Därför heter salladen Waldorf...

...och biffarna Lindström & Rydberg, liksom drinkarna Singapore Sling & Piña Colada, och kakan The Palmer House brownie

MAT & DRYCK

Att bo på hotell är kul.

Att äta på hotell är minst lika kul.

Här är fyra rätter och två drinkar som har blivit kända för att vara skapade på olika hotell runt om i världen.

Laga och dröm dig bort en stund i vintermörkret!

Waldorfsallad med hackad tryffel & valnötsdressing

Den internationellt mest kända hotell­rätten måste vara den berömda Waldorfsalladen på The Waldorf Astoria, Park Avenue i New York.

Salladen skapades 1896 av Oscar Tschirky, som var hovmästare på hotellet.

På den tiden hette hotellet bara Waldorf Hotel. Rätten blev genast mycket populär och serveras där än i dag.


4 portioner

1 grönt äpple (Granny Smith)

1 rött äpple (Red Delicious), skurna i långa strimmlor

3 äggulor

8 matskedar valnötsolja

8 matskedar créme fraiche

8 matskedar vanlig yoghurt

1–2 matskedar färsk ­citronsaft

Salt och vitpeppar, efter tycke och smak

½ kryddmått hackad svart tryffel

Babysallad

Kanderade valnötter (receptet nedan)

r så här:

1. Vispa äggulorna och valnötsoljan så att blandningen blir till ­majonnäs.

2. Häll i créme fraiche och yoghurt. Tillsätt citronsaften, salta och peppra och smaka av. Häll i äpplena.

3. Tillsätt tryffeln och servera på en bädd av babysallad. ­Garnera med hackade ­kanderade valnötter.

Kanderade valnötter:

3 ½ dl valnötshalvor

2 ½ dl mörk sirap (eller molasses om du kan hitta det, en amerikansk sirap som ingår i orginal receptet)

1,2 dl lönnsirap

1,2 dl honung

Äppeljuice (att tunna ut med)

5 dl vegetabilisk olja

Gör så här:

1. Koka upp den mörka sirapen, lönnsirapen och honungen i en liten kastrull vid sidan om. Tunna ut blandningen med ­äppeljuice. Konsistensen ska vara tjock, som ­målarfärg.

2. Lägg i valnötterna och koka dem till de börjar bli mjuka, det tar ca 5 minuter.

3. Hetta upp frityroljan i en ­kastrull.

4. Ta kastrullen med valnötterna från ­värmen och häll ut nötterna i en sil. Lägg försiktigt i nötterna i oljan och fritera cirka 2 minuter till de är knapriga. Lägg nötterna på ett smörpapper och låt dem kallna.

lla: Hotels.com

Biff à la Lindström

Biff à la Lindström har serverats på Hotell Witt i Kalmar sedan 1862.

Det var den 4 maj det året som fabrikör Henrik Lindström besökte hotellet tillsammans med några goda vänner. Han ville låta dem smaka en rysk rätt som han brukade äta i S:t Petersburg och beställde till bordet de ingredienser han behövde.

Samtliga vid bordet blandade till sina biffar enligt Henriks anvisningar och därefter bars de ut i köket för att stekas i en het gjutjärnspanna. Resultatet blev mycket uppskattat och sedan den dagen finns Biff à la Lindström alltid på Witts meny.

ci 4 portioner.

400 gram köttfärs

1 gul lök, finhackad

1 dl inlagda rödbetor, tärnade

2 msk ättiksgurka, tärnad

1 tsk salt

2 krm svartpeppar, malen

2 st ägg

1 msk kapris

Till servering:

Kokt, skalad potatis

Fransk senap

Kapris

Riven pepparrot

r så här:

1. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke. Krydda med salt och peppar.

2. Forma till 8 biffar och stek dem i lite smör eller flytande margarin ca 3-4 minuter på varje sida.

3. Servera med kokt potatis och med tillbehör som senap, riven pepparrot och kapris.

Tips för barnfamiljen: Servera en brunsås eller gräddsås till biffarna.

Källa: Tasteline

Singapore Sling

Singapore Sling skapades 1915 på Raffles hotel i Singapore. Många har under åren njutit av den ­läskande drinken i hotellets Long Bar. Raffles invigdes 1887 och här har åtskilliga författare, filmstjärnor, konstnärer, kungar och presidenter från hela världen bott genom åren. Vill du testa drinken hemma kommer receptet här.

