Ladda fikat med lyxig latte och mumsiga muffins!

1 av 3
MAT & DRYCK

Vårvinternpromenadens köld är hård, blek sol skymta bak isig dimma.

Nybakat väntar i varje gård och kaffedoft man kan förnimma.

Brasan värmer frusen fot, nybryggd latte tas emot, och något att stoppa i mun, under mysig fikastund.

Så lyckas du med ditt kaffe:

En förklaring till att caffè latte har blivit en dominerande dryck på kaféerna och vid köksborden är att espressokaffet och mjölken kompletterar varandra. Espresson är rik på smaker och kan därför bära mycket mjölk. Proteinet i mjölken, kaseinet, dämpar kaffets beska och bittra smak.

1) Det är viktigt att kaffet är riktigt färskt. Låt det vara kvar i påsen och stäng den noga så behålls aromämnena. Förvara på en sval och mörk plats.

2) Vattnet gör också märkbar skillnad. Det ska vara färskt och kallt.

3) Nybryggt kaffe ska drickas direkt, kaffe i termos bör drickas inom en timme.

4) Maler du bönor – mal precis innan du brygger kaffet för att behålla så mycket som möjligt av aromerna.

5) Ska du göra en mjölkbaserad kaffedryck, till exempel en caffè latte ska mjölken vara färsk och kylskåpskall.

6) Precis som med en gnutta socker kan du avrunda kaffets syrlighet och bitterhet med varm mjölk. Men det är viktigt att mjölken inte blir varmare än 65 grader. Den kan annars ändra karaktär och smaka som välling. Använd gärna en termometer.

Brygga eller pressa?

Satsa på några olika bryggkannor som komplement till kaffebryggaren. En pressokanna och en moccabryggare plus en mjölkskummare gör kaffeminglet extra festligt. Erbjud flera bryggkannor till kakbuffén och låta gästerna göra sitt eget kaffe utifrån tycke och smak.

FAKTA

Recept och tips

1. Apelsin- och kardemummalatte

4 höga glas

8 dl standardmjölk

Knappt 2 dl rårörda lingon

3 msk hallonpuré eller vanliga hallon

4 krm kardemumma

20 isbitar

Mät upp alla ingredienserna i en mixer. Mixa allting, servera i högt glas!

Emmas tips: En moodie är mjölk plus en känsla. Välj ingredienser beroende på vad du är sugen på. Kan göras både varm och kall – testa dig fram. Isbitar, banan eller fryst frukt eller bär ger bra konsistens.

2. Kryddig rödbetskaka med gojibär-glasyr

Till cirka 10 kakor i muffinsstorlek

2 dl råsocker

1,5 dl solrosolja

4 ägg

2 rödbetor (eller morötter)

2,5 dl vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma, malen

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

Glasyr:

200 g cream cheese (philadelphiaost)

50 g smör

1 dl florsocker

1 tsk citronsaft

Gojibär till garnering (kan bytas ut mot andra torkade bär som tranbär eller körsbär)

1. Smörj och bröa små metallformar eller en muffinspanna i metall.

2. Värm ugnen till 175 grader.

3. Skala och riv rödbetorna (eller morötterna) fint.

4. I en skål: Rör samman råsocker med solrosolja. Rör ner ett ägg i taget. Blanda ner de rivna rödbetorna (morötterna).

5. I en annan skål: Blanda vetemjöl, salt, kanel, kardemumma, bakpulver och bikarbonat.

6. Blanda mjölblandningen med äggblandningen till en smet och klicka ut den i de smorda formarna.

7. Grädda i 20-30 minuter. Låt kakorna kallna.

8. Blanda samman glasyren: cream cheese, florsocker, smält smör och citronsaft.

9. Bred glasyren på kakorna.

10. Garnera med gojibär.

Tips: Välsorterade köksbutiker har ett rikt sortiment av bakformar, bland annat de små fyrkantiga som vi använt till de här kakorna.

