Svindyrt med jul

Foto: JAN DANIELSSON
MAT & DRYCK

Julen blir dyrare i år.

Sillen, svinet, lussebullen, nötterna och sockret till bakningen har dragit i väg i pris.

Alternativet att fly högtiden är inte bättre – charterresan har blivit ännu dyrare.

Handeln räknar som vanligt med ännu en rekordjul. Men mycket av julingredienserna har blivit dyrare, visar en genomgång av Statistiska centralbyråns (SCB) siffror som TT gjort.

Sillen på burk kostar åtta procent mer i dag än för ett år sedan. Nötterna och den torkade frukten likaså. Grisköttet har blivit fem procent dyrare. Det kan jämföras med den genomsnittliga utvecklingen av konsumentpriserna som vid den senaste mätningen låg på minus 1,5 procent.

Saffran rekorddyrt

På Ica räknar man dock enbart med att den ekologiska julskinkan blir dyrare. Och den kommer dessutom förmodligen inte att räcka till alla, enligt Icas presschef Staffan Ekengren.

Annars blir det i stort sett oförändrade priser på charkprodukter, är Icas bedömning i nuläget.

Priserna på bakingredienserna spretar. Flera produkter har blivit betydligt dyrare medan annat har sjunkit i pris.

– Mjölpriserna har gått ner, säger Thore Svensson, vd på bagerigrossisten Kåkå.

Men samtidigt har sockerpriset stigit med fyra procent. Och lussebullen lär bli betydligt dyrare när handlarnas inköpspris på det gula guldet gått upp till 38 000 kronor kilot eller runt 30 kronor för den där lilla påsen man får i kassan. Orsaken är dålig skörd i saffranslandet Iran.

– Saffranspriserna har nått all-time-high, säger Thore Svensson.

Ingen budgetresa

Lägg därtill stigande priser på mandel, hasselnötter, kakao och russin så kan julbaket bli en otrevlig sak för plånboken i år.

Dessutom har brev- och paketpriserna blivit sex procent dyrare för alla dem som skickar sina julklappar till avlägsna släktingar eller beställer presenten på nätet.

Vad göra? Fly julen och åka till solen? Nja, charterresan har blivit ännu dyrare. Enligt SCB kostar en paketresa till varmare trakter i genomsnitt över tio procent mer än för ett år sedan.

FAKTA

Julens priser

Prisförändringar på några typiska julingredienser, oktober 2009 jämfört med oktober i fjol.

Vara Förändring (%)

Griskött +4

Sillkonserver +8

Nötter och torkad frukt +8

Apelsiner +11

Mjöl (bakning) –4

Socker (bakning) +4

Kakao +8

Konfektyr +5

Brännvin +2

Vin (glögg) +3

Källa: SCB (TT)

TT