Gott till vardags

Det är fyllningen man vill åt ...

MAT & DRYCK

Fajitas, färsbiffar och bakad potatis – smart och enkel mat. Tricket är en god fyllning. Tillsammans med Tasteline har vi valt ut fyra favoriter. Skriv ut och spara!

Omelett med skinka och fetaost

4 portioner

Tid: 20 minuter.

4 ägg

4 msk vatten

Salt och peppar

Margarin till stekning

1 dl fetaost

200 g tärnad rökt skinka

Hackad persilja till garnering

Gör så här:

1. Vispa ihop ägg, salt och vatten i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

2. Värm upp en stekpanna och smält ner lite margarin. Häll ner omelettsmeten (fördela satsen på antal portioner) och vicka stekpannan så att äggsmeten täcker hela pannan. Omeletten är klar när ytan börjar stelna.

3. Vänd upp på en tallrik och strö över strimlad skinka och tärnad fetaost. Garnera med lite hackad persilja.

Fetafyllda färsbiffar

4 portioner

TRid: 65 minuter.

2 msk ströbröd

4 msk mineralvatten (eller vanligt vatten)

1 ägg

500 g blandfärs

2 dl finhackad gul lök

2 msk basilika

150 g fetaost

2 msk smör till stekning

Salt och svartpeppar

Basilikagräddsås:

1 dl hackad gul lök

1 msk smör

2 tsk vetemjöl

4 dl hönsbuljong

3 kvisttomater

2 dl vispgrädde

1 msk färsk basilika

Tillbehör:

Potatismos

Sockerärtor

Gör så här:

1. Blanda ströbröd, mineralvatten och ägg. Rör om blandningen och låt den svälla i cirka 10 minuter.

2. Tillsätt blandfärsen, 1 dl finhackad lök, smulad fetaost och hälften av basilikan. Smaka av färsen med salt och peppar. Dela färsen i 8 delar och forma till biffar. Bryn dem i smör i panna.

3. Sås: Bryn löken och smöret gyllenbrunt, pudra på vetemjölet. Tillsätt hönsbuljongen under omrörning. Lägg kvisttomaterna i såsen och låt dem koka sönder. Tillsätt vispgrädde och smaka av med salt och peppar.

4. Tillsätt basilikan och mixa såsen slät eller sila den och häll den över pannbiffarna. Låt allt puttra en stund.

5. Servera med potatismos och gärna nykokta sockerärtor.

Fajitas med strimlad biff och het salsa

4 portioner

Tid: 30 minuter.

1 finhackad gul lök

4 ananasringar i tärningar

1 fint strimlad röd chilifrukt (utan kärnor)

2 msk matolja

2 dl krossade tomater

1 msk balsamvinäger

2 msk honung

Salt och peppar

0,5 dl hackad gräslök

500 g strimlad lövbiff

4 mjuka tortillabröd

4 dl strimlad isbergssallad

Gör så här:

1. Fräs lök, ananas och chili i lite olja. Tillsätt tomater, vinäger och honung. Låt salsan koka ihop under ett par minuter. Smaka av med salt och rör ner gräslöken.

2. Stek köttet hastigt i en het panna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner köttet i den varma salsan.

3. Rulla in blandningen i tortillabröd tillsammans med sallad och servera.

Bakad potatis med fräscha fyllningar

4 portioner

Tid: 60 minuter.

4 bakpotatisar

1 finhackad gul lök

2 finhackade röda paprikor

1 dl strimlad purjolök

1 dl lättmajonnäs

2 msk färsk hackad gräslök

1 dl lätt crème fraîche

2 msk fransk senap

Salt och peppar

1,5 dl rökt skinka, kräftstjärtar eller grillad kyckling

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och stick hål i potatisen med en gaffel. Baka potatisen i ugnen på galler i cirka 50 – 60 minuter eller i mikrovågsugn cirka 15 minuter på full effekt.

2. Blanda under tiden lök, paprika och purjolöken i en skål.

3. Blanda ihop majonnäs, crème fraiche, hackad gräslök och senap i en stor bunke.

4. Rör ner de hackade grönsakerna och välj mellan tärnad rökt skinka, grillad kyckling eller kräftstjärtar.

5. Det går också bra att servera tre olika fyllningar samtidigt, dela upp basen till röran och smaksätt med önskad ingrediens. Smaka av med salt och peppar.

6. Servera till bakad potatis eller som fyllning till ett gott bröd med röran. Det går givetvis bra att använda exempelvis kassler, kalkon eller räkor om man vill variera sina röror.

Tips: Har du bråttom kan du köra potatisen i mikrougn. Det tar cirika 10-15 minuter beroende på mikron.