Så blir du klar med julbordet på rekortid

MAT & DRYCK

Undrar du hur du ska hinna med matlagningen på julafton?

Med hjälp av en del färdiglagat och en del genvägar kan du få ett riktigt gott julbord på bara en timme i köket.

Här är några av julens snabbaste recept.

Smarta köttbullar

Blir cirka 60 stycken Tar cirka 25 minuter
 

Foto: Mia Carlsson

2 liter vatten

3 msk kalvfond

1 dl matlagningsgrädde

1 riven gul lök

2 ägg

1 tsk malen kryddpeppar

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen ingefära

2 tsk salt

2 krm nymald vitpeppar

1 kg blandfärs

1 msk smör

2 tsk soja

Gör så här:
1. Koka upp vatten och fond
2. Blanda lök, ägg, grädde och kryddor. Tillsätt färsen och blanda väl.
3. Rulla små köttbullar och låt cirka 15 stycken åt gången sjuda i buljongen i cirka 5 minuter. Tag upp med hålslev och lägg på en plåt för snabb avkylning. Hit kan det förberedas och frysas eller läggas i kyl.
4. Vid servering stek i smör och soja i några minuter så de blir genomvarma. Om du vill kan du låta lite extra kryddpeppar steka med i smöret.

Julskinka med rödvinbärsgelé och citrus

20 julbordsportioner  Tar cirka 20 minuter
 

1 julskinka 3–4 kilo, färdigkokt

1 burk rödvinbärsgelé, ca 180 g

1 lime

3–4 kumquats

5–6 stjärnanis

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Ta bort eventuell svål och fett från skinkan.
3. Smält gelén på svag värme tills det är tjockflytande.
4. Tvätta frukterna väl och skiva dem tunt.
5. Skeda gelén över skinkan men spara lite som du låter smälta helt.
6. Tryck fast fruktskivorna och stjärnanisen och pensla med den resterande smälta gelén.
7. Griljera skinkan mitt i ugnen cirka 10 minuter.

Senap med julkryddor

Blir cirka 2,5 dl Tar cirka 5 minuter + över natten för att mogna

Svensk senap, ca 2,5 dl

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen krydd­nejlika

2 msk flytande honung

Gör så här:
1. Blanda senapen med honung och kryddor.
2. Låt dra under natten.

Sillsallad med pepparrotsgrädde

Foto: Mia Carlsson

Tar cirka 15 minuter

Färdig sillsallad ca 1 kg

1 syrligt äpple

2 dl vispgrädde

1–2 msk färskriven pepparrot

2 hårdkokta ägg

Gör så här:
1. Finhacka äpplet och blanda ner i sillsalladen.
2. Vispa grädden och blanda ner pepparrot efter smak.
3. Lägg upp sillsalladen på ett fat och garnera med hackade ägg och bjud pepparrotsgrädden till.

Rödkålssallad med frukt och valnötter

Tar cirka 15 minuter

1 halvt litet rödkåls­huvud, ca 500 g

2 tsk flingsalt

2 msk olivolja

2 apelsiner

2 blodgrape

2 granatäpplen

1 dl valnötter, grovhackade

Gör så här:
1. Strimla rödkålen fint med till exempel en osthyvel. Tillsätt salt och olja och knåda kålen lätt med rena händer.
2. Skala och filéa apelsin och grape. Lägg i en skål.
3. Rulla granatäpplet mot ett hårt underlag så det krasar, då lossnar kärnorna lätt. Dela det och kläm ur innehållet i skålen.
4. Blanda i valnötterna och garnera med citrus, granatkärnor och valnötter.

Citron- och katrinplommonglaserade revbensspjäll

8 portioner

Foto: Mia Carlsson

2 kg färdiggrillade tunna revbensspjäll

2 burkar katrinplommonpuré

½ tvättad citron, rivet skal

1 msk honung

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda katrinplommonpuré, citronskal och honung och låt det koka ihop i 3 minuter.
2. Pensla revbensspjällen runt om. Griljera i ugnen cirka 10 minuter.
3. Pensla på mer glaze några gånger under griljeringen.

Böckling med sällskap

8 portioner Tar cirka 15 minuter

Foto: Mia Carlsson

5–6 hela böcklingar

1 gul lök

5 små inlagda rödbetor

2 syrliga äpplen

1–2 dl gräddfil

Gör så här:
1. Rensa böcklingen och dela den i mindre bitar. Lägg på ett fat.
2. Hacka lök, rödbetor och äpplen fint.
3. Häll över gräddfil i en sträng och lägg hacket på böcklingen.

Whiskymarinerad cheddarost

20 portioner Tar 5 minuter + över natten för att mogna

2,5 kilo cheddarost

1 dl whisky, konjak, portvin eller liknande

Gör så här:
1. Gröp ur osten lite med ett kuljärn, häll på cirka 1 dl sprit, låt dra över natten.
2. Häll av spriten som inte har sugits upp och gröp ur lite mer kulor som arrangeras ovanpå osten.
3. Garnera gärna med ett fint band om osten.

Snabbt julbröd med tranbär

Ger 1 limpa Tar 10 minuter + cirka 50 minuter i ugnen

Foto: Mia Carlsson

2 dl grovt rågmjöl

1 dl rågkross

4 dl vetemjöl

4 msk vörtmix

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

2 dl julöl eller svagdricka

2 dl mild yoghurt

0,75 dl mörk sirap

3 pomeransskal, blötlagda i varmt vatten cirka 10 minuter, grovhackade.

1 dl frysta tranbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Rör i öl, yoghurt, sirap, de hackade pomeransskalen och tranbären.
3. Häll ner den lösa degen i en smord avlång bakform, cirka 1,5 liter.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 50 minuter.
5. Stjälp upp limpan på galler och låt den kallna under bakduk.

Snabb ris à la Malta

8–10 portioner Tar cirka 10 minuter

Foto: Mia Carlsson

1 kg färdig risgrynsgröt

2 dl vispgrädde

3 tsk vaniljsocker

20 vindruvor

3 kiwi

5-6 kumquats eller 2 mandariner

Gör så här:
1. Vispa grädden med vaniljsockret och blanda med risgrynsgröten.
2. Halvera vindruvorna, skala och dela kiwin i mindre bitar, skärkumquatsen i bitar eller använd mandarinklyftor.
3. Lägg Ris à la Maltan i glas eller små skålar och fördela fruktsalladen över.

Pastej med lingonglaze

ca 8–10 portioner Tar cirka 10 minuter

1 färdig leverpastej, bakad, cirka 500 g

2 msk lingongelé

2 msk frysta lingon

Gör så här:
1. Lägg pastejen på ett fat.
2. Smält lingongelén, strö lingonen över pastejen.
3. Skeda den smälta gelén över pastejen och låt stelna i kylen cirka 30 minuter.

Aftonbladet