10 gröna smakbomber

Njut av Lotta Voltaires vinter-veggo

MAT & DRYCK

Recept: Lotta Voltaire

Foto: Sara Ringström

Kumminkål med äppel- och myntadipp

För 4 personer

Pris: 7,50 kr/portion

Du behöver:

1 litet vitkålshuvud

1/2 tsk hel kummin

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk gurkmeja

2 msk matolja

4 röda chili

4 vitlöksklyftor

1 kruka färsk koriander

Ris

DIPP:

1 äpple rivet (gärna med skalet)

4 msk mynta, hackad färsk

2 dl yoghurt naturell

Gör så här:

1. Strimla kålen tunt.

2. Svetta kryddorna i oljan i en stekpanna i 1 minut.

3. Tillsätt kål samt finhackad chili och pressad vitlök.

4. Blanda samman ingredienserna till dippen.

5. Vid servering vänds hackad koriander ner i kumminkålen. Servera med ett gott ris.

Morots- och kokossoppa

För 4 personer

Pris: 8,50 kr/portion

Du behöver:

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

2 röda ”snälla” chili

1 kg morötter

1 tärning grönsaksbuljong

1,5 liter vatten

1 burk kokosmjölk

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Skala morötterna. Spara en av dem till garnering.

2. Skala och hacka lökar, skiva chilin med eller utan frön beroende på vilken ”styrka” som önskas.

3. Blanda samman alla ingredienser utom kokosmjölken i en kastrull och låt sjuda under lock cirka 30 minuter.

4. Tillsätt kokosmjölken och kör soppan slät med stavmixer.

5. Värm upp soppan och salta och peppra efter smak. Riv den sista moroten och garnera soppan.

Sötpotatisbollar

För 4 personer

Pris: 10 kr/portion

Du behöver:

200 g sötpotatis

200 g matpotatis

2 dl hackad persilja

2 dl tunt skivad purjolök

2 ägg

2 matskedar olivolja

1 dl hackade nötter

Salt och peppar

Gör så här:

1. Skala och koka potatisen mjuk.

2. Slå av kokvätskan och tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl.

3. Forma till bollar, fritera lätt i olja eller stek i ugnen på 225 grader i 10 minuter.

4. Servera på en krispig salladsbädd med en klick gräddfil till.

Zucchiniplättar med fetakräm

För 4 personer

Pris: 8 kr/portion

Du behöver:

3 ägg

3 dl mjöl

8 dl mjölk

3 msk smält smör eller margarin

1 zucchini, riven

En nypa salt

FETAKRÄM:

2 dl yoghurt, naturell

50 g fetaost

En nypa grovmalen svartpeppar

TILL DEKORATION:

Ärtskott eller liknande 

Gör så här:

1. Vispa samman äggen med hälften av mjölken, tillsätt mjölet.

2. Vispa slätt och tillsätt resten av mjölken.

3. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt därefter smeten vila 10 minuter innan stekning.

4. Mosa fetaosten med en gaffel i yoghurten samt smaka av med peppar.

5. Stek plättarna och toppa med krämen och lite grönt.

Ät och njut!

Auberginetårta med basilikafärskost

För 4 personer

Pris: 14 kr/portion

Du behöver:

2 matiga auberginer (cirka 600 g)

2 gula lökar

4 msk olivolja

4 ägg

6 dl mjölk

Salt och svartpeppar

BASILIKAFÄRSKOST:

250 g keso

1 kruka basilika

TILL DEKORATION:

Riven gurka

Gör så här:

1. Skiva aubergine och lök. Lägg på plåt och rosta i ugnen i 200 grader i 10 minuter.

2. Placera aubergine- och lökblandningen i en springform.

3. Vispa samman ägg med mjölk samt en nypa salt och svartpeppar.

4. Slå äggstanningen i formen och baka i ugnen i 175 grader i cirka 35 minuter.

5. Mixa samman ingredienserna till basilikafärskosten i matberedare och bred kakan med ostmassan. Dekorera mästerverket med riven gurka.

Tofu "furikake" med soja

Furikake är en japansk kryddblandning som smakar ljuvligt till den tama tofun. Finns i väl­sorterade mataffärer – men sesamfrön är ett billigare alternativ som dessutom är lättare att hitta.

ci För 4 personer

Pris: 17,50 kr/portion

Du behöver:

400 gram tofu

4 msk soja japansk

2 msk furikake eller sesamfrön

Svart råris eller rött ris

Gräslök eller salladslök

Gör så här: 

1. Skiva tofun, häll soja över. Panera med kryddblandningen.

2. In i ugnen i 200 grader i cirka 8 minuter.

3. Servera med ett trevligt ris, svart råris eller rött ris, samt strö lite finhackad gräslök eller salladslök över.

Öppen lasagne med rostade grönsaker

För 4 personer

Pris: 17,50 kr/portion

Du behöver:

8 lasagneplattor

1 zucchini

1 aubergine

2 rödlökar

2 paprikor

4 msk olivolja

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

1 tsk flingsalt

En nypa svartpeppar

4 msk pesto

2 msk pinjenötter

Gör så här:

1. Koka pastan al dente i saltat vatten.

2. Skär ner grönsaker och lök i bitar, slå olivolja över samt krydda med timjan, rosmarin, salt och peppar.

3. Rosta i ugnen i 225 grader i cirka 12 minuter.

4. Bädda på en tallrik med 2 pastaplattor per person samt fördela grönsaker över.

5. Klicka pesto på toppen samt strö nötter på.

Bombay majsbollar med koriander serverade med hasselnötschutney

För 4 personer

Pris: 15,50 kr/person

Du behöver:

500 g majskorn, frysta

3 ägg

1 dl vetemjöl (för glutenintoleranta tag i stället 2 kokta potatisar)

1 kruka färsk koriander

Salt och svartpeppar

HASSELNÖTSCHUTNEY:

1 dl mangochutney

50 g rostade hela hasselnötter

TILL SERVERING:

Basmatiris, sallad eller papadambröd

Gör så här: 

1. Mixa alla ingredi­enser något ”chunky ”i matberedaren (det vill säga inte helt slätt).

2. Smaka av smeten med salt och peppar.

3. Fritera i matolja i kastrull eller baka i ugnen i 225 grader i 10 minuter.

4. Servera med vitt ångande basmatiris, på en salladsbädd med chutneyn samt en klick yoghurt, eller med papadambröd.

HASSELNÖTSCHUTNEY

Blanda 1 dl mangochutney med 50 g rostade hela hasselnötter – klart på nolltid!

Franska rödbetsbiffar med kapris och dijon

För 4 personer

Pris: 7,50 kr/portion

Du behöver:

1 kg rödbetor

2 ägg

3 msk kapris

2 msk dijonsenap

1 gul lök

Potatis

En klick mezeyoughurt

Gör så här: 

1. Skala och riv rödbetorna, finhacka löken.

2. Blanda samman med ägg, kapris och dijonsenap.

3. Stek i oljad panna på låg väme, cirka 3 minuter på var sida.

4. Servera med klyftpotatis samt en klick mezeyoghurt.

Risotto på rött ris och svamp

För 4 personer

Pris: 20 kr/portion

Du behöver:

4 dl rött ris

200 gram bladspenat, fryst

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

100 g champinjoner

2 msk olivolja

2 dl vitt matlagningsvin

4 msk västerbottenost, riven

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisning på paketet.

2. Finhacka löken och svetta den i en panna med olivolja. Tillsätt svampen skivad, eller hel om de är små.

3. Tillsätt spenat och vin samt pressa ner vitlöken.

4. Blanda samman med riset samt strö osten över vid servering.