Dags för semlornas glada parad

Semlor på fyra olika sätt

MAT & DRYCK

I dag tisdag är det fritt fram att äta semlor.

Fira fettisdagen med att baka den traditionella vetesemlan eller varför inte en karlsbadersemla?

Här är konditormästaren Michael Frestadius bästa recept.

FAKTA

Text: Erik Olkiewicz

Foto: Per Björn

Han äter semlan som den är

Namn: Michael Frestadius.

Ålder: 42 år.

Yrke: konditormästare och bageriansvarig på det prisbelönta bageriet Vetekatten i Stockholm.

Familj: Fru, två pojkar och en flicka.

Bor: Vallentuna utanför Stockholm.

Så äter jag semlor: ”Själv föredrar jag att äta semlan som den är. Först tar jag av locket för att känna florsockret. Efter det äter jag semlan rätt upp och ner. Den godaste semlan är med en god mandelmassefyllning toppad med grädde. Alltså inte där man blandat mandelmassan med grädden.”

Fler recept och semmelfakta

Karlsbadersemlor

10 semlor.

1 dl mjölk

Cirka ett halvt paket jäst (20 gr)

1 ägg

½ dl socker

100 gr smör

1 tsk bakpulver

2 krm salt

6 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser först.

2. Smula i jästen i de torra ingredienserna.

3. Tillsätt övriga ingredienser och bland till en smidig deg, cirka 10 min för hand eller 6—7 minuter med maskin.

4. Väg upp degen i tio lika stora bitar och forma till runda bullar. Eller 20 bullar om du vill göra mini-karlsbadersemlor.

5. Jäs bullarna i cirka en timme på plåt med plåtpapper under köksduk.

6. Sätt in bullarna i en 230 grader varm ugn och sänk på en gång till 200 grader och grädda i cirka 6 minuter.

Wienersemlor

10 semlor.

1 dl mjölk

3 ½ dl mjöl

1 ½ ägg (både vitan och gulan)

20 gr smör

1 matsked socker

¼ paket jäst (12,5 gr)

2 krm salt

2 krm kardemumma

Till inkavling: 250 gr smör

Gör så här:

1. Mät upp mjöl och socker. Blanda ingredienserna. Ställ det i frys 1 timme.

2. Knäck ägg med mjölken och blanda. Ställ det i kylen 1 timme.

3. Ta 250 gr smör och platta ut det till en cirka 5 mm tjock fyrkant. Ställ i kyl 1 timme.

4. Ta ut ägg, mjölk, mjöl, socker, salt, kardemumma och 20 gram smör. Häll i allt i en bunke eller degblandare och blanda ihop till en deg. Arbetstiden för hand är cirka 9 minuter och i degblandare är den 5 minuter.

5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen så att den blir dubbelt så stor som det utplattade smöret.

6. Lägg det utplattade smöret i mitten av degen och vik ihop till ett kuvert. Kavla ut degen till dess fulla längd. Vik den ena änden mot mitten och ta den andra änden och vik över, så att degen ligger i tre lager. Kavla ut degen igen och upprepa denna procedur tre gånger.

7. När detta är gjort, kavla ut degen så att den blir cirka 3,5 mm tunn. Skär ut 10 jämnstora kvadrater av degen. Vik alla hörn på varje kvadrat mot mitten. Vänd alla tio vikta fyrkanter upp och ner och lägg dem på en plåt med plåtpapper. Låt dem jäsa i cirka 1 timme under köksduk. Grädda dem i 225 grader i 12—14 minuter.

Konditormästarens kommentarer: ”Wienersemlor är svåra så de är inget för den ovane bagaren.”

Vetesemlor

10 normalstora semlor (eller 20 minisemlor).

4 ½ dl vetemjöl

1 ¹?³ dl mjölk

80 gr smör

1 dl socker

½ paket jäst (25 g)

3 tsk kardemumma

2 krm salt

1 ägg

Gör så här:

1. Rör ut jästen i rumstempererad mjölk och blanda ned hälften av mjölet. Låt jäsa i 30 minuter.

2. Tillsätt övriga ingredienser och resten av mjölet och blanda till en smidig deg i 10 min för hand eller 6—7 minuter med köksmaskin.

3. Väg upp degen i 10 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar. Om du vill göra minisemlor, gör dem bara hälften så stora.

4. Låt dem jäsa övertäckta på plåt med plåtpapper i cirka 1 timme.

5. Baka bullarna cirka 6 minuter i 230 grader. Låt svalna.

Glutenfria semlor

ci 10-12 semlor.

100 gr smör

3 dl mjölk

1 ½ paket jäst

½ tsk salt

1 ägg

2—3 krm kardemumma

1 dl socker

½ tsk hjorthornssalt

ca 12 dl glutenfri mix

1 ägg till pensling

r så här:

1. Smält smör och blanda den med mjölken. Värm till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en skål och häll över degspadet.

3. Tillsätt salt, ett ägg och socker.

4. Rör sedan ner mixen blandat med hjorthornssaltet till en deg.

5. Jäs degen i 10 minuter under en kökshandduk.

6. Väg upp degen i 10—12 lika stora bullar och jäs 30 minuter. Gör 20 bullar om du ska göra minisemlor.

7. Pensla med ägg och grädda ca 5—8 minuter i 250 grader.

Konditormästarens kommentar: ”Glutenfria bullar kan man inte baka i vanliga bagerier på grund av bestämmelser, men de går utmärkt att göra hemma. Det gör jag för min fru är glutenallergisk.”

Fotnot: Alla bullar kan bakas laktosfria om man byter ut mjölk och smör till laktosfria alternativ.

Konditormästarens 6 bästa tips

1. Det är bra att läsa igenom receptet innan man börjar baka.

2. Ta inte i för mycket mjöl. Det är bättre att ta lite mindre mjöl? från början? och känna hur degen känns efter jäsningen och tillsätta mer om det behövs vid utslagningen till bullar. Du får gå på fingerkänslan.

3. Längre knådning ger luftigare bulle. Många knådar degen för kort tid.

4. Det är bra att bullarna får jäsa i värme, gärna vid spisen, men inte varmare än 37 grader.

5. Låt degen jäsa färdigt. Många ger degen för kort jästid. Om man trycker lätt med fingret på bullen ska degen snabbt fjädra tillbaka. Först då är den färdigjäst.

6. Ät semlan som den är eller servera den i en djup tallrik med varm mjölk i.

Lilla semmelskolan

För 10 semlor.

Grädde

4 dl grädde

½ dl mjölk

r så här:

1. Vispa grädden tillsammans med mjölken tills det blir vispgrädde.

Fyllning

400 gr mandelmassa

0,75 dl mjölk

2 droppar bittermandelolja (kan köpas på Apoteket).

r så här:

1. Blanda alla ingredienser för hand eller med maskin tills smeten blir slät utan klumpar.

Mandelgrädde

4 dl grädde

100 g mandelmassa

r så här:

1. Vispa grädden.

2. Vänd sedan ner mandelmassan i grädden och blanda.

Så monterar du semlan

1. Klipp eller skär ett trekantigt lock på semlan. På wienersemlor är det enklare att skära.

2. Fyll med valfri fyllning och toppa med grädde. Väljer man mandelmassegrädden används enbart den.

3. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Visste du att...

...En semla kallas även fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg.

...Fettisdagen infaller tisdagen efter fastlagssöndagen och är den sista dagen före den kristna fastan.

...Den 12 februari 1771 avled kung Adolf Fredrik. Detta skall ha skett efter att han förätit sig på bland annat semlor.