Mums för vintermys

Lättgjord picknickmat för utflykter.

MAT & DRYCK

Lite kyla är inget hinder för en mysig picknick med barnen.

Packa ryggsäcken full med godsaker och ge er ut på äventyr!

Vinteräventyret blir så mycket roligare med mättande och värmande mat.

Det går både lätt och snabbt att fixa till härliga quesadillas och piroger, muffins och kakor – och varm choklad med pepparkakspiff.

FAKTA

Recept och styling: Sara Bergfors

Foto: Per Björn

Piroger med två fyllningar

Piroger är den perfekta picknickmaten – mättande, goda och lättätna. De är lite pilliga att göra, men väl värda besväret.

Perfekta att ha på lut i frysen.

?Blir 32 piroger ?Tar 1,5 timmar ? Medelsvårt

Du behöver:

DEG:

25 g jäst

5 dl mjölk, 37 grader

0,5 dl matolja

1,5 tsk salt

1 ägg

Cirka 14 dl vetemjöl

1 ägg, vispat, till pensling

Eventuellt lite sesam- eller vallmofrö

TONFISKFYLLNING (till 16 piroger):

1 burk tonfisk i olja

2 hårdkokta ägg, hackade

0,5 dl purjolök, finstrimlad

2 msk crème fraiche

1 krm curry

Salt och peppar

FETAOSTFYLLNING (till 16 piroger):

200 g fetaost, krämig

2 msk crème fraiche

5 soltorkade tomater, strimlade

Några blad färsk basilika, hackade

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med lite av den ljumma mjölken.

2. Tillsätt resten av mjölken, olja, salt, ägg och det mesta av mjölet. Knåda degen väl, gärna i matberedare.

3. Strö över lite mjöl och täck bunken med en ren handduk. Låt jäsa cirka 40 minuter.

4. Gör under tiden fyllningarna. Varje fyllning räcker till 16 piroger, men självklart kan du välja att göra dubbel sats av en fyllning i stället.

5. Tonfiskfyllning: häll av oljan från tonfisken och lägg den i en skål.

6. Blanda tonfisk, hackat ägg, purjolök, crème fraiche och curry. Smaka av med salt och peppar.

7. Fetaostfyllning: mosa fetaosten i en skål.

8. Blanda i crème fraiche, soltorkade tomater och basilika.

9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, och kavla ut varje del till en stor kvadrat, cirka 40x40 cm. Skär degen i 16 lika stora kvadrater, eller ta ut 16 rundlar, cirka 15 cm i diameter.

10. Fördela fyllningen på degbitarna. Pensla kanterna med uppvispat ägg (fungerar som ”klister”) och vik ihop degen över fyllningen. Tryck till kanterna väl med en gaffel.

11. Lägg pirogerna på bakplåtspapper och låt dem jäsa i cirka 20 minuter. Sätt under tiden ugnen

på 225 grader.

12. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö eventuellt på lite sesam- eller vallmofrö. Grädda i 10–12 min, tills de har fin färg. Låt svalna på galler.

Tips! Du kan variera fyllningen efter vad som finns hemma. Köttfärsröra med majs eller ost och skinka blir till exempel gott.

Tonfisken kan bytas mot lite rökt lax, och fetaostfyllningen kan gärna få sällskap av lite smörfräst bladspenat.

Quesadillas med pizzasmak

Dessa dubbla tortillabröd med fyllning är superenkla och goda.

?Blir 16 bitar ??Tar 25 minuter ? ?Lätt att göra

Du behöver:

4 msk tomatröra, hemgjord eller färdigköpt

8 tortillabröd, medelstora

8 skivor rökt skinka

Cirka 2 dl ruccola

300 g ost, skivad eller riven

Oregano (eller annan örtkrydda efter smak)

Gör så här:

1. Bred ett tunt lager tomatröra på hälften av tortillabröden. Lägg

på skinka, ruccola och ost. Krydda med oregano och täck med återstående tortillabröd.

2. Stek varje quesadilla i torr stek­panna tills den har fin färg på båda sidor och osten har smält.

3. Skär varje quesadilla i fyra bitar.

Tips! Att laga till quesadillas på ett trangiakök utomhus gör utflykten extra spännande.

Fyll tortillabröden hemma, så går de fort och lätt att steka när det är dags för matpaus.

Snöiga muffins med banan och blåbär

Mindre söta och lite matigare än vanliga muffins. Lättbakade!

?12 stora muffins ?Tar 30 minuter ? Lätt att göra

Du behöver:

4,5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1 tsk kanel, mald

2 tsk bakpulver

1 krm salt

1,5 dl socker (gärna råsocker eller ljust muscodavosocker)

2 ägg

1,5 dl naturell yoghurt

75 g smör, smält

2 små bananer, mosade

2 dl frysta blåbär

Florsocker till garnering

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, kanel, bakpulver, salt och socker i en rymlig bunke.

3. Vispa upp äggen och blanda dem med yoghurt och smält smör. Rör ned blandningen i de torra ingredienserna. Rör sist ned mosad banan och frysta blåbär.

4. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills muffinsen har fin färg. Prova med en sticka så att de är färdiga.

5. Låt svalna på galler. Snöa muffinsen med lite florsocker före servering.

Pepparkakschoklad

Nejlika och kanel ger den varma chokladen god smak av pepparkaka.

Perfekt att ha med i termosen.

?4 stora koppar ? Tar 10 minuter ? Lätt att göra

Du behöver:

1 liter mjölk

4 tsk kakao

8 tsk strösocker

2 tsk kanel

1 krm nejlika, mald

2 krm vaniljsocker

Gör så här:

1. Häll mjölken i en kastrull.

2. Vispa ner övriga ingredienser och värm under omrörning.

Anzac biscuits

Knapriga och goda kakor av kokos och havre, med ursprung i Australien. Blir garanterat familjens nya favorit.

Blir 30 kakor ?Tar 45 minuter ?Medelsvårt

Du behöver:

2,5 dl vetemjöl

2,5 dl havregryn

2 dl strösocker

2 dl kokosflingor

125 g smör

2 msk ljus sirap

0,5 tsk bikarbonat

1 msk vatten, kokande

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda vetemjöl, havregryn, socker och kokos i en stor skål.

3. Blanda smör och sirap i en liten kastrull. Smält på svag värme under omrörning. Ta kastrullen från plattan.

4. Lös upp bikarbonatet i det heta vattnet och häll ner i smörblandningen, som då bubblar upp.

5. Rör ned blandningen i de torra ingredienserna. Blanda väl med en trägaffel.

6. Rulla valnötsstora kulor av degen och lägg dem glest på bakplåtspapper. Platta till dem lätt med mjölad hand.

7. Grädda mitt i ugnen 15–20 min, eller tills de är gyllenbruna.

8. Låt svalna på bakgaller. Förvara kakorna i tättslutande burk.