3. Knäckiga bondkake-sticks

10–12 st

75 g mandel

250 g smör

1,75 dl socker

2 msk mörkt muscovadosocker

2 msk mörk sirap

6 dl vetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

1. Värm ugnen till 180 grader och rosta mandlarna tills de fått färg. Hacka mandeln grovt.

2. Blanda rumsvarmt smör med socker, muscovadosocker, sirap, mjöl och bikarbonat med elvisp till en smet. Blanda i de rostade mandlarna.

3. Forma smeten till en kvadrat, cirka 15 cm bred och 2 cm hög. Linda in i plastfolie och ställ i kylen 1–2 timmar, så att den blir hård och går att skära tunt.

4. Värm ugnen till 200 grader.

5. Skär den kalla smeten i tunna skivor, max 0,5 cm tjocka, och lägg på bakplåtspapper.

6. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått fin färg, 6–8 minuter.

4. Vår-moodie

4 höga glas

2 dl starkt kaffe per glas

6 dl varm mjölk per glas

4 msk apelsin- och kryddsocker

Apelsin- och kryddsocker (räcker till cirka 20 glas, förbered och ha i kylen tills du blir sugen):

1,5 dl mörkt muscovadosocker

Rivet skal från 1/2 apelsin

0,5 dl kanel

0,25 dl kardemumma

1. Tvätta apelsinen och riv skalet från halva.

2. Blanda det mörka muscovadosockret, apelsinskalet, kanelen och kardemumman och låt det stå svalt.

3. Brygg starkt kaffe.

4. Värm och skumma mjölk i en kastrull på spisen med hjälp av en visp eller mjölkskummare.

5. Rör ner 3 tsk socker i varje glas. Häll i den varma, skummade mjölken och fyll på med det smaksatta kaffet. Strö gärna lite muscovadosocker på toppen.

Emmas tips: Kaffet får en god styrka som möter upp apelsintonerna om det görs i moccabryggare. Tänk på att mjölken inte får bli varmare än 65 grader, då blir den bränd.

5. Mini chocolate dream coffe

4 små glas

6 plattor after eight

2 dl kaffe

1 dl varm standardmjölk

Brygg kaffet.

Fördela 4 bitar after eight i små glas.

Värm och skumma mjölken i en kastrull på spisen med hjälp av en visp eller mjölkskummare.

Häll det nybryggda kaffet i glasen och rör om. Toppa med mjölkskummet. Krossa de 2 återstående after eight-plattorna och garnera med bitarna.

Emmas tips: Brygg kaffet i vanlig bryggare eller som presskaffe. Små skira glas passar fint att servera i. Tänk på att mjölken inte får bli varmare än 65 grader, då blir den bränd.

6. Blåbärsmuffins med vanilj

6 stora muffins

eller 10 mindre

150 g smör

2 dl råsocker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl mjölk

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 dl färska blåbär

Vallmofrön (till att bröa formarna)

Smörj små metallformar eller en muffinspanna med smält smör och bröa med vallmofrön.

Värm ugnen till 200 grader.

Rör rumsvarmt smör med råsocker, gärna med elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Blanda i mjölken.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke, och blanda sedan i äggsmeten.

Häll smeten i formarna och tryck ner en sked blåbär i varje form.

Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.

Låt svalna en stund innan du lossar kakorna försiktigt från formarna.

7. Äppelkaka i glasburk

4 små konservburkar i glas

Rostade rågbrödsmulor: 6 skivor rågbröd eller kavring

2–4 msk farinsocker

50 g smör

1 tsk kanel

Kanelkokta äpplen:

6 äpplen

2 dl vatten

1 dl farinsocker

1 tsk kanel

Vispgrädde eller vaniljglass till servering

Dela brödskivorna i bitar och mixa med mixerstav till smulor.

Smält smöret i en stekpanna och rosta brödsmulorna tills de blivit knapriga. Häll på farinsockret och kanelen och rosta smulorna lite till.

