Smaker av Afrika

MAT & DRYCK

Njut av smaken av mynta, lamm och aubergine.

Tillsammans med Tasteline har vi valt ut fyra recept från Nordafrika.

FAKTA

TIPS:

Gör ett storkok av kötträtterna och spara till läckra matlådor

Nordafrikansk kyckling med myntayoghurt

4 portioner

Tid: 40 minuter.

3 kycklingfiléer

2 lökar

4 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1,5 tsk färsk hackad ingefära

2 tsk hackad röd chili

salt och peppar

1,5 tsk paprikapulver

1 burk passerade tomater

1 citron, saften

1 tsk fruktsocker

0,5 dl vatten

3 dl kokta kikärter

Myntayoghurt

3 dl fettfri matyoghurt

2 msk citronsaft

1 dl hackad färsk mynta

Salt och peppar

Servera med:
3 dl bulgur

Sallad

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök. Skär kycklingen i bitar. Stek i oljan tills kycklingen fått lite färg. Tillsätt finhackad chili och ingefära, salt, peppar och paprikapulver.

2. Pressa i citronsaft och häll i vattnet. Tillsätt tomater och fruktsocker och låt koka 20 minuter. Tillsätt kikärterna och värm.

3. Blanda yoghurten med citronsaft och hackad mynta. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan med bulgur, sallad och en klick myntayoghurt.

Algerisk köttgryta med spiskumminbuljong

4 portioner

Tid: 1 timme.

0,5 kg högrev

3 msk olivolja

1 finhackad gul lök

En halv strimlad purjolök

4 skivade vitlöksklyftor

3 msk malen spiskummin

1 nypa saffran

0,5 kg morötter

1 zucchini

2 dl kokta kikärtor

1 burk hela konserverade tomater

3 msk russin

3 msk finhackad persilja

2 dl couscous

2 tomater

Gör så här:

1. Hetta upp olivoljan i en vid gryta. Tärna köttet och bryn tillsammans med löken.

2. Tillsätt vitlök, spiskummin, purjolök och saffran. Låt kryddorna fräsa tillsammans med köttet och grönsakerna i någon minut. Häll på tomaterna med tomatsåsen. Låt puttra cirka 40 minuter tills köttet blir mört. Tillsätt eventuellt lite extra vatten under tiden.

3. Tillaga couscous enligt beskrivningen på paketet.

4. Skär zucchini och morötter i små tärningar och lägg ner i grytan när cirka 10 minuter återstår av koktiden. Smaka av med salt och peppar.

5. Tillsätt russin innan servering och strö över hackad persilja. Servera med couscous.

Aubergine- och lökomelett från Tunisien

4 portioner

Tid: 25 minuter.

2 auberginer eller 4 små

2 stora gula lökar

2 msk olivolja

9 ägg

1 dl hackad bladpersilja

1 dl hackad koriander

0,5 tsk spiskummin

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skala och skär auberginen i tärningar.

2. Skala och hacka löken. Salta och stek aubergine och lök på medelvärme i lite olja tills de mjuknat.

3. Vispa ihop äggen med örter, kryddor, aubergine och lökfräset.

4. Stek i två omgångar eller allt på en gång om du har en riktigt stor stekpanna. Vik omeletten på mitten och servera med lite citron, persilja och bröd.

Lammtagine med torkade aprikoser

4 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter.

0,6 kg benfri lammstek eller grytbitar av lamm

1 gul lök

1 msk smör

0,5 msk spiskummin

1 påse saffran

2 msk kalvfond

0,6 l vatten

8 torkade aprikoser

1 citron, rivet skal och saft

1 msk maizena

Salt

Peppar

Socker

Gör så här:

1. Skär köttet i 4 cm stora kuber. Hacka löken och fräs i smör i en gryta. Bryn kötter tillsammans med löken.

2. Tillsätt kryddor, fond och vatten. Brässera, småkoka köttet under lock i cirka 50 minuter. Riv citronskalet på rivjärn och pressa ur saften. Tillsätt aprikoserna och citronen. Låt sjuda ytterligare i 15 minuter.

3. Red av med maizena till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker. Servera med couscous eller ris.