Middag i hjärtats tecken

Överraska din käresta med en tre-rätters på
Alla hjärtans dag

FAKTA

Tips!

Dekorera soppan med två räkor lagda så de formar ett litet hjärta!

MAT & DRYCK

Hjärtvänlig soppa

4 portioner

Tid: 60 minuter.

400 g räkor med skal

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

En liten bit rotselleri (100 g)

1 morot

6 krossade vitpepparkorn

1,5 msk avokadoolja eller rapsolja

2 msk tomatpuré

1,5 msk vetemjöl

2 dl passerade tomater

2 msk konjak

1 liter vatten

2 msk skaldjursfond

2,5 dl Oatly matlagningsgrädde

2 msk madeira eller portvin

1 tsk chilipulver

Salt

Färsk dill

Gör så här:

1. Skala räkor, spara skalen. Finhacka lök och vitlök. Skär rotselleri och morötter i små bitar. Fräs lök, rotsaker, räkskal och vitpepparkorn i oljan. Tillsätt tomatpuré och fräs en stund. Strö över vetemjöl. Lägg över i en kastrull.

2. Tillsätt passerade tomater och konjak samt skaldjursfonden.

3. Koka allt cirka 20 minuter, sila sedan soppan och tillsätt matlagningsgrädde.

4. Värm upp och smaksätt med madeira, chilipulver och lite salt och finhackad dill. Lägg skalade räkor i varje tallrik, fyll på med soppa och dill.

Spenat och valnötsrisoni

4 portioner

Tid: 45 minuter.

Örtcitronette:

1 kruka basilika

2 msk pressad citron

3 msk olivolja

1 krm salt

0,5 krm peppar

Kyckling:

8 kycklinglårfileér

1 dl grovriven parmesan

8 blad basilika

Nymald peppar

1 msk olja

Salt

Tandpetare

Spenat- och valnötsrisoni:

2,5 dl risoni

1 dl valnötter hackade

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 påse babyspenat

Salt och peppar

Gör så här:

1. Citronette: Repa av bladen från basilikan. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät konsistens. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller peppar.

2. Kyckling: Sätt ugnen på 175 grader. Fyll kycklinglåren med parmesan, basilika och krydda med peppar. Fäst med tandpetare. Bryn i oljan tills kycklingen fått färg, smaksätt med salt och peppar. Lägg på en plåt och stek klart i ugnen i 15–20 minuter.

3. Risoni: Koka risoni. Rosta valnötter i en torr teflonpanna. Ta åt sidan. Skala och hacka rödlök och vitlök. Stek i olja tills löken mjuknat och fått en aning färg och tillsätt sedan valnötter, risonin och spenat. Stek snabbt i några minuter så att allt blandas och blir varmt. Salta och peppra.

4. Lägg upp spenatrisonin på tallrikar, lägg kycklingen ovanpå och toppa med örtcitronetten och lite parmesan.

Passionsdrink

1 drink

Tid: 5 minuter.

2 strimlor av ett apelsinskal

3 dl champagne

2 cl Passoã

4 cl apelsinjuice

Gör så här:

1. Ställ champagneglas i frysen, gärna ett par timmar.

2. Ta ut glasen och häll i juice och likör, rör om.

3. Häll i champagnen och rör försiktigt igen. Garnera med lite apelsinskal, vi gjorde en spiral.

Chokladfondant

4 portioner

Tid: 30 minuter.

150 g mörk choklad

150 g smör, rumstempererat

1 dl socker

4 ägg

2 äggulor

¾ dl vetemjöl

¼ pomelo eller 1 blodgrape

Vaniljglass

50 g pistaschnöt

Gör så här:

1. Smörj fyra ugnsfasta portionsformar som rymmer 1,5–2 dl. Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugn cirka 2–3 minuter.

2. Vispa smör och socker vitt och fluffigt med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen mjöl.

3. Grädda fondanterna i ugn, 200 grader cirka 8 minuter, de ska fortfarande vara lite rinniga i mitten. Servera med en klyfta pomelo eller några klyftor blodgrape och en kula vaniljglass. Strö gäna lite krossade pistaschnötter ovanpå för att få lite tuggmotstånd.