Koka upp en sockerlag av vatten, farinsocker och kanel.

Skala äpplena, skär dem sedan i centimetertunna klyftor och koka dem knappt mjuka i sockerlagen.

Ta upp äppelklyftorna med hålslev och låt rinna av.

Ta fram 4 glasburkar. Lägg först ett lager med rostade brödsmulor i botten av burkarna. Lägg sedan ett lager äppelklyftor. Lägg ytterligare ett lager brödsmulor och sedan ännu ett lager äppelklyftor. Strö några brödsmulor på toppen.

Servera med vispgrädde eller vaniljglass.

Tips: Du kan förstås servera äppelkakan på fat om du vill.

8. Winterapple coffee

4 stora glas

6 dl kaffe

Äppellag:

1 rött äpple

1 grönt äpple

1 dl ljust muscovadosocker

1 tsk sirap

1,5 dl kallt vatten

Gör så här:

Hacka båda äpplena. Strö över muscovadosockret och sirapen. Låt dra i 5 minuter. Tillsätt det kalla vattnet och rör om. Sila bort äpplena och fördela dem i botten på 4 glas, fyll upp med kaffet och toppa med 4 msk äppellag i varje glas.

Emmas tips: Kaffet får gärna vara aeropressat men bryggkaffe går också bra. Ett syrligare kaffe passar bra till äpplena.

9. Chokladstänger med pistage

10–12 st

2 dl pistagenötter

300 g smör

2 dl socker

1 dl mörkt muscovadosocker

1,5 dl mörk sirap

6 dl vetemjöl

1 dl kakao

1,5 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

Hacka pistagenötterna grovt.

Vispa rumsvarmt smör med socker och muscovadsocker. Tillsätt sirap.

Blanda mjölet med bikarbonat och vaniljsocker.

Häll mjölblandningen i bunken med smör och socker. Blanda till en smet.

Ställ smeten i kylen någon timme så att den blir fastare och lättare att rulla.

Värm ugnen till 175 grader.

Rulla 10 rullar, lika långa som ett bakplåtspapper. Lägg rullarna på bakplåtspapper på två plåtar och platta till dem. Tryck fast de hackade pistagenötterna.

Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter.

Efter att de nygräddade kakorna har svalnat lite kan du skära dem i valfria längder.

Olika skum med olika mjölk:

Standardmjölk reagerar snabbt på ångning och ger ett krämigt, blankt och tjockrinnande skum som ligger kvar länge. Den lyfter fram kaffesmaken.

Mellanmjölk är mindre fyllig. Lägre fetthalt ger hårdare skum och mindre smak eftersom fett är en smakbärare. Den kräver mer jobb med ångröret eller vispen men tål värme under längre tid så att du kan välja tjocklek på skummet. Skummet blir mindre stabilt, så servera genast.

Lättare mjölksorter som lätt och mini ger ett fluffigare men också flyktigare skum. Dessutom blir kaffesmaken starkare.

Snabbaste latten:

Om du inte har en kaffemaskin eller en mocca-bryggare kan du ändå göra en god caffè latte. Blanda espressopulver (frystorkat snabbkaffe) i ett glas mjölk som värmts i mikron. Obs! Blanda inte i något vatten.

Emma kom femma i barista-VM

Namn: Emma Andersson.

Ålder: 23.

Yrke: Barista och driftschef för Stureplansgruppens kaféer och lunchservering i Stockholm.

Bor: Stockholm.

Meriter: Beige champion 2007, alltså svensk mästare i caffè latte. 5:a i Barista-VM samma år.

Grundtips: Håll det enkelt, krångla inte till det.

Favorit: Capuccino – som kan spetsas med lite whiskey till en Irish beroende på tidpunkt och sällskap.

Drinkrecept: Emma Andersson
Kakrecept: Lena Holmsäter
Foto: Micke Gustavsen