Fira våfflan!

Så gör du godaste våfflan – recept och fakta om vårfrudagen.

MAT & DRYCK

Onsdag 25 mars är det våffeldagen!

Överraska med ovanliga ingredienser som chili, choklad och mascarpone.

Vi har valt ut de bästa och allra frasigaste recepten.

Text: Agneta Elmegård
Recept: Kate Habershon
Foto: William Lingwood

FAKTA

om våffeldagen

? Man kan spåra firandet av Jungfru Marie ­Bebådelsedag så långt tillbaka som till 500-talet. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesu födelse. Förr kallades Maria även för ”Vår Fru” och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för ”Vårfrudagen”. Att det sedan blev ”våffeldagen” tros vara ett hörfel, ”Vårfru” blir lätt ”våfflor”.

? Man har kunnat konstatera att våfflor gräddats så långt tillbaka som till medeltiden. Då gräddades naturligtvis våfflorna över öppen glöd. Järnen var även de annorlunda. Våfflan blev fyrkantig, men det rutmönster som finns i dag fanns även då.

? I början av 1900-talet var det modernt att äta våfflor med grädde och sylt till kaffet – ett måste efter söndagspromenaden. Ofta gick man till något av alla de ­”våffelbruk” som fanns i och kring promenadstråken.

Källa: www.vafflor.se

Vill du veta mer?
Vårfrudagen infaller varje år den 25 mars, och är numera mer känd som våffeldagen, det vill säga den dag då man äter våfflor. Detta har troligtvis uppkommit av att man sagt vårfrudagen slarvigt. Dialektalt har man sagt "Vafferdagen" som senare blivit våffeldagen.

Vår fru är en annan benämning på Jungfru Maria. För katoliker är våfrudagen en påbjuden högtid (d v s en kyrklig fest som är så viktig att man bör gå i mässan fast det inte är söndag). Med modernt språkbruk kalles den dock Marie bebådelsedag.

Läs mer: http://susning.nu/V%E5rfrudagen

Läs mer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jungfru_Marie_beb%C3%A5delsedag

Läs mer om våfflor:

Snabba vaniljvåfflor med chilihallon

Du kommer nog att upptäcka att du redan har alla ingredienserna hemma som behövs till en våffelgrundsmet. Satsen ger 24 hjärtformade våffelbitar.

Tips: En lätt oljespray är bästa sättet att smörja våffeljärnet.

6-8 personer.

4 ¾ dl (285 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 msk strösocker

3 ägg, gula och vita separerade

2 ¼ dl mjölk

55 g osaltat smör, smält och avsvalnat

2 tsk vaniljsocker

Till servering :

Florsocker till pudring

Vaniljglass

Chilihallon

Gör så här:

1. Sikta ned mjöl, bakpulver, salt och strösocker i en stor bunke. Häll äggulor, mjölk, smör och vaniljsocker i en annan skål och blanda noggrant. Häll ned mjölblandningen i mjölkblandningen och vispa tills allt är nätt och jämnt blandat – arbeta inte smeten i överkant.

2. Lägg äggvitorna i en ren skål och vispa till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned skummet i våffelsmeten med en träsked.

Det är viktigt att inte överarbeta smeten i det här läget, så om det finns några små klumpar av äggvita som flyter omkring, låt dem vara, det spelar ingen som helst roll.

3. Skeda upp smeten i våffeljärnet, bred ut den i hörnen och stäng locket. (De flesta våffeljärn rymmer 1,25 dl smet.) Grädda tills våfflan är frasig och gyllenbrun, 3–5 min.

4. Sikta florsocker över våfflorna, toppa med glass och hallon och servera. Om du har ett våffeljärn med hjärtan kan du dela dem och lägga samman hjärtan två och två med glass emellan. Toppa med hallonen.

Chilihallon:

2 chilifrukter utkärnade

150 g hallon

2 msk hallonlikör eller konjak

2 ½ dl socker

2 dl vatten

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser förutom socker och vatten i en skål.

2. Häll sockret i en kastrull tillsätt vatten och värm på svag värme tills sockret värmts upp. Koka därefter i fem minuter tills lagen har tjocknat och reducerats. Häll den varma lagen över hallonen, rör runt en gång. Låt stå minst två timmar för att få ut mest möjliga smak. Avlägsna chilifrukterna innan serveringen.

