Texmex – till vardags och fest!

MAT & DRYCK

Texmex!

Fast mer svenskt än tex.

Mer mys än mex.

Mer hemlagat än burksalsor och kryddpåsar.

Mer idéer än manualer.

Mer huller om buller än trerätters.

Mer ta med handen än silverbestick.

Och framför allt – mycket smak och mycket smask.

Text: Jon Hansson

Foto: Stefan Mattsson

1. Taquitos (små tacos)

Tid: 50 minuter.

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk chilipulver

2 msk olivolja

400 g köttfärs

3 msk tomatpuré

8 små tacoplättar

Tandpetare

1 dl matolja

Salt

Peppar

Tillbehören:

2 tomater

1 röd paprika

1/2 litet huvud isbergs­sallad

1 burk inlagd jalapeñochili

Färskost

Gräddfil

Gör så här:

1. Börja med att göra en köttfärssås: Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull. Fräs lök- och vitlökshacket ett par minuter tillsammans med chilipulvret. Tippa sedan i köttfärsen och tomatpurén. Rör om då och då så att all färs blir brynt. Kolla samtidigt att det inte bränner vid. Vi vill ha en torr och smulig färs. Ta av plattan när detta välsignade tillstånd uppnåtts. Smaka av med salt och peppar.

3. Dela tacoplättarna på mitten. Rulla in färsen i plättarna så att du får som små strutar eller rullar. Fäst med tandpetare.

4. Hetta upp matoljan i en vid kastrull eller en stekpanna med höga kanter. Stek eller fritera strutarna/rullarna i oljan så att de blir frasiga. Var försiktig med temperaturen så att du inte får svarta taquitos eller – ännu värre – att oljan börjar brinna. (Kväv elden med ett lock eller en skärbräda i så fall. Absolut inte med vatten.)

5. Tillbehören: Hacka/strimla vegot i plockvänliga bitar. Häll upp färsk­osten och gräddfilen i dippskålar.

2. Pico de gallo

Mexikansk nationalsås som piffar till det mesta. Röd-vit-grön som flaggan. Om du vill så dämpa chilihettan med tärnad gurka, paprika och/eller avokado. Man kan också vilja ha i lite vitlök.

Tid: 20 minuter.

3 tomater

1 liten lök

1 serranochili (eller annan färsk chilifrukt)

1 dl grovt hackad färsk koriander

1 lime

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Skär tomaterna i grova tärningar och lägg i en skål.

2. Skala och hacka löken. Skölj chilin och skiva tunt. Hacka koriandern. Ner i skålen med allt.

3. Smaka av salsan med pressad lime, salt och peppar

Tips: På mitt Konsum har de oftast bara de där vanliga röda chilifrukterna men i din affär kanske det finns mer att välja på. Experimentera gärna. Det finns rökt chili, torkad, grymstark, mild – och det är inte bara hettan som varierar. Chili kan verkligen smaka olika.

Språkkurs: Pico de gallo betyder tuppnäbb.

3. Smaskiga kycklingvingar

Tid: 40 minuter.

2 vitlöksklyftor

1 burk tacosås, cirka 2 dl (välj den styrka som passar dig)

0,5 tsk spiskummin

2 msk sirap

1 kg kycklingvingar

Salt

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Skala vitlöken och riv ner i en långpanna. Blanda med tacosåsen, spiskumminen och sirapen. Smaka av med salt.

3. Vänd ner kycklingvingarna i långpannan. Se till att de blir ordentligt nedsmetade. (Ett kletigt jobb men någon måste göra det.)

4. Skjuts in i ugnen. Klart efter 30 minuter. Ta en koll under tiden så att inget bränns vid. Täck med folie i så fall.

Tips: Du kan göra samma nummer med kycklingklubbor. Dela dem i knäleden så blir de klara fortare.

4. Apelsiner med ursaltad rödlök

Tid: 15 minuter.

1/2 rödlök

2 apelsiner

Salt

Gör så här:

1. Skala och skiva rödlöken tunt. Bred ut på en skärbräda/bricka/plåt. Salta generöst och låt stå minst 10 minuter. Lägg i ett durkslag och spola med kallvatten. Låt rinna av. (Den här manövern gör löken mildare.)

2. Skär bort skalet från apelsinerna och skiva dem. Lägg ut på ett fat och strö över rödlöken.

5. Rufsig guacamole

Tid: 20 minuter.

1 liten vitlöksklyfta

4 msk hackad koriander

1 tsk finhackad färsk chili

eller 1 krm cayenne

1 stor avokado eller 2 små

1 lime

Salt

Gör så här:

1. Skala och riv vitlöksklyftan ner i en skål. Hacka koriandern grovt och chilin fint och ner i skålen med båda.

2. Dela avokadon, peta ur kärnan och gröp ur fruktköttet med en sked ner i skålen.

3. Pressa över halva limen, salta lätt och mosa ihop med en gaffel. (Jag tycker att det gärna kan få vara ett grovt och lite kantigt mos – men det är bara att jobba på med gaffeln om du vill ha det mer lättuggat.)

