Potatisrätt – snabbt och lätt

Prisvärt och påhittigt med potatis

MAT & DRYCK

Potatis är gott – och kan varieras i det oändliga.

Tillsammans med Tasteline har vi valt ut fyra favoriter. Riv ur och spara!

TIPS: Färskpotatis till midsommar? Förgro och sätt i en hink – ut med den vid frostfritt.

Foto och recept: Tasteline

Papas arrugadas med mojo rojo

(Skrynklig potatis med chilisås)

4 portioner

Tid: 40 minuter.

Potatis:

1 kg små potatisar

Grovsalt, 2 dl per l vatten

Mojo rojo:

400 g röda tomater

1 chilifrukt, färsk medelstor

0,5 dl olivolja

Salt

1 röd paprika, rostad och skalad

2 msk citronsaft

1 tsk spiskummin, malen

2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Skrynkliga potatisar: Tvätta små potatisar, låt skalet vara kvar.

2. Placera dessa i en kastrull med lock, fyll på med vatten så att det täcker, tillsätt 2 dl grovsalt per liter vatten och koka potatisen under lock tills skalet är skrynkligt och potatisen är klar.

3. Mojo rojo: Klyfta tomaten och paprikan, tag ur kärnorna ur chilin och skala vitlöken. Skär allt i små bitar och mixa alla ingredienser med olivoljan, tänk på att färsk chili är starkt och tag därför lite i taget.

4. Tillsätt kummin och pressad citron. Smaka av med salt. Om såsen känns för tjock så går det bra att späda med lite vatten.

5. Servera gärna tillsammans med en grillad köttbit, fisk eller kyckling.

Spenat- och potatisomelett

4 portioner

Tid: 35 minuter.

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

600 g potatis

2 msk smör

7 ägg

4 msk mjölk

1 påse bladspenat

1 tsk salt

0,5 tsk malen Svartpeppar

Riven parmesanost

10 svarta oliver

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök. Skala och tärna potatisen i små bitar. Bryn potatis och lök i en stor stekpanna tills de fått fin färg och börjar mjukna, det tar cirka 10 minuter. Fräs med vitlöken mot slutet.

2. Vispa upp äggen med mjölken samt salt och peppar. Hacka spenaten grovt.

3. Tillsätt spenaten i stekpannan och slå på äggsmeten. Grädda omeletten ett par minuter. Rör om med en trägaffel så att den gräddas jämnt. Servera direkt ur pannan, häll över lite riven parmesan och garnera med svarta oliver.

Tortilla med ost och skinka

4 portioner

Tid: 35 minuter.

16 ägg

9 potatisar

Olivolja

Salt och peppar

100 g kokt skinka

50 g ost

Gör så här:

1. Skala, skiva och stek potatisen i generöst med olivolja och lite salt, sänk värmen när den börjar få färg. Det tar 15–20 minuter. Lägg åt sidan.

2. Vispa upp äggen tillsammans med en nypa salt och peppar. Blanda äggen med den stekta potatisen. Stek två omeletter. När den första är genomstekt, lägg på osten och skinkan så att osten smälter.

3. Täck med den andra omeletten. Skär i ”tårtbitar” och servera.

Potatis- och purjolökssoppa

4 portioner

Tid: 35 minuter.

300 g potatis

0,5 purjolök

1 hönsbuljongtärning

5 dl vatten

3 dl smal matgrädde (kan bytas ut mot halva mängden mjölk)

150 g bacon

Salt

Vitpeppar

Gör så här:

1. Skala och skiva potatisen och purjolöken tunt. Låt koka mjuka med vattnet och buljongtärningen. Tillsätt grädden och låt koka ytterligare i 5–7 minuter.

2. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller kör i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om soppan bli för tjock.

3. Strimla baconet och lägg mellan hushållspapper i mikron på full effekt i cirka 2 minuter eller stek knaprigt i en stekpanna. Strö baconbitarna över soppan.