Värsta höstpajen!

MAT & DRYCK

Damma av svampkorgen och ge dig ut i skogen – pajen kan snart vara din!

?Kantarellerna gör den här pajen väldigt höstlik men man kan också prova med annan svamp, gärna de bruna och smakrika skogschampinjonerna. Man kan också prova att byta ut osten mot präst- eller västerbottenost och servera den ljumma pajen tillsammans med en klick crème fraiche, löjrom, hackad rödlök och dill. En svensk förrätt som andas sensommar och höst.

Recept: Caroline Hofberg

Receptet är hämtat ur boken "Pajer" av Caroline Hofberg (Natur och Kultur).

Kantarellpaj med camembert

Foto: Tina Axelsson

Du behöver:

PAJDEG:

3 dl vetemjöl

2 krm salt

150 g smör, kylskåpskallt

1–2 msk iskallt vatten

FYLLNING:

1 liter kantareller, rensade

1 gul lök, skalad och hackad

Smör till stekning

175 g camembert eller brieost

3 ägg

1 dl mjölk

1 dl grädde

0,5 tsk salt

1 krm nymalen peppar

Gör så här:

1. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.

2. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.

3. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24–26 centimeter i diameter. Nagga pajbottnen med en gaffel. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.

4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.

5. Skär svampen i mindre bitar. Fräs i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.

6. Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela över svampen.

7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över svampen och osten.

8. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.