Fixa middagen till nyår billigt

Här är veckans bästa matfynd

MAT & DRYCK

Nu är det dags att handla inför nyårsmiddagen.

Vad sägs om att bjuda på en billig men god hummersoppa som förrätt?

Här hittar du matjättarnas bästa erbjudanden den här veckan.

Julklappar och julbord tycks ha gjort hål i plånboken den senaste månaden, men än har vi den stora festen kvar – nyårsafton vankas med goda middagar och fyrverkerier. Aftonbladet Mat & Vin har summerat matjättarnas bästa matfynd inför nyårsfirandet, och lite tips kring vad du kan göra med ingredienserna.

För att göra det lättare för dig att komma billigt undan har vi kollat vilka varor som matjättarna Ica, Willys och Coop har kampanj på just nu. Den här veckan finns det varor som passar utmärkt till nyår.

Hummer, amerikansk

Foto: Thinkstock

450 gram, Falkenberg Seafood

Pris: 95 kr/st

Här hittar du varan: Willys

Avokado

2-pack

Pris: 20 kr/förpackning

Här hittar du varan: Ica

Ekologiska jordärtskockor

500 gram, Sverige

Pris: 15 kr/förpackning

Här hittar du varan: Coop

Tre goda ostar

300 gram, Falbygdens Ost

Pris: 39:90 kr/st

Här hittar du varan: Willys

Vindruvor

Foto: Thinkstock

1 ask

Pris: 20 kr/förpackning

Här hittar du varan: Ica

Lime/citron

Spanien/Brasilien

Pris: 2 kr/st

Här hittar du varan: Coop

Honungsmelon

Brasilien

Pris: 9:90 kr/kg

Här hittar du varan: Willys

Kiwi

Italien

Pris: tre för 10 kr

Här hittar du varan: Coop

Blåbär

1 ask

Pris: 20 kr/förpackning

Här hittar du varan: Ica

HUMMERSOPPA:

Lyxig hummersoppa som är enkel att göra.
Foto: Bokförlaget Prisma
Lyxig hummersoppa som är enkel att göra.

2 kokta humrar

1/2 purjolök, endast det vita

1/2 palsternacka

1 liten bit rotselleri

2 morötter

3 msk smör

5 msk vetemjöl

1 liter god fiskbuljong

4–5 dl vitt vin

Till smaksättning:

Salt och nymalen vitpeppar

Paprikapulver

1–2 dl vispgrädde

1 msk smör

Ev.1 msk konjak

Gör så här:
1. Klyv humrarna och tag försiktigt ur köttet ur skal och klor. Skär det i bitar. Lägg undan några fina bitar som ska sparas till garnering.
2. Ansa och skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs dem i smöret i några minuter tillsammans med det mesta av hummerköttet. Pudra ner mjölet. Späd med buljongen och vinet. Låt soppan sjuda i 15–20 minuter. Rör om ganska ofta så att den inte bränner fast.
3. Passera soppan genom en sil eller passersikt. Häll tillbaka den i grytan. Smaksätt med salt, nymalen vitpeppar och paprikapulver. Till sist blandas vispgrädde, smör och eventuellt konjak ner. Värm soppan och garnera med det resterande hummerköttet.

Grön fruktsallad med honung och lime

Foto: Per Björn

4 portioner

1 liten honungsmelon

2 kiwi

200 g gröna vindruvor

1 stort grönt äpple

Sockerlag:

2 dl vatten

1 dl socker

0,5 dl honung

3 msk lime, pressad

Till servering:

Limeskal, strimlat

Gör så här:
1. Blanda vatten, socker och honung till sockerlagen i en liten kastrull.
2. Koka upp och rör tills sockret löst sig.
3. Tillsätt limejuicen.
4. Låt svalna.
5. Dela och kärna ur melonen.
6. Skär fruktköttet i bitar, använd gärna ett kuljärn!
7. Skala kiwin och skär den i halva skivor.
8. Skölj vindruvorna, dela dem om de är stora.
9. Kärna ur äpplet, men låt skalet vara kvar.
10. Dela det i klyftor och skär dem i skivor.
11. Blanda all frukt i en skål och häll över sockerlagen.
12. Ställ fruktsalladen kallt, gärna i ett par timmar.
13. Lägg upp fruktsalladen i portionsglas.
14. Dekorera med strimlat limeskal.