Bjud på läckra brownies och ljusa "blondies"

Kladdkakan brownies har en ”syster” – med vit choklad

MAT & DRYCK

Låt dig förföras av kladdiga chokladkakor med spännande smaker!

Smaksätt med nötter, apelsin?…

eller varför inte grönt te?!

Recept: Ingrid Wikholm

Foto: Brice Toul

Ur boken "Brownies" (Ica bokförlag)

FAKTA

Vinn! Tävla om receptboken "Brownies”

Vi lottar ut fem exemplar av ”Brownies”.

Svara på frågan: Vilken ingrediens ingår nästan aldrig i brownies?

1. Socker.

X. Jäst.

2. Mjöl.

Skicka in svaret på ett vykort så att vi har det senast den 14 april 2009 till: ”Brownie”, Aftonbladet, Härligt hemma, 109 25 Stockholm.

Brownies med jordnötter

Tid: 40 minuter

150 g smör

150 g mörk choklad

3 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk kakao

1 ½ dl rostade jordnötter, osaltade

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl blandat med bakpulver och kakao. Häll ner chokladsmeten och rör om.

3. Häll smeten i en liten långpanna och strö över jordnötter. Grädda i ugn cirka 20 minuter.

Blondies

Tid: 40 minuter

Blondie är ett gulligt namn på brownies bleka syster. Den som gillar vit choklad får sitt lystmäte.

125 g smör

200 g vit choklad

4 ägg

3 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl, blandat med bakpulver. Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen.

3. Häll i liten långpanna och grädda cirka 20 minuter.

Brownie som tårta

Tid: 45 minuter

En brownie kan aldrig bli för stor. Den här tårtan är dock tänkt för många. Extra fint med sidenband runt om och ätbart silverglitter.

200 g smör

200 g mörk choklad

4 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 msk apelsinlikör

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°.

2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggsmeten. Tillsätt apelsinlikör och rör slutligen ner den smälta blandningen av smör och choklad.

3. Häll smeten i en kvadratisk form, 23?×?23 cm, och grädda cirka 15 minuter.

4. Låt kakan svalna. Dekorera med vispgrädde, bär, frukt och ätbart festglitter.

Blondies med syltat apelsinskal

Tid: 1 timme 30 minuter

Det här receptet tar lite längre tid eftersom du måste koka en sockerlag för att sylta apelsinskal. Men det är det värt.

150 g smör

200 g vit choklad

3 dl socker

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

50 g hackade macadamianötter

En sats syltade apelsinskal

4 ägg

Syltat apelsinskal

3 obesprutade apelsiner

1 dl vatten

1 ¾ dl socker

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Smält smör och choklad. Blanda socker, mjöl, bakpulver, nötter och halva satsen apelsinskal. Vispa ­ägg­en och rör ner. Tillsätt den smälta chokladsmeten.

3. Häll smeten i en långpanna. Grädda i 175° cirka 30 minuter.

4. När kakan svalnat, skär den i bitar eller ta ut rundlar med ett kakmått. Dekorera varje blondie med apelsinskal.

5. Syltat apelsinskal: Skär tunna strimlor av apelsinskalet. Koka upp vatten och socker, lägg ner skalet och låt koka tills strimlorna mjuknat. Ta bort kastrullen från värmen och låt skalen svalna i sockerlagen.

Blondies med matcha

Tid: 35 minuter

Matcha är ett grönt japanskt te i pulverform. Det finns att köpa i välsorterade te- och kryddaffärer eller kan beställas på postorder. Tyvärr går matcha inte att ersätta – det är antingen det eller inget.

125 g smör

200 g vit choklad

4 ägg

3 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk matcha

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175°.

2. Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker, blanda sedan ner mjöl blandat med bakpulver och matcha. Häll ner den smälta chokladen och rör om.

3. Häll smeten i en liten långpanna och grädda cirka 20 minuter.

Tips: Vit choklad kan variera kraftigt i smak. Ofta kan man minska på sockermängden för att balansera chokladens sötma.