Sex goda soppor – och så efterrätterna!

Värme efter vinterpromenaden och sött som final

MAT & DRYCK

Nu doftar det chili, dragon och ingefära. Det är matskribenten Sara Bergfors som kokat ihop sex recept på värmande soppor åt oss.

Och Sara vore inte Sara om hon inte också gjort sex desserter. Vill du avrunda med semifreddo, lingonglass eller stekta äpplen?

Laga gärna dubbel sats och frys in. Perfekt att bara värma efter vinterpromenaden.

Recept: Sara Bergfors

Foto: Per Björn

Mexikansk tortillasoppa

4 portioner

Tid: 60 min

4 majstortillor (finns bland taco-grejorna)

2 msk matolja

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1–2 chilifrukter (efter styrka och smak)

8 dl vatten

2 buljongtärningar, höns eller grönsak

1 burk krossade tomater

Salt och svartpeppar

Till servering:

250 g kycklingfilé + matolja och kryddor, eller 1/2 grillad kyckling

2 mogna avokado, i bitar

Riven ost

Färsk koriander

Lime, i klyftor

Gör så här:

1. Hacka lök och vitlök.

2. Kärna ur och hacka chilin.

3. Dela tortillabröden i halvor och skär sedan dessa i 5 mm breda strimlor.

4. Hetta upp hälften av oljan i en vid stekpanna.

5. Stek brödstrimlorna tills de är krispiga och gyllenbruna. Låt dem svalna på ­hushållspapper.

6. Värm resten av oljan i en rymlig kastrull. Fräs löken, vitlöken, chilin och tomatpurén på låg värme tills löken är mjuk.

7. Tillsätt vatten, buljong och krossade tomater.

8. Låt soppan sjuda under lock i cirka 20 minuter.

9. Sätt ugnen på 200 grader

10. Bryn kycklingbröstet i lite olja i en stekpanna.

11. Salta och peppra.

12. Stek kycklingen färdig i ugnen, det tar cirka 10 minuter.

13. Låt den svalna något.

14. Riv köttet i strimlor. Om du använder grillad kyckling, avlägsna skinn och ben och strimla köttet på samma sätt.

15. Lägg ned kycklingköttet i soppan.

16. Salta och peppra.

17. Fördela tortillastrimlorna i sopp­tallrikarna och häll över soppa.

18. Servera tillbehören i skålar.

Grön fruktsallad med honung och lime

Foto: Per Björn

4 portioner

Tid: 25 min + tid i kylen

1 liten honungsmelon

2 kiwi

200 g gröna vindruvor

1 stort grönt äpple

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl socker

0,5 dl honung

3 msk lime, pressad

Till servering:

Limeskal, strimlat

Gör så här:

1. Blanda vatten, socker och honung till sockerlagen i en liten kastrull.

2. Koka upp och rör tills sockret löst sig.

3. Tillsätt limejuicen.

4. Låt svalna.

5. Dela och kärna ur melonen.

6. Skär fruktköttet i bitar, använd gärna ett kuljärn!

7. Skala kiwin och skär den i halva skivor.

8. Skölj vindruvorna, dela dem om de är stora.

9. Kärna ur äpplet, men låt skalet vara kvar.

10. Dela det i klyftor och skär dem i skivor.

11. Blanda all frukt i en skål och häll över sockerlagen.

12. Ställ fruktsalladen kallt, gärna i ett par timmar.

13. Lägg upp fruktsalladen i portionsglas.

14. Dekorera med strimlat limeskal.

Pumpasoppa med ingefära

4 portioner

Tid: 35 min

Den vackert gula pumpasoppan får mustig smak och thailändsk touche av kokosmjölk och ingefära.

Kycklingspett som tillbehör gör soppan matig.

4 portioner

700 g pumpakött, i bitar (du behöver en pumpa på cirka 1 kg)

1 gul lök

1 msk matolja

2 klyftor vitlök

2 msk färsk ingefära

1 burk kokosmjölk, 400 ml

6 dl vatten

2 buljongtärningar, höns eller grönsaks

1 lime

Salt och svartpeppar

Kycklingspett:

300 g kycklingfilé

Salt (gärna flingsalt)

Svartpeppar

Matolja

8 träspett

Gör så här:

1. Hacka löken och riv ingefäran.

2. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull.