Gammaldags mjölkvåfflor med amarettoaprikoser

Gammaldags mjölk ger en fyllighet åt dessa våfflor medan polentan ger lite extra sting. Söta och välsmakande.

Tips: Grädda inte för kort tid. Våfflorna blir ännu godare om de får stanna en extra stund i våffeljärnet.

4-8 personer (ger 8 stora våfflor).

3 ½ dl (210 g) vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

2 tsk vaniljsocker eller strösocker

1 dl (75 g) snabbpolenta eller grovt majsmjöl

3 ¾ dl gammaldags mjölk

30 g smör, smält och avsvalnat

3 ägg, gula och vita separerade

Ugnsbakade amarettoaprikoser :

6 stora aprikoser

4 amarettokex

125 g björnbär eller blåbär

250 g mascarponeost

4 msk lönnsirap

Till servering:

Florsocker, siktat

Lönnsirap

Gör så här:

1. Halvera aprikoserna och lägg dem på ett bakplåtspapper med den skurna sidan upp. Krossa amarettokexen i en skål och tillsätt björnbär eller blåbär, mascarpone, lönnsirap och blanda noggrant. Skeda upp blandningen på aprikoserna och ugnsbaka dem i 220° i ungefär 10 min.

2. Sikta ned mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en stor skål och rör sedan ned polentan. Häll mjölk, smör och äggulor i en annan skål och vispa ordentligt. Rör ned mjölblandningen i mjölkblandningen och vispa alltsammans till en slät smet.

3. Häll äggvitorna i en ren skål och vispa med metallvisp till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ned äggvitorna i våffelsmeten med en metallsked. Var noga med att inte överarbeta smeten.

4. Beroende på ­våffeljärnets storlek tar man 0,5–1 dl smet och häller i det upphettade järnet, så att smeten nästan täcker hela ­botten. Grädda tills våfflorna är frasiga, 3–4 min.

5. Stapla våfflorna på varma fat, lägg på de ugnsbakade aprikoserna och sikta lite florsocker över. Servera med extra lönnsirap.

Boveteblinier

4 personer (ger 4 blinier).

Blinier är troligtvis den allra mest kända maträtten från Ryssland. De traditionella tillbehören till blinier är rökt lax, crème fraiche (eller smetana) och rysk kaviar. De gräddas i en liten järnstekpanna, kallad blinipanna. Men blinier som gräddats i en vanlig stekpanna smakar precis lika bra.

1 2/3 dl (100 g) vetemjöl

2 dl (100 g) bovetemjöl

½ tsk salt

½ tsk torrjäst

1 msk strösocker

3 dl varm mjölk

2 msk vispgrädde, lätt vispad

1 ägg, gula och vita separerade

Crème fraiche till servering

Lax i dill

300 g rökt lax, tjocka bitar

1 msk hackad dill

1 liten gurka, ca 15 cm, hackad

2 msk riven rå rödbeta

Dressing:

Nypressad saft från 2 lime

2 tsk strösocker

1 mild röd chili, urkärnad och fint hackad

Havssalt

Nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Sikta ned vetemjöl och bovetemjöl i en stor skål, tillsätt salt, jäst och socker. Gör en grop i mitten och häll ned varm mjölk, grädde och äggula. Blanda alltsammans till en slät smet, täck med plastfilm och låt stå varmt i 1 timme.

2. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ned den i den jästa smeten med hjälp av en metallsked. Vänd sedan ned den vispade grädden. Hetta upp stekpannan till strax över medelvärme och häll i så mycket smet att den täcker botten. Om blinierna gräddas i en vanlig stekpanna bör varje blini vara cirka 10 cm i diameter. Vänd på den när små bubblor syns på ytan.

3. Skär laxen i 5 mm tjocka bitar och lägg i en skål. Tillsätt dill, gurka och rödbetor.

4. Vispa ihop limesaft, socker och hackad chili i en annan skål. Häll dressingen över laxen, blanda om försiktigt och smaka av med salt och peppar.

5. Servera de varma blinierna med crème fraiche och en matsked av laxblandningen.

Silverdollarpannkakor

? 4–?6 personer (ger 40 små pannkakor)

Även om dessa minipannkakor i första hand är barnens favoriter finns det många vuxna som hyser en hemlig passion för dem.

