Tips: Ta tillvara på överbliven saffran

Det kan du göra med guldet som blev över

MAT & DRYCK

Fick du saffran över efter det store lussebaket?

Låt inte guldet gå till spillo.

Här är ett par tips på hur du kan använda den i matlagningen.

Saffransgratäng med palsternacka

Foto: Thomas Johansson

4 portioner

300 g purjolök i skivor

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk margarin

250 g palsternackor i skivor

800 g potatis i skivor

5 dl mjölk

1 dl matlagningsgrädde

3/4 pkt saffran

salt och peppar

10 svarta oliver

Gör så här:
1. Fräs purjolök och vitlök i margarin i en gryta. Tillsätt palsternacka, potatis, mjölk, vispgrädde, saffran, salt och peppar och låt det koka under omrörning i 15 minuter.
2. Häll blandningen i en smord ugnsfast form. Strö på oliver.
3. Grädda i 40 min i 225 grader.

Saffranspasta med mascarpone

Foto: Thomas Johansson

4 portioner

2 finhackade schalottenlökar

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk olivolja

2 saffranspaket

200 g mascarponeost

1/2 fiskbuljongtärning

4 tsk finrivet limeskal

3 msk pressad lime

400 g skalade räkor

salt och peppar

240 g okokt pasta

200 g morötter

100 g sockerärter

Gör så här:
1. Fräs löken i olja i en kastrull.
2. Rör ner saffran, mascarpone­ost, buljongtärning, limeskal och pressad lime. Låt såsen bli varm. Avsluta med att röra ner räkorna. Salta och peppra.
3. Servera såsen med kokt pasta, morötter och sockerärter.

Spansk risotto med skaldjur

Foto: Anders Deros

4 portioner

100 g finhackad gul lök

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk smör

3 dl avorioris

1 pkt saffran

6 dl fiskbuljong

50 g riven ost (17%)

400 g tomater i bitar

100 g skalade räkor

100 g musslor

200 g lax i bitar

1/2 dl finhackad bladpersilja

tabasco

4 skivor grovt lantbröd,

ev glutenfritt

Gör så här:
1. Fräs all lök i hälften av smöret i en kastrull. Rör ner ris och låt det fräsa med i någon minut. Tillsätt saffran och fiskbuljong. Låt riset koka i 20 minuter på svag värme under lock. Rör ner ost och tomater. Lägg räkor och musslor i en bunke. Strö på bladpersilja och tabasco.
2. Stek laxen i resten av smöret i en stekpanna. Rör ner laxbitar och skaldjur i risotton.
3. Servera risotton med grovt lantbröd.

Recept: Kristina Eriksson