Förätter som passar bra till champagne

Varför vänta till tolvslaget med skumpan?

MAT & DRYCK

Funderar du på vilken förrätt du ska bjuda på på nyårsafton?

Servera champagne till ostron eller Toast Skagen så blir entrén en succé.

Så här gör du!

Nog är det trevligt att fira in tolvslaget med champagne – men varför vänta så länge innan du plockar fram den bubblande skumpan? Vi på Aftonbladet Mat & Vin tycker att du kan dra fram den redan till förrätten. Här är ett par förrätter som gör sig riktigt bra med den franska drycken.

Toast Skagen

Enligt Systembolagets rekommendationer passar skagenrörans smak och aromer mycket bra till champagne. Syran i vinet möter den feta röran, och smaken av smörstekt bröd går i harmoni med de brödiga tonerna i champagnen. Citronen gör också att vinet får en lite fruktigare framtoning. Bubblorna tar hand om löjrommens lite svåra umami-smak, som i ibland kan upplevas metallisk tillsammans med vin.

Foto: Lotte Fernvall

4 personer

4 skivor vitt formbröd

2 msk smör

400 g oskalade räkor

2 msk hackad dill plus några kvistar till garnering

50 g löjrom

1/2 citron

Majonnäsen:

2 äggulor

1 tsk vinäger

0,5 tsk osötad senap

1,5 dl olja

Salt

Cayennepeppar

Gör så här:
1. Kantskär brödskivorna, stek gyllene i smöret. Låt svalna.
2. Skala räkorna och hacka dem grovt (spara några till garnering). Lägg i en skål.
3. Hacka dillen och lägg i räkskålen.
4. Dags för majonnäsen: Rör ihop äggulorna, vinägern, senapen, en nypa salt och en knivsudd cayenne i en skål.
5. Vispa i oljan – först droppvis sedan i större skvättar. Smaka av med salt och kanske lite mer vinäger och/eller cayenne.
6. Börja med att blanda ner hälften av majonnäsen i skålen med räkorna och dillen. Ta mer om du tycker att det behövs men majon ska inte dominera röran.
7. Fördela räkröran på brödskivorna. Garnera med en klick löjrom, räka, dillvippa och tunn citronklyfta.

Ostron med scharlottenvinägrett

Många kanske tror att vitt vin är den bästa drycken här, men i själva verket blir syran och tanninerna i vinet mer tydliga tillsammans med ostron vilket kan förstöra smaken. Välj istället en torr champagne, en så kallad brut i Frankrike, som passar utmärkt till ostronen.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Räkna med 4-6 ostron per person som förrätt
Citron

Gör så här:

1. Öppna ostronen strax innan servering. Fixera dem på en bricka med krossad is.

2. Skär upp citronklyftor och lägg dem runt ostronen.

Klassisk scharlottenvinägrett
1 schalottenlök
1 dl rödvinsvinäger
1 msk rödvin

Gör så här:

1. Finhacka scharlottenlöken och lägg hacket i en skål.

2. Häll över rödvinsvinägern och rödvinet.

3. Låt stå en stund en servering.