2 ½ dl (150 g) vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

2 msk strösocker

½ tsk salt

2 ägg, gula och vita separerade

1 ¾ dl mjölk

Osaltat smör till stekning

Blåbärssås till servering

Vispat smör (valfritt)

200 g osaltat smör, mjukt

2 msk mjölk

Gör så här:

1. Sikta ned mjöl, bakpulver, strösocker och salt i en skål.

2. Häll äggulor och mjölk i en annan skål och vispa försiktigt ned de torra ingredienserna. Häll äggvitorna i en ren skål och vispa till hårt skum. Vänd sedan ned dem i smeten med en metallsked.

3. Hetta upp pannkakslaggen eller stekpannan till strax över medelvärme. Sänk sedan värmen. Lägg, en matsked smet per pannkaka i stekpannan. Stek 6–8 små pannkakor åt gången i 2 minuter på svag värme tills undersidan är gyllenbrun. Vänd pannkakorna och stek på andra sidan i en minut.

4. Lägg över pannkakorna på ett fat och håll dem varma i ugn på svag värme medan du steker resten. Tillsätt lite mer smör i stekpannan om nödvändigt. Vispa smör och mjölk i en skål tills det blir luftigt och ljust.

5. Servera pannkakorna med vispat smör eller andra valfria tillbehör.

Blåbärssås

1 msk arrowrotsmjöl

3 dl vatten

3 msk vaniljsocker eller strösocker

300 g blåbär

Nypressad saft av citroner

Gör så här:

1. Lägg arrowrot och 1 msk vatten i en skål och rör ihop till en tunn­flytande sås.

2. Häll den i en skål och tillsätt socker, blåbär och 3 dl vatten. Koka upp under omrörning.

3. Sjud i tio minuter, ta bort kastrullen från plattan och rör ner citronsaften. Servera såsen varm eller kall.

Frasiga chokladvåfflor

4 personer (ger 8-10 våfflor)


4 ¾ dl (285 g) vetemjöl

2 msk strösocker

2?3 dl (25 g) kakaopulver

1 tsk salt

1 påse torrjäst (7 g)

85 g osaltat smör

150 g mörk choklad, hackad

3 ¾ dl mjölk

1 tsk vaniljsocker

3 ägg, gula och vita separerade

Till servering:

Varm chokladsås och glass

Gör så här:

1. Börja kvällen innan med att sikta ned mjöl, socker, kakaopulver, salt och torrjäst i en stor skål. Lägg smöret och 50 g av chokladen i en kastrull och låt smälta på svag värme. Rör sedan ned mjölken och vaniljsockret.

2. Vispa ned mjölkblandningen i den varma chokladen. Häll sedan över smeten i en stor bunke och täck med plastfilm. Låt stå i rumstemperatur över natten.

3. Nästa dag: Vispa ned äggulorna i den jästa smeten och rör sedan ned resten av den hackade chokladen. Vispa äggvitorna till hårt skum i en skål. Vänd försiktigt ned i smeten med en metallsked.

4. Värm upp det lätt smorda våffeljärnet. Beroende på våffeljärnets storlek häller man ungefär 1¼ dl smet i varje fack. Grädda tills våfflorna är frasiga, cirka 4 minuter.

5. Servera våfflorna delade i halvor så den smälta chokladen kan sippra fram, ringla varm chokladsås över och avnjut våfflorna tillsammans med glass.

Cajsa Wargs sura Grädd-Waflor

Historiskt våffelrecept á la Cajsa Warg. Passa på att prova våfflor som på 1700-talet!

”Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt.

Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.”

Till 15 laggar:

3 ¼ dl sur tjock grädde (eller crème fraîche)

6 ½ dl vatten

1 ¾ dl smält smör

2 ägg

ca 5 dl vetemjöl

Ur Cajsa Warg, Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, 1755.

Kvarter: En kvarter = 1/8 kanna = ¼ stop = 4 jungfru = 32,7 cl.

Idag motsvarar storleken närmast en läskedrycksflaska.

Så sa hon egentligen. Bevingat ord ur Cajsa Wargs kokbok:

”Man tager om man så hafva kan ...”