Upplev Thailand i ditt egna kök

Fixa hemlagad thaimat utan att lämna landet

MAT & DRYCK

Under december månad har nog varenda svensk någon i bekantskapskretsen som ska resa till Thailand.

Men man kan också ta Thailand hem till det svenska köket.

Här är receptet på Neua phat bau hohrapha – eller helt enkelt biff med thaibasilika.

Det är mörkt, det är kallt och varenda människa tycks resa till varmare breddgrader. Vi som är kvar kan dock ändå njuta av den goda thailändska maten – och med hettan från kryddorna kan den till och med värma oss i vintermörkret.

Thaibasilika är en av de tropiska örter med särpräglad smak och doft som genast för tankarna till det thailändska köket. Den här woken ska vara mycket het, och rätten ska inte ta mer än sju eller åtta minuter att laga.

Neua phat bai hohrapha

Biff med thaibasilika

Foto: ALAN BENSON
Foto: ALAN BENSON

4 portioner
1 matsked fisksås
3 matskedar ostronsås
4 matskedar grönsaks- eller kycklingbuljong, eller vatten
1/2 tesked strösocker
2 matskedar vegetabilisk olja
4 vitlöksklyftor, finhackade
3 birds eye-chilifrukter, lätt krossade med ett knivblad
500 g mör rumpstek eller oxfilé, tunt skivad
1 medelstor gul lök, tunt klyftad
2 handfullar thaibasilikablad

Gör så här:
1. Blanda fisksås, ostronsås, buljong och socker i en liten skål.
2. Hetta upp oljan i en wok eller stekpanna och fräs vitlöken under omrörning på medelvärme tills den är ljust brun. Tillsätt hälften av den krossade chilin och hälften av köttet, stek under omrörning på hög värme i 2–3 minuter, eller tills köttet är genomlagat. Ta upp allt från woken och upprepa med resterande vitlök, chili och kött. Lägg tillbaka allt kött i woken.
3. Tillsätt lök- och fisksåsblandningen och stek under omrörning i ytterligare 1 minut.
4. Tillsätt basilikablad och stek under omrörning tills de börjar slakna. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
5. Skeda upp på ett serveringsfat.