5 goda recept på sill till julbordet

Så lyckas du med julens sill

MAT & DRYCK

Nedräkningen har börjat, nu är det bara dagar kvar.

Förbered sillarna redan nu så att du slipper stressen på julafton.

Tips: Tillsätt rödbetsspad i den klassiska sillagen.

Inlagd sill

Foto: Stefan Mattsson

4 urvattnade sillfiléer (cirka 300 g)

1,5 dl vatten

1 dl strösocker

0,5 dl ättiksprit, 12 procent

8 stötta kryddpepparkorn

1 lagerblad

1/2 morot, skivad

1 rödlök, skivad

Gör så här:
1. Skala och skiva moroten och rödlöken.
2. Koka upp de andra ingredienserna till lagen och låt svalna.
3. Lägg sedan i den skivade moroten och rödlöken, ställ i kylen och se till att lagen hinner bli riktigt kall.
4. Lägg sillarna i en bunke eller en form och slå lagen över. Se till att den täcker ordentligt.
5. Marinera i kylen minst 1 dygn innan du serverar. Sillen håller sig upp till 1 vecka i kylen.

Tips: Kallskänkelegenden Karin Chädström brukade ha någon matsked rödbetsspad i sillagen.

Senapssill

Foto: Stefan Mattsson

4 inlagda sillfiléer skurna i bitar

2 msk strösocker

2 tsk salt

1 msk vinäger

1 dl söt senap

2 dl neutral olja

0,5 dl hackad dill

Gör så här:
1. Hacka dillen fint.
2. Blanda vinäger, socker och salt tills det löser sig.
3. Blanda i senapen och vispa i oljan lite i taget så att det blir en tjock sås.
4. Blanda ner den hackade dillen i såsen.
5. Peta ner sillbitarna och låt mogna i kylskåp ett dygn.

Löksill

4 inlagda sillfiléer skurna i bitar

1 tsk senapskorn

1/2 rödlök

1 dm purjo

Gör så här:
1. Låt senapskornen vara med i burken från start.
2. Garnera sillen med rödlök i tunna ringar och strimlad purjo när du serverar.

Husfrusill

Foto: Stefan Mattsson

4 matjesfiléer (cirka 250 g)

1 dl grovhackad pickles

1/2 lök

0,5 dl hackad dill

2 msk chilisås av ketchuptyp

1 dl majonnäs

0,5 dl lätt-crème fraiche

1 krm svartpeppar

Gör så här:
1. Skär sillen i snygga bitar.
2. Hacka picklesen grovt.
3. Skala och hacka löken fint.
4. Hacka dillen.
5. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen och vänd ner sillbitarna i den.
6. Låt dra i kylen i 1–2 dygn.

Tomatsill

Foto: Stefan Mattsson

4 inlagda sillfiléer skurna i bitar

2 msk vinäger

3 msk neutral olja

1 msk vatten

4 msk ketchup

2 msk sherry

1 msk socker

10 vitpepparkorn

1/2 rödlök

några dillvippor

Gör så här:
1. Blanda vinäger, olja, vatten, ketchup, sherry, socker och pepparkorn ordentligt till en sås som du skedar över sillbitarna.
2. Strö skalade lökringar över sillen.
3. Ställ i kylskåp minst två timmar.
4. Klipp dill över sillen och servera.