4. Smaka. Behövs mer lime och/eller salt?

6. Ananas med lime och chili

Tid: 15 minuter.

1 ananas

1 lime

1 nypa chiliflakes eller cayenne

Gör så här:

1. Skär bort allt skal från ananasen. Dela frukten i kvartar på höjden. Skär bort den träiga innerdelen. Dela fruktköttet i lagom stora tuggor och sprid ut på ett fat.

2. Tvätta limen och riv skalet över ananasen. Pressa över lite av saften när du ändå håller på.

3. Strö över lite chiliflakes/cayenne. (Kan hoppas över – men är allt lite läckert.)

7. Lövbiffschili med choklad

Tid. 45 minuter.

Såsen:

2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 chili-frukter

2 tomater

2 msk olivolja

30 g mörk choklad, minst 70 procents kakaohalt, gärna mer

1 tsk chilipulver

1 tsk torkad oregano

1–2 msk vinäger

Salt

Peppar

Köttet:
400 g lövbiff

2 msk olja

Gör så här:

1. Skala och hacka löken och vitlöken.

2. Skölj chilifrukterna och skiva tunt.

3. Skölj tomaterna och hacka grovt.

4. Fräs löken, vitlöken och chilin i olivoljan i en stor kastrull eller en gryta. Det ska mjukna men inte brynas. Ös i tomaterna, chokladen bruten i bitar, chilipulvret, oreganon och 2 dl vatten. Salta och peppra. Rör om och puttra stilla i 15–20 minuter. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

5. Skär lövbiffen i 1 cm breda strimlor. Salta och peppra.

6. Bryn hastigt i oljan i mycket het stekpanna. Gör det i omgångar. Öser du i allt på en gång blir stekpannan kall och lövbiffen mer kokt än stekt.

7. Vänd ner de brynta biffstrimlorna i såsen. Ät med tacoplättar och kroppen.

8. Vardagsquesadilla

tid: 30 minuter.

2 avokado

1 lime

2 stora tomater

8 taco­plättar

250 g philadelphiaost

100 g chorizo, av salamityp i tunna skivor

2 dl riven ost

Salt

Gör så här:

1. Dela och kärna ur avokadorna. Skär i 0,5 cm skivor (ungefär) och dra bort skalet. Pressa över lite lime.

2. Skiva tomaterna tunt.

3. Lägg ut 4 av tacoplättarna. Bred på philadelphian. Försök få till det lite jämnt och ända ut i kanterna.

4. Fördela avokadon och tomaterna. Salta lätt. Fördela chorizon och strö över den rivna osten. Stäng butiken med de 4 överblivna tacoplättarna.

5. Stek på båda sidor (vänd med hjälp av tallrik) i torr stekpanna så att quesadillorna får lite färg och osten smälter.

6. Skär i tårtbitar och hugg in.

9. En fet och god liten bönsoppa

Tid: 50 minuter.

1 lök

2 vitlöksklyftor

2 färska chilifrukter

4 skivor bacon

4 msk olivolja

400 g svarta bönor

1 tsk torkad oregano

0,5 tsk paprikapulver

0,5 tsk spiskummin

1–2 lime

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skölj och hacka chilifrukterna. Smaka på dem. Är de starka så ta bort kärnorna – är de milda, låt kärnorna vara med.

2. Strimla baconskivorna.

3. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull och fräs lök, vitlök, chili och bacon några minuter så att hacket mjuknar och får en gnutta färg.

4. Häll i bönorna och 5 dl vatten. Krydda med oregano, paprikapulver, spiskummin, salt och peppar. Puttra i 25–30 minuter utan lock.

5. Mixa soppan hyfsat slät och smaka av med pressad lime – soppan ska vara lite syrlig – och kanske lite mer salt.

6. Ät med bröd, tortillaplättar eller som använd som dipp med tacochips.

10. Tacoplåt

Vad gör rödkålen och gurkan på en plåt riktigt härligt onyttiga tacos, kan man undra. Men det är bara att ta bort om du tycker att rätten känns för vitaminstinn i det skicket.

Tid: 35 minuter.

2 grillade kycklingklubbor

1 rödlök

1 påse tacochips

3 dl strimlad rödkål

3 dl riven ost

2 dm gurka

1 dl tacosås (välj själv grad av hetta)

2 dl gräddfil

Salt

Gör så här:

1. Plocka köttet från kycklingklubborna. Det ska vara ganska små bitar.

2. Skala rödlöken och skiva tunt.

3. Strö ut tacochipsen på en papprad plåt. Det ska bara vara ett enda lager, ingen jättehög. Fördela kycklingen och löken över chipsen.