1 drink.

3 cl gin

1,5 cl Heering Cherry liqueur

12 cl ananasjuice

1,5 cl limejuice

0,75 cl Cointreau

0,75 ml DOM Benedictine

1 cl grenadine

Ett stänk Angostura bitter

r så här: Häll samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka häftigt. Garnera med en skiva ananas och ett körsbär.

The Palmer House brownie

Den första chocolate brownien sägs vara gjord av kocken på Palmer House Hotel i Chicago 1893 då världsutställningen Columbian Exposition hölls där.

24 bitar.

450 g mörk choklad, cirka

45 % kakaohalt

450 g smör

8 dl socker

5 dl mjöl

1 matsked bakpulver

4 ägg

450 g krossade valnötter

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smält chokladen med smöret i ett vattenbad.

2. Blanda de torra ingredienserna – förutom valnötterna – i mixer och mixa på låg ­hastighet i 4–5 minuter.

3. Tillsätt äggen och mixa till allt är blandat. Häll smeten i en smord och bröad ungssäker form på cirka 23x33 cm. och strö över valnötterna. Tryck ner de försiktigt med handflatan.

4. Baka i ugnen i cirka 40 minuter. Kakan är klar när kanterna börjar bli lite krispiga och brownien har rest sig drygt 5 mm. Gör du sticktestet så ska kakan vara degig inuti.

5. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i minst 30 minuter.

Glasyr:

1 ¼ dl vatten

1 ¼ dl konserverade aprikoser

½ tesked gelatinpulver

r så här:

1. Blanda vatten, aprikoser och gelatinpulver noga i en kastrull och låt koka i 2 minuter.

2. Pensla ut den varma glasyren i ett tunt lager på kakan.

3. Kakan är enklast att skära i bitar om du först kan ­placera hela formen i en frys i 3–4 ­timmar.

lla: Hotels.com

Biff Rydberg

Hotell Rydbergs bar. På bilden

syns barmästare Gustafsson till höger och skådespelaren Axel Ringvall redo att beställa.

Biff Rydberg är en lyxig variant av pytti­panna, med ingredienserna vanligen skurna i något större bitar.

Rätten är uppkallad efter Hotell Rydberg i Stockholm som i sin tur fått sitt namn efter grosshandlaren Abraham Rydberg som donerade medel för hotellets byggande. Hotellet, med restaurang och bar, låg vid Gustav Adolfs Torg i Stockholm under åren 1857-1914. Hotellet var under sin tid ett av stadens mer kända nöjesetablissemang och besöktes bland annat av flera välkända journalister och författare.

4 portioner.

700 gram oxfilé

10 st potatisar

3 st gula lökar

4 st ägg

Smör

½ dl persilja, finhackad

1 dl crème fraiche

3 tsk fransk senap

Salt och peppar

Gör så här:

1. Tärna potatisen fint och spola med kallt vatten för att dra ur stärkelserna. Finhacka löken och persiljan samt skär köttet i lagom stora kuber.

2. Häll av vattnet från potatisen i ett durkslag och råstek potatisen gyllenbrun i en panna, salta och peppra.

3. Fräs lök separat i lite smör i en annan stekpanna.

4. Stek köttet i en het stekpanna, salta och peppra.

5. Blanda creme fraiche med en klick dijonsenap så att smaken blir lagom mild

6. Lägg upp på i små grupper på varma tallrikar, lök, kött och potatis separat. Garnera med persilja, en äggula i sitt skal och senapsröran. Ett tips är att ställa äggulan med skal i ett snapsglas.

lla: Tasteline

Piña Colada

Det är på Caribe Hilton hotel and casino, San Juan i Puerto Rico, som drinken Piña Colada har sitt ursprung. Bartendern heter Ramon Monchito Marrero och året var 1954.

Piña colada komponerades för att fånga de tropiska smakerna av Puerto Rico i ett glas. Piña Colada ­betyder ”passerad annas” på spanska.

1 drink.

4 cl ljus rom

8 cl annanasjuice

8 cl kokoskräm

En skiva ananas

Ett cocktailbär

Krossad is

r så här:

1. Häll alla ingredienser med is i en mixer och blanda väl.

2. Häll upp i ett högt glas och garnera med ananasskivan och cocktailbäret.

lla: Hotels.com