Gör som Karl-Alfred – ladda med spenat

8 mättande pajbitar till veckans matlådor

MAT & DRYCK

Ny vecka och nya tag.

Hann du inte laga några matlådor igår?

Då kan du testa den här gudomliga valnötspajen med spenat och ädelost ikväll.

Paj är perfekt som matlådemat. Den är bara att skära upp och ta med, och med en liten sallad bredvid är den här valnötspajen dessutom en alldeles förträffligt god måltid. Med det här receptet får du åtta mättande bitar paj. Så här går du tillväga:

Valnötspaj med spenat och ädelost

8 bitar

DEG:

3 dl vetemjöl

150 g smör eller margarin

2 msk kallt vatten

FYLLNING:

200g färsk spenat

Olja

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

10 cocktailtomater

200 g riven ädelost

10 st svarta urkärnade oliver

3 ägg

3 dl gräddmjölk

25 g grovt hackade valnötter

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Låt degen vila i kylen i cirka 20 minuter.
3. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform cirka 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda det i ugnens mitt i cirka 10 minuter.
4. Ansa och skölj spenaten. Är det stora bitar så riv dem till mindre bitar.
5. Fräs upp spenaten hastigt i lite olivolja så att den krymper samman.
6. Krydda med salt och peppar och sila därefter bort överflödig vätska.
7. Halvera tomater och oliver.
8. Fördela spenaten i det förgräddade pajskalet. Lägg på tomater, oliver och riven ädelost.
9. Vispa samman ägg, gräddmjölk, salt och peppar, tillsätt valnötter, häll stanningen över fyllningen och grädda i ugnens mitt i 30–35 minuter.
10. Känn med sticka, pajen ska ha en gyllenbrun och fin färg.
Tips: Garnera med små spenatblad eller kryddgrönt. Smaksätt gärna stanningen med muskot.