4. Värm ugnen till 225 grader.

5. Strimla kålen tunt. Lägg i en sil och salta rätt ordentligt. Låt stå 10–15 minuter.

6. Strö ut osten över tacochipsen och gratinera 5–10 minuter i ugnen tills osten smält. Låt sedan plåten svalna en smula.

7. Under tiden: Skala gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnorna med en tesked. Strimla fruktköttet grovt.

8. Spola av rödkålen med kallt vatten och skaka av vätan efter bästa förmåga.

9. Dräll kålen och gurkan över plåten och ställ sedan fram till vargarna. Var och en får dutta på tacosås och gräddfil bäst den vill.

Tips: Strö över annat som du gillar: biffstrimlor, köttbullar, skinkbitar, majs, bönor, tärnad tomat, sega råttor (nä, kanske inte), inlagd jalapeñochili, grillad paprika?…

11. Sweet spjälls

Tid: 40 minuter.

1 kg tunna spjäll (helst kamben)

1 l apelsinjuice

1 tsk Tabasco

1 tsk torkad rosmarin

3 vitlöksklyftor (kan man hoppa över)

Glazen:

1 lime

3 msk sirap

Salt

r så här:

1. Dela spjället i 4–5 bitar så blir det hanterligare.

2. Koka upp apelsinjuicen, Tabascon och rosmarinen i kastrull eller gryta som rymmer spjället.

3. Skala och dela vitlöksklyftorna. Ner i grytan tillsammans med spjället. Fyll på med vatten om det behövs för att täcka köttet. Sjud under lock i 25–30 minuter.

4. Värm ugnen till 250 grader och sätt på grill.

5. Glazen: Blanda saften från limen och sirapen. Smaka av med salt. Glazen ska vara ordentligt söt-salt-syrlig.

6. Fiska upp de färdigkokta spjällbitarna och lägg i en långpanna. Pensla generöst med glaze och grilla i ugnen tills ovansidan fått fin färg. Vänd spjällbitarna – pensla och grilla.

7. Ät (med fingrarna förstås!)

Tips: Vill du få ännu mer apelsinsmak så tvätta en apelsin, riv 1 msk skal och blanda i glazen.

Språkkurs: Tacochips heter ”totopos” i Mexiko. Ursprungligen bakades de för att få ett hållbart alternativ till mjuka tortillas. Av samma anledning bakade man förr knäckebröd i mellersta och norra Sverige eftersom det inte möglar som mjukt bröd.

12. Laxcevice för modiga/mindre modiga

Tid: 40 minuter.

Cevice:

300 g rå laxfilé, fryst minst två dygn

2 lime

1 apelsin

1 grapefrukt

1 liten rödlök

Vitlök

1 chilifrukt

1 dl grovt hackad färsk koriander

Fegvarianten:

200 g färskrökt lax

1 lime

1 liten rödlök

1 grapefrukt

Tillbehören:

2 avokado

1 röd paprika

15–20 fina salladsblad

Salt

Gör så här:

1. Cevice: Skär laxen i knappt centimeterstora tärningar. Den behöver inte vara så värst tinad. Lägg i en rätt stor skål och pressa över saften från 1 av limefrukterna och apelsinen. Salta lätt.

2. Skär bort skalet från grapefrukten. Skiva tunt och dela skivorna. Eller – om du vill vara tjusig – skär ut klyftor ur de tunna hinnorna.

3. Skala rödlöken. Skär i tunna klyftor och dela klyftorna i bitar.

4. Skala vitlöken och hacka så fint du någonsin kan.

5. Skölj chilifrukten och skiva hypertunt.

6. Hacka koriandern grovt.

7. Lägg rubbet i skålen med laxen. Vänd runt ett par varv och låt stå kallt 15 minuter–2 timmar.

8. Smaka av en laxbit – behövs mer lime eller salt?

9. Tillbehören: Dela och kärna ur avokadorna. Dra bort skalet och tärna fruktköttet. Skölj, dela och kärna ur paprikan. Tärna eller skär i bitar.

10. Lägg upp cevicen på salladsblad och strö över lite avokado och paprika.

11. Fegvarianten: Skär den färskrökta laxen i breda strimlor. Pressa över lite lime.

12. Fixa grapefrukten, avokadon och paprikan precis som till cevicen och servera i salladsblad.

Tips: En del limefrukter kan vara väldigt torra. Köp en eller två extra för säkerhets skull. Rulla limen hårdhänt mot skärbrädan innan du delar den så får du ut mer saft.