hål i nacken!

Man blir väldigt hungrig av att ha tusen hål i nacken – eller är det all frisk luft?

Hilda och Hedvig stoppade i alla fall i sig av picknickmaten med god aptit.

Favorit var nog pitabröden med köttbullar. Särskilt i kombination med en påse vingummin.

Se upp i magen!

Klubbor med dipp

Tid: 50 minuter.

2 msk olja

2 msk soja

2 msk sirap

8 kycklingklubbor (nederdelen, drum sticks)

Morötter, paprika, gurka, blekselleri och/eller annat dippigt vego

Dippet:

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

2 dl krossade tomater

0,5 tsk sambal oelek

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk torkad oregano

1 msk sirap eller flytande honung

Dipp två:

3 msk hackad gräslök

3 msk hackad basilika

2 dl gräddfil

1 msk senap

1/2 citron, skalet av

Salt

Peppar

r så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Blanda oljan, sojan och sirapen i en skål.

3. Lägg ut kycklingbenen i en ugns­säker form. Pensla med sojablandningen. Stek i ugnen i cirka 25 minuter. Pensla ett par tre gånger under tiden. Vira in nederdelen av kycklingbenen i lite aluminiumfolie så får du praktiska handtag att hålla i.

4. Skär grönsakerna i dippvänliga stavar.

5. Skala och hacka vitlöksklyftan till dippet fint. Fräs någon minut i olivoljan utan att hacket tar färg. Häll i tomatkrosset, sambal oeleken, spiskumminen och oreganon och puttra ihop några minuter. Smaka av med sirap/honung, salt och peppar.

6. Hacka gräslöken och basilikan till dipp två. Rör ihop med gräddfilen och senapen. Tvätta citronen och riv i hälften av det gula på skalet. Smaka av med salt och peppar.

7. Dippa kycklingen och grönsakerna i de två såserna. Helt okej kallt.

1 av 2

Currymajomacka

Tid: 25 minuter.

Majonnäsen:

1 äggula

2 tsk osötad senap

1 tsk pressad citron

1 tsk currypulver

1,5 dl neutral olja

1 ättiksgurka

3 msk kapris

Salt och peppar

2 ganska små morötter

2 råa rödbetor

4 bröd, typ mini­baguette eller ciabatta

200 g tunt skivad grillad rostbiff

Gör så här:

1. Börja med majonnäsen: Rör ihop äggulan, senapen, citronen och curry­pulvret i en bunke. Salta och peppra.

2. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i en strid stråle.

3. Hacka ättiksgurkan smått och vänd ner den och kaprisen i majonnäsen. Smaka av med salt och pressad citron.

4. Skala och riv morötterna och röd­betorna. Pressa ur en del av vätskan.

5. Dela bröden och bred generöst med majonnäs på båda halvorna. Bottna underdelen med rivna rötter, lägg på rostbiff och sist mackans överdel.

6. Packa i smörpapper/bakplåtspapper så håller sig brödet färschare än i plast.

Tips! Tunt skivade tomater, groddar och färska gröna örter är också gott

på den här mackan.

Pita med köttbullar

Tid: 60 minuter.

Hoppa över löken och vitlöken om sällskapet gillar lite mildare anrättningar.

1/2 lök

1 vitlöksklyfta

1 + 2 msk olivolja

2 skivor ljust bröd

1 dl fil eller yoghurt

4 msk hackad persilja

400 g nötfärs

0,5 tsk torkad timjan

0,5 tsk torkad rosmarin

3 tomater

2 morötter

1/2 huvud isbergssallad

4 pitabröd

Peperoni

Salt

Peppar

Röda såsen:

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

2 dl krossade tomater

0,5 tsk sambal oelek

0,5 tsk spiskummin

0,5 tsk torkad oregano

1 msk sirap eller flytande honung

(Samma recept som dippet till kycklingen)

Vita såsen:

5 msk hackad mynta

2 dl gräddfil

Salt

Gör så här:

1. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Stek hacket mjukt i 1 msk av olivoljan. Det ska inte ta färg.

2. Skär bort kanterna från brödet. Smula ner inkråmet i en bunke. Rör ihop med filen/yoghurten, låt svälla några minuter.

3. Värm ugnen till 175 grader.

4. Hacka persiljan.

5. Rör ihop persiljan med lökfräset, färsen, timjanen och rosmarinen i bunken med brödsmulet. Salta och peppra ordentligt.

6. Trilla riktigt små köttbullar, som körsbär ungefär, och lägg ut på papprad plåt. Stek 5 minuter i ugnen.

7. Bryn sedan köttbullarna runtom i de överblivna 2 msk av olivoljan i het stekpanna så att de får fin färg.

8. Skiva tomaterna tunt. Skala mor­ötterna och hyvla i tunna remsor med potatisskalare. Strimla isbergssalladen grovt.

9. Fixa röda såsen.

10. Hacka myntan till vita såsen. Blanda med gräddfilen och smaka av med salt.

11. Vänta med att stoppa köttbullar, vego och såser i pitabröden tills det är dags att äta. Annars blir bröden soggiga.

Tips! Gör vegopita genom att ersätta köttbullarna med kryddstekta kikärtor eller falaffel.

Full korvrulle

Tid 30: minuter.

Bör inte transporteras så värst långt och länge. Ingen höjdare kalla. Eller värm rullarna – i sina foliepaket – några minuter i grillglöd, ugn eller mikro.

6 dl potatismos

4 korvar, starka eller svaga – bestäm du

4 stora mjuka tunnbröd

1 dl pickles eller bostongurka

Ketchup och senap

Rostad lök

Gör så här:

1. Fixa moset. Riktigt hemlagat med smör är förstås godast men jag tänker inte skvallra om du fuskar med pulver.

2. Koka eller stek korven.

3. Bred tunnbröden med potatismoset. Lägg ut korvarna och toppa med pickles/bostongurka, ketchup och senap.

4. Rulla ihop tunnbröden. Och vira in dem tajt i aluminiumfolie. Ta med rostad lök att strö över när det är dags att äta.

Piggsallad

4 apelsiner

1 grapefrukt (hoppa över om juniorerna inte är roade)

2 kiwifrukter

50 g choklad

1 näve russin

1 näve hasselnötter (rostade är godast)

Gör så här:

1. Skär bort skalet från apelsinerna, grapefrukten och kiwin. Skär fruktköttet i tunna skivor. Dela skivorna en eller ett par gånger så blir det lättare att äta.

1. Hacka chokladen grovt.

1. Fördela frukten, chokladhacket, russinen och nötterna i burkar med lock eller lägg i plastglas, plasta och säkra med tejp.

Tips! Ananas, druvor, melon, jordgubbar, äpple och en massa andra frukter passar bra i en uppiggande sallad.

Röda pisten

1 liten apelsin

1 l lingondricka eller bärdryck

2 kanelstänger

2 stjärnanis

1–2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

1. Tvätta apelsinen och skala av hälften av skalet med en potatisskalare.

2. Häll lingondrickan i en kastrull tillsammans med kanelstängerna, stjärnanisen och apelsinskalet.

3. Smaka av med vaniljsocker.

4. Koka upp och häll i termos.

Recept: Jon Hansson

Foto: Stefan Mattsson och Per Björn

Recepten är för 4 personer.