5 saker du kan göra med pepparkakor

Släng inte pepparkakorna – så gör du med resterna

MAT & DRYCK

Har du pepparkakor eller deg över?

Låt inte det goda gå till spillo.

Här har du lite enkla tips kring vad du kan göra med det juliga knastret.

1. Pepparkakscrunch

Krossa överblivna pepparkakor och strö dem på ett bakplåtspapper. Ställ in plåten i ugnen som är ca 175 grader varm i 5-6 minuter.

Då får du en härlig pepparkakscrunch som du kan strö över glassen – eller varför inte filen?

2. Pepparkakssandwich med glass

Foto: Youtube

Vem har sagt att saker och ting ska vara krångliga? Ta två pepparkakor och placera en bit glass emellan dem. Skär glassen runt pepparkakorna eller använd en pepperkaksform för att få rätt figur.

Vips! Så har du en pepparkakssandwich. En given succé, inte minst bland barnen.

3. Pepparkaksgrissini med dipp

Foto: Sara Ringström

Pepparkaksdeg

Eventuellt en apelsin

Ädelostdipp

140 g ädelost

2 dl lätt crème fraîche

Gör så här:
Har du pepparkaksdeg över? Annars kan du alltid köpa färdig. Eventuellt kan du riva över lite skal från en apelsin över degen. Kavla ut degen tills den är max en halv centimeter tjock och skär sedan ut stänger om 1-2 cm vardera. In i ugnen på 200 grader i ungefär 5 minuter. Avnjut med ädelostdipp.

4. En annorlunda cheesecake: Kryddkaka med apelsin

12 personer

Botten:

170 g pepparkakor

50 g hasselnötter

Fyllningen:

800 g philadelphiaost

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

2 msk vetemjöl

0,5 tsk salt

4 ägg

2 apelsiner

Dekor:

2 apelsiner

Gör så här:
1. Botten: Följ grundreceptet men byt ut digestivekexen mot pepparkakor. Blanda i de hackade nötterna när smulsmeten är klar.
2. Fyllningen: Smaksätt grundreceptet med saften från 2 apelsiner.
3. Dekoren: Skär bort skalet från apelsinerna med en vass kniv. Skär ut filéer så att du inte får med hinnorna mellan klyftorna. Lägg ut i ett snyggt mönster på kakan eller servera som en fruktsallad bredvid.

5. Pepparkakstryfflar

Ger cirka 70 tryfflar

Du behöver:

240 g mjölkchoklad

(35–40 procents kakaohalt)

60 g mörk choklad

(70 procents kakaohalt)

2 dl grädde

10 g hel kanelstång

(helst från Sri Lanka)

2 krm mald kanel

1 msk konjak eller mörk rom (kan uteslutas)

Smält choklad till doppning

Krossade pepparkakor

Gör så här:
1. Lägg grädden, kanelstängerna och den malda kanelen i en kastrull och koka upp.
2. Ta av kastrullen från värmen och låt stå och dra cirka 10 minuter.
3. Sila grädden och tillsätt lite mer grädde så att du har samma mängd som från början. Koka upp på nytt.
4. Häll den varma grädden över den hackade chokladen och låt stå en minut innan du mixar den slät med mixerstav.
5. Blanda eventuellt ner konjak eller mörk rom och mixa igen.
6. Låt tryffeln stå svalt i minst några timmar.
7. Forma till kulor.
8. Doppa tryfflarna i smält choklad och rulla dem i krossade pepparkakor.