Den bästa maten finns – i Dalarna

Restaurangbibel har utsett Sveriges bästa matupplevelser

Värt om omväg Aftonbladets reporter Ted Kudinoff proväter menyn på Dala-Husby. Omdömet blir mycket bra: ”Det är en magnifik matupplevelse”, skriver han.
Värt om omväg Aftonbladets reporter Ted Kudinoff proväter menyn på Dala-Husby. Omdömet blir mycket bra: ”Det är en magnifik matupplevelse”, skriver han.
MAT & DRYCK

DALA-HUSBY. Skarpsill med marräng. Och ringduva med pumpa och pannkaka.

God mat är värd en omväg.

Aftonbladet åkte till Dalarna för att testa gourmetkrogen mitt i ingenstans.

Årets bästa restauranger och matupplevelser utsågs i går av den svenska restaurangbibeln White Guide.

I flera klasser kammade krogar från Stockholm och Göteborg hem förstapriset.

Men i kategorin ”Årets värt en resa” vann Dala-Husby restaurang utanför Hedemora.

Vågad meny

Aftonbladet bestämde sig för att testa.

Väl framme i restaurangen märker vi direkt att ambitionen i köket är hög. Menyn är vågad, maten finessrik och uppläggen tjusiga.

Beställer in allt

Hungriga som vi är efter 20 mil bilfärd från Stockholm beställer vi in allt som går att äta.

Först en trerättersmeny och sedan sju rätters avsmakningsmeny. Inte nog med det. Vi bjuds på en förrätt till förrätten och en efterrätt till efterrätten. Totalt slukar jag och fotografen alltså tolv rätter.

På tallriken serveras lokala råvaror som duva, lamm och granbarksost.

”Magnifikt”

Lammet är perfekt. Och senast jag åt duva var i Vietnam, en seg variant som troligen skjutits på gatan. Men denna ringduva är uppfödd i trakten. Skönt, inget bly alltså.

Det är en magnifik matupplevelse.

Men hur kommer det sig att man satsar på gourmetmat mitt ute i ingenstans?

– Antingen är man dum i huvudet eller så ligger man lite före. Men det är alltid kul att överraska, säger ägaren Viktor Angmo.

FAKTA

Vi plussar menyn på Dala Husby – maträtt för maträtt

Trerättersmenyn

1. Odlad torsk och knivmussla med kokt potatis, musselspad och grädde.



Kommentar: Otrolig kombination med mussla och torsk.

2. Ekologiskt Åsenlamm från Forsa, kokt och stekt med pumpa och tryfferad pannkaka.



Kommentar: Lammet är ljuvligt och pumpan är sagolik smakförhöjare.

3. Nypon med bränd vaniljkräm och mandelglass.



Kommentar: Tamejfan en av de bästa efterrätterna jag ätit. Serveras med en nyponshot.

Avsmakningsmenyn

1. Inkokt skarpsill med sagogryn i currylag, fänkål och vinägermaränger.



Kommentar: Häftigt men vågat att servera sill och maränger.

2. Ekologisk fläsksida från Forsa med blodkräm i sockercylinder och äppelgel.



Kommentar: Här har kocken tagit ut svängarna och det märks. Blodkrämen är inte min grej.

3. Dalälvsgädda med kallrökt strömming och ekologisk äggula från St Skedvi med ölkokt lök och pepparrot.



Kommentar: Kocken har trollat bort gäddsmaken. Bra men rätten lyfter inte.

4. Odlad torsk och knivmussla med kokt potatis, musselspad och grädde.



Kommentar: Se ovan.

5. Ringduva från Hamre med pumpa och tryfferad pannkaka.



Kommentar: Duvan och pumpan seglar på moln, men pannkakan drar ner betyget.

6. Ost från Kullens gårdsmejeri. Granbarksost med bröd, Helvetica med Liss-Ellas sötstarka, Kull Johannes med tryffelhonung, Minion med bränd druva.



Kommentar: Granbarksosten fås ljummen och osten med senapen är ruggigt god.

7. Morot och yoghurt med vulkanhonung och valnöt.



Kommentar: Surt och sött i en himmelsk blandning. Femman är given.

Här är det godast – enligt restaurangbiblen White Guide

Årets bästa restaurang – totalupplevelsen:

Mathias Dahlgren, Stockholm

Årets bästa restaurang – matupplevelsen

Frantzén/Lindeberg, Stockholm

Årets vinupplevelse

28 +, Göteborg

Årets serviceupplevelse

Operakällaren, Stockholm

Årets miljö och stämningsupplevelse

Pontus!, Stockholm

Årets stjärnskott

Swedish Taste, Göteborg

Årets Ekokrog

Pontus!, Stockholm

Årets värt en resa

Dala-Husby restaurang, Dala-Husby

Årets hjärtekrog

Proviant, Stockholm

Årets rising star

Johan Jureskog, Rolfs Kök, Stockholm