Mättande och enkelt att laga

Husmanskost till vardags och fest

MAT & DRYCK

Husmanskost går hem i alla åldrar.

Bjud familjen på fyra moderna klassiker som vi valt ut tillsammans med Tasteline.

Foto och recept: Tasteline

Strömmingslåda

4 portioner

Tid: 50 minuter.

600g strömmingsfiléer

Salt och peppar

3 ägg

100 g kaviar

1 dl hackad färsk dill

2 msk chilisås

2 msk vatten

2 msk ströbröd

1 msk smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. Rensa, bena och skölj strömmingen. Lägg strömmingsfiléerna med köttsidan uppåt på ett smörgåspapper eller en skärbräda. Salta och peppra.

2. Gör fyllningen: Koka äggen 6–7 minuter och lägg dem i kallt vatten. Skala äggen och mosa dem med en gaffel. Blanda moset med kaviar och dill.

3. Lägg på fyllningen, cirka 1 msk på varje filé. Vik ihop filéerna på mitten och lägg dem i en smord ugnssäker form. Droppa över chilisåsen, utrörd med vattnet.

4. Strö över ströbrödet och lägg på smöret i små klickar. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

Råraka med avokado

4 portioner

Tid: 50 minuter.

2 stora bakpotatisar

Smör till stekning

Salt och peppar

2 avokados

Morotskaviar:

400 g morötter

1 citron

2 dl vatten

1 tsk socker

1 tsk salt

200 g färskost, typ philadelphia

Garnering:

4 msk riven pepparrot

4 citronklyftor

Gör så här:

1. Skala potatisen och riv grovt på ett rivjärn. Krama ur vätskan och värm smör i en stekpanna.

2. Forma platta rårakor av potatisen och stek några minuter tills de har fin färg. Krydda med salt och peppar.

3. Skala morötterna och skär i bitar. Lägg morötterna i matberedare och kör med kniven tills de är finhackade.

4. Pressa citronen i en kastrull, häll på vatten och koka upp. Tillsätt 1 tsk vardera av salt och socker och de hackade morötterna. Koka cirka 2 minuter, häll av vätskan och låt moroten svalna och rinna av i ett durkslag.

5. Blanda ner färskosten när morötterna är kalla. Krydda med salt och peppar och eventuellt en skvätt extra citron.

6. Dela och kärna ur avokadon, skär varje halva i strimlor. Fördela en avokadohalva på varje potatisplätt och toppa med morotskaviaren, finriven pepparrot och en citronklyfta.

Kycklinglever med palsternacka och rödvinssås

4 portioner

Tid: 45 minuter.

300 g palsternacka

500 g potatis

Rapsolja

Rödvinssky:

0,5 rödlök, finhackad

1 dl rött vin

2 dl kalvbuljong

1 tsk maizena

500 g kycklinglever

1 dl vetemjöl

Salt och peppar

Smör till stekning

1 pkt bacon

2 msk kapris

Gör så här:

1. Skala palsternackorna och dela dem på längden om de är tjocka. Skölj och dela potatisen på längden. Placera på ugnsfast form, slå över rapsolja och stek i ugn på 200 grader, cirka 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Krydda med salt och peppar.

2. Rödvinssky: finhacka rödlöken och stek den lätt i smör i en kastrull, slå på vin och buljong och låt koka ihop något. Justera smaken och red av med maizenamjöl utrört i en skvätt vatten.

3. Putsa kycklinglevern från hinnor och senor, salta och peppra. Vänd kycklinglevern i vetemjöl och stek i smör i en stekpanna. Stek levern tills den har fin yta och känns fast.

4. Stek bacon. Lägg upp alltsammans och strö över kapris.

Tips: Byt ut kycklingen mot quorn för ett vegetariskt alternativ.

Sjömansbiff

4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter.

6 hg innanlår (nötkött)

Smör

4 gula lökar

12 potatisar

Svartpeppar

Salt

2 köttbuljongtärningar

1 flaska porteröl

1 flaska ljust öl

Ev 1–2 dl vatten

1 lagerblad

Hackad persilja

Gör så här:

1. Skiva köttet i tunna skivor, bryn köttet i smör i omgångar på ganska stark värme. Skala och skiva löken. Fräs löken lätt i smör. Skala och skiva potatisen.

2. Varva potatis, kött och lök i en vid gryta, börja och avsluta med potatis. Salta och peppra mellan varje lager.

3. Tillsätt öl, buljong, lite vatten och lagerblad i grytan. Låt koka på svag värme under lock tills potatisen är mjuk och köttet mört, 40–50 minuter.

4. Strö över finklippt persilja. Servera direkt ur grytan, förslagsvis med inlagd gurka och rårörda lingon eller gelé.