3. Fräs lök och ingefära på svag värme i några minuter.

4. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med en stund.

5. Lägg i pumpaköttet och tillsätt kokosmjöl samt vatten och buljong.

6. Låt soppan sjuda under lock i cirka 15 minuter, eller till pumpa­köttet är nästan mjukt.

7. Gör under tiden kycklingspetten.

8. Skär kycklingfilén i jämnstora tärningar.

9. Trä upp dem på träspetten.

10. Salta och peppra spetten, och bryn dem i oljan i en vid stekpanna. Stek dem färdiga på svag värme, gärna under lock.

11. Mixa soppan slät med mixerstav, eller passera den genom en fin­maskig sil.

12. Smaka av med salt, peppar och pressad lime.

13. Servera soppan med kyckling­spetten och färska korianderblad.

Lingonglass med kolasås

En efterrätt gjord på färdigköpt vaniljglass och rårörda lingon. Varm kolasås blir pricken över i.

4 portioner

Tid: 25 min

0,75 l gräddglass med vaniljsmak

4 msk lingon, rårörda

Kolasås:

2 dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 msk smör

Till servering:

Eventuellt lingon

Gör så här:

1. Rör vaniljglassen mjuk och blanda i lingonsylten.

2. Blanda gärna lite slarvigt för vackra färgskiftningar. Ställ tillbaka glassen i frysen.

3. Gör under tiden kolasåsen.

4. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

5. Koka på medelstark värme tills såsen är gyllenbrun och seg, cirka 20 minuter.

6. Rör ned smöret.

7. Skeda upp glassen i dessertskålar.

8. Dekorera med frysta lingon.

9. Servera den varma kolasåsen till.

Potatis- och zucchinisoppa med dragon

En krämig grön soppa med fräsch smak av dragon. Kryddig korv passar perfekt som tillbehör.

4 portioner

Tid: 40 min

1 gul lök

3 potatisar

2 medelstora zucchini

1 msk matolja

6 dl vatten

2 buljongtärningar, höns eller grönsak

2 dl lätt-crème fraiche

1 msk färsk dragon, hackad

Salt och svartpeppar

Till servering:

300 g chorizo, eller annan kryddstark korv

Gör så här:

1. Hacka löken.

2. Skala potatisen och skär den i bitar.

3. Skiva zucchinin.

4. Fräs lök och olja i en rymlig kastrull.

5. Tillsätt potatis och zucchini och rör om.

6. Häll i vatten, buljong och crème fraiche.

7. Sjud soppan under lock i cirka 20 minuter.

8. Lägg i dragon, och mixa soppan slät med mixerstav.

9. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten om soppan är för tjock.

10. Skär korven i bitar och stek den hastigt i het stekpanna.

11. Servera den till soppan.

Smal och snabb aprikosdessert

Konserverad frukt, vaniljkesella och mandelskorpor – kan det bli enklare?

4 portioner

Tid: 10 min

2 burkar konserverade aprikoser à 400 g

4 dl vaniljkesella

16 mandelskorpor (Cantucci)

Gör så här:

1. Krossa mandelskorporna lätt i en mortel.

2. Häll av sockerlagen från aprikoserna.

3. Varva aprikoser, skorpor och kesella i dessertglas.

4. Servera omedelbart.

Mustig och smakrik rysk rödbetssoppa

4 portioner

Tid: 35 min

400 g färska rödbetor

1 gul lök

1 morot

1 palsternacka

200 g vitkål

1 msk matolja

1 l vatten

2 buljongtärningar, grönsak eller kött

1 lagerblad

1 msk vinäger

Salt och svartpeppar

Till servering:

Matlagningsyoghurt eller gräddfil

Gör så här:

1. Skala rödbetor, lök, morot och palsternacka.

2. Ansa vitkålen.

3. Lägg en liten rödbeta åt sidan.

4. Riv grönsakerna grovt, det går enklast i matberedare.

5. Värm oljan i en rymlig kastrull.

6. Fräs grönsakerna i ett par minuter.

7. Tillsätt vatten, buljongtärning och lagerblad.

8. Koka under lock på svag värme 20–30 minuter.

9. Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax före serveringen, detta gör soppan härligt röd.

10. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

11. Servera soppan med en yoghurt eller gräddfil vid sidan om.

12. Grovt bröd och ost smakar gott till.

Toscaäppelkaka med vaniljglass

6 portioner

Tid: 45 min

Botten:

2 ägg

1 dl socker

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 msk mjölk

Fyllning:

4–5 äpplen, svenska

Toscaglasyr:

50 g flagad mandel

50 g smör

0,5 dl socker

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

Till servering:

Vaniljglass

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

3. Blanda mjöl och bakpulver.

4. Sikta ned blandningen i äggsmeten och tillsätt mjölken.

5. Rör till en jämn smet.

6. Häll smeten i en fyrkantig form, 20x30 cm, klädd med bakplåtspapper.

7. Om du inte har någon form i rätt storlek kan du göra en låda av bakplåtspapper genom att fästa ihop hörnen med gem.

8. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter tills kakan är färdig. Stjälp upp den på ett ugnsfast serveringsfat och dra bort papperet.

9. Sänk ungsvärmen till 225 grader.

10. Skala och skiva äpplena tunt.

11. Lägg skivorna tätt på kakan.

12. Blanda alla ingredienser till toscaglasyren i en liten kastrull.

13. Värm under omrörning tills smöret smält.

14. Bred ut glasyren över äpplena. Grädda kakan i cirka 10 minuter, eller tills glasyren är gyllenbrun.

15. Servera kakan ljummen med vaniljglass till.

Gulaschsoppa med köttfärs

Den klassiska gulaschsoppan går snabbt och lätt att laga i denna förenklade version med köttfärs.

4 portioner

Tid: 45 min

1 stor gul lök

3 potatisar

1 grön paprika

1 röd paprika

2 msk matolja

300 g köttfärs

1 dl tomatpuré

2 tsk paprikapulver

1 tsk kummin, stött (ej spiskummin)

1 krm cayennepeppar

1 l vatten

2 köttbuljongtärningar

Salt och peppar

Till servering:

Eventuellt matlagningsyoghurt

Gör så här:

1. Hacka löken.

2. Skala potatisen och skär den i bitar.

3. Dela och kärna ur paprikan och skär den i små tärningar.

4. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek löken på medelstark värme ett par minuter, utan att den tar färg.

5. Tillsätt köttfärsen och bryn den under omrörning.

6. Låt tomatpuré, paprikapulver, kummin, cayennepeppar och hälften av paprikan fräsa med en stund på slutet.

7. Häll över köttfärsen i en rymlig kastrull.

8. Tillsätt potatis och häll i vattnet och buljongtärningarna.

9. Låt soppan sjuda under lock i cirka 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk.

10. Smaka av med salt och peppar, och lägg i återstående paprika.

11. Servera soppan som den är, eller med en klick matlagningsyoghurt.

Stekta äpplen med vaniljsås

Efter den rustika gulaschsoppan passar det bra med en riktigt klassisk mormorsefterrätt. Låt gärna barnen hjälpa till vid tillagningen!

4 portioner

Tid: 30 min

4 stora svenska äpplen

Fyllning:

100 g mandelmassa

50 g smör, mjukt

1 tsk kanel

Till servering:

Vaniljsås på pulver (för kokning)

Eventuellt 1–2 dl, vispad grädde och 1 tsk vaniljsocker eller färdig vaniljsås, typ vaniljvisp

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Kärna ur äpplena.

3. Om de är tunnskaliga kan skalet med fördel sitta kvar.

4. Gör då ett par långa snitt i skalet för att undvika att det spricker.

5. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smör och kanel.

