Vi behöver inte laga maten på egen hand

”Får jag påminna om att vi varken har kokerskor eller hemmafruar längre?”

1 av 2
MAT & DRYCK

Vem ska laga vår mat? Vi själva eller industrin?

Jag håller på industrin.

I dessa tillsatstider höjs oavbrutet röster om att vi ska laga vår mat själv. Strunta i industrimaten och ”laga från grunden”.

Jahaja, var trollar vi fram den tiden, då?

Det finns ju faktiskt en anledning till att vi både vill ha och behöver en industri som förbereder eller lagar vår mat.

Får jag påminna om att vi varken har kokerskor eller hemmafruar längre?

Vi har män och kvinnor som arbetar heltid utanför hemmet.

Så vem är det som ska dra ner på arbetstiden eller jobba halvt ihjäl sig efter arbetet för att få fram mat på bordet?

Kvinnorna?

Männen?

Fortfarande i dag står kvinnor för den absolut övervägande delen av både inköp och matlagning och det syns ingen större förändring vid horisonten.

Ska det serveras köttbullar hemma hos mig en tisdagskväll till fyra storätande grabbar så är hemrullade inget alternativ, tro mig.

Därför är jag jätteglad över att det går att köpa färdiga köttbullar.

Och att servera helt kött eller färsk fisk under veckorna är inget alternativ för min plånbok. Jag får förlita mig på både falukorv och fiskpinnar, där råvaran drygats ut och blivit billigare.

Därför tycker jag att det är både tramsigt och oförskämt att propagera för att vi ska laga all mat själv.

Lösningen är ju att sätta lite högre tryck på industrin så att vi får vettiga produkter och en ärlig information.

Jag har hittills inte hört någon föreslå att vi ska börja sy våra egna kläder igen på grund av att arbetsförhållandena i somliga fabriker är under all kritik, fast det vore lika vettigt.

FAKTA

Ja!

Ica Klart: Pizza är ett roligt pyssel med färdiga pizzabottnar och små byttor med olika fyllningar. Det är som att laga dockmat igen fast på riktigt.

Nej!

Det låter lockande med smultrondryck och björnbärsdryck från Kivik men sanningen är att de både är och smakar alltför utspädd saft.

I kväll

köper jag...

...fryst pytt i panna som får bli bas till lite rester.