Bakad taco-potatis eller snabb lyxpizza?

Mat & Vin tipsar om helgens middagsrecept

MAT & DRYCK

Har du brist på inspiration inför helgens middagar?

Lugn, vi hjälper dig.

Här är ett middags-recept för varje dag i helgen.

Helgen är här och äntligen har vi tid och lust för riktigt goda middagar. Vad sägs om bakad potatis med taco-touch, tunnbottnad och supersnabb pizza eller laxsoppa med citrusaioli? Recepten kommer här.
Fredag

Bakad potatis med texmexfyllning

Foto: PÄR JOHANSSON

Låt mikron göra jobbet så går det undan.

4 personer

4 stora potatisar à 200 g

1 msk olja eller smör

300 g köttfärs

1/2 påse tacokrydda à 40 g

gräddfil

3 tomater

1 msk olivolja

salt

peppar

Gör så här:
1. Skölj och skrubba potatisarna.
2. Stick dem med en gaffel eller en grov nål. Potatisarna kan annars explodera om du har otur. Då blir det väldigt skräpigt i ugnen"
3. Bestäm dig för hur du tänker baka potatisarna.
Snabba sättet: Laga potatisarna i mikron på full effekt. Det tar knappt 10 minuter för en potatis, cirka 15 minuter för fyra.
Mindre snabba sättet: Baka i 225 grader i ugnen. Det tar ungefär en timma.
Kombisättet: Mikra potatisarna tills de nästan är klara och avsluta 15 minuter i ugnen på 225 grader.
4. Fräs köttfärsen i oljan/smöret i en stekpanna eller gryta.
5. När färsen är genomstekt strör du över tacokryddan och häller i 1 dl vatten. Rör om och fortsätt fräsa tills all vätska kokat bort. Smaka av med salt och eventuellt mer tacokrydda.
6. Skiva tomaterna. Salta, peppra och droppa över lite olivolja.
7. Servera potatisarna med köttfärsröran, gräddfil och tomatsalladen.

Tips: Du kan se till att få lite bättre stöt i kryddningen med hjälp av vitlök, chili och/eller spiskummin.

Lördag

Tunnbottnad pizza

4 personer

400 g passerade tomater,

1 burk

1 vitlöksklyfta

salt, peppar

8 små mjuka tacotortillor

4 msk olivolja

100 g lufttorkad skinka

100 g svarta urkärnade

oliver

4 kronärtskockshjärtan, från delikatessdisken eller burken

gul eller röd paprika

100 g ruccola

3 mozzarellaostar

1 msk torkad oregano

Gör så här:
1. Sätt igång ugnen på 250 grader.
2. Värm de passerade tomaterna i en kastrull och smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och kanske lite socker. Ta av värmen.
3. Kärna ur och skär paprikan i tjocka strimlor.
4. Dela kronärtskockshjärtanen i två eller tre delar.
5. Syna ruccolan och kasta osnygga blad.
6. Skär skinkan i breda strimlor.
7. Skär mozzarellan i tunna skivor.
8. Lägg ut bakplåtspapper på plåtar och lägg på tortillorna.
9. Pensla med olivolja. Skeda på tomatröran, ett par matskedar bara. Sprid ut i ett tunt, jämnt lager fast inte ända ut i kanten.
10 Lägg på fyllningen. Här kan du förstås kombinera som du vill.
11. Lägg på några mozzarellaskivor och smula över lite oregano.
12. Skjuts in i ugnen. Häng med - pizzorna blir klara (när osten har smält) på några minuter.

Vego-tips: Skippa skinkan och ta mer av kronärtskockshjärtan och paprika. Komplettera med tomat, majs, bönor, peperoni och/eller stekt aubergine.

Söndag

Laxsoppa med citrusaioli

Foto: Thomas Johansson

4 personer

1 finhackad gul lök

2 klyftor vitlök, finhackade

2 morötter i slantar

1 msk olivolja

2 tsk fänkålsfrön

1 pkt saffran

4 dl krossade tomater

8 dl fiskbuljong

100 g sockerärter

300 g laxfilé i tärningar

200 g rensade räkor

1 msk finhackad färsk koriander

Citrusaioli:

0,75 dl gräddfil

1 msk lättmajonnäs

1 msk finrivet apelsinskal

1 klyfta vitlök, pressad

Salt

Peppar

Till servering:

4 baguetter à 50 g

Gör så här:
1. Fräs löken och morötterna i olja i en gryta. Tillsätt fänkål och saffran. Rör ner tomater och fiskbuljong. Låt soppan koka i 10 minuter.
2. Tillsätt sockerärter och lax och låt det koka med i ytterligare 5 minuter. Avsluta med räkorna som bara ska bli varma.
3. Citrusaioli: Blanda gräddfil, majonnäs, apelsinskal, vitlök, salt och peppar i en skål. Låt aiolin stå kallt en stund, gärna 1 timma. Servera med bröd.