6. Tryck ned fyllningen i äpplena, det gör inget om lite hamnar ovanpå.

7. Lägg dem i en ugnsfast, smord form.

8. Grädda äpplena mitt i ugnen i 15–20 minuter, eller tills äpplena är mjuka och fyllningen har fin färg.

9. Gör vaniljsåsen enligt anvisningar på förpackningen.

10. Låt den svalna.

11. För extra god sås, vänd ner lättvispad grädde och vaniljsocker i den kalla såsen.

12. Servera de ljumna äpplena med vaniljsåsen.

Tips!

Lyxa till det med egen hemma­gjord vaniljsås till kakan:

3 dl vispgrädde

3 äggulor

3 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

Vispa grädden hårt. Rör ihop äggulorna, florsockret och ­vaniljsockret för sig och blanda sedan ner det

i grädden och rör om.

Fisk- och musselsoppa

4 portioner

Tid: 45 min

3 potatisar

2 klyftor vitlök

1 färsk chili

1 msk färsk ingefära

2 msk olivolja

1 burk krossade tomater, 400 ml

6 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

400 g vit fisk, till exempel sej

500 g färska blåmusslor

2 dl torrt vitt vin

0,5 citron, pressad

2 msk persilja, hackad

Salt och vitpeppar

Till servering:

Vitt bröd och olivolja

Gör så här:

1. Skala potatisen och skär den i klyftor.

2. Skiva vitlöken.

3. Kärna ur och hacka chilin.

4. Riv ingefäran.

5. Hetta upp olivoljan i en rymlig kastrull.

6. Fräs potatis, vitlök, ingefära och chili några minuter.

7. Tillsätt tomater, vatten och buljong.

8. Sjud soppan under lock i cirka 15 minuter, eller tills potatisen är knappt färdigkokt.

9. Smaka av med salt och peppar.

10. Skär den frysta fisken i bitar, cirka 3x3 cm.

11. Skölj och skrubba blåmusslorna. Släng de som inte stänger sig.

12. Lägg fisk och blåmusslor i soppan.

13. Häll över det vita vinet, pressa i citronen och sjud under lock i cirka 5 minuter, tills fisken är färdigkokt och musslorna öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig.

14. Om du använder färsk fisk, lägg i den lite senare så att den inte bli överkokt.

15. Strö över persiljan.

16. Ringla över lite olivolja och servera soppan med vitt, sprödvärmt bröd.

Semifreddo med hallon och mintchoklad

4 portioner

Tid: 25 min + tid i frysen

Semifreddo betyder ”halvfryst” på italienska, och är en populär efterrätt som kan varieras i det oändliga. After eight och hallon ger smak åt denna variant.

4 äggulor

0,75 dl strösocker

3 dl hallon, frysta

8 After eight

2 dl vispgrädde

2 dl matlagningsyoghurt

2 äggvitor

Eventuellt 1 msk mörk rom

Chokladsås:

1 dl kakao

1 dl strösocker

1 dl vatten

1 nypa salt

Till servering:

Hallon

Gör så här:

1. Mosa hälften av hallonen. Skär mintchokladen i bitar.

2. Vispa äggulor och socker riktigt vitt och pösigt.

3. Vispa grädden.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum.

5. Rör ned de mosade hallonen och mintchokladen i äggulesmeten.

6. Tillsätt eventuellt rom.

7. Rör ner vispad grädde, matlagningsyoghurt och resten av hallonen.

8. Vänd till sist ned de vispade äggvitorna.

9. Häll smeten i en form.

10. Täck med plastfilm eller folie.

11. Frys semifreddon i minst 6 timmar.

12. Ställ semifreddon i kylen cirka 30 minuter före servering.

13. Blanda ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.

14. Koka upp under omrörning, och låt sjuda i några minuter till lagom konsistens.

15. Skeda upp semifreddon i portionsskålar och dekorera med hallon.

16. Servera den varma chokladsåsen till.

Tips!

Variera semifreddon genom att till exempel byta ut mintchokladen mot fin, mörk choklad, Daim eller Nonstop. Prova också att tillsätta krossade maränger, kaksmulor eller marshmallows. Använd din fantasi!