Så enkelt lagar du helstekt kyckling

Superenkelt – och supergott!

Foto: Thinkstock
MAT & DRYCK

Släpp sargen – att laga hel kyckling i ugn är verkligen inte svårt.

En helstekt kyckling blir fantastiskt saftig och god, och dessutom snygg.

Här kommer tips och recept för att du ska lyckas.

Den ligger där i matbutiken. Den råa och hela kycklingen. Vi föreställer oss hur vacker den måste se ut när den serveras med garnering och perfekt stekyta på skinnet – och sedan går vi vidare för att hämta den frysta kycklingfilén.

Kanske är det för att vi har vant oss vid våra filéer, grytbitar och kycklingklubbor som vi inte vågar oss på den helstekta kycklingen. Men nu tycker jag att vi en gång för alla kommer över rädslan – för faktum är att det är superenkelt.

Du kan själv välja hur du vill smaksätta din kyckling, men här är några steg som gäller hur du än vill ha den:

Gör så här:

Tvätta kycklingen utvändigt och invändigt

Torka av med hushållspapper

Smaksätt och lägg i ugnssäker form

Låt kycklingen (ca 1 kg) vara i ugn på 200 grader i ca 1-1,5 timme och köttsaften har en klar färg när du sticker kniven i den (eller tills kycklingen mäter 82 grader invid den tjock delen av lårbenet)

Citronkyckling med örter

1 hel kyckling

1 citron

Eget val av örter (timjan, basilika, persilja, salvia är exempel på goda alternativ)

2 msk smör

salt

svartpeppar

2½ dl grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Riv skalet och dela citronen i klyftor.

Gnid in kycklingens skinn med lite citronsaft från ett par av klyftorna.

Lossa skinnet vid bröstet på kycklingen och peta in hälften av citronskal och örter.

Lägg citronklyftor inuti kycklingen och knyt ihop benen.

Lägg kycklingen i en ugnssäker och smörad form.

Salta och krydda med peppar, citronskal och örter.

Stek i mitten av ugnen ca 45 min.

Häll grädden i formen och fortsätt steka ca 40 min eller tills innertemperaturen är 82° intill lårbenet. Skär kycklingen i bitar.

Lavendelkyckling på grönsaksbädd

4 portioner

100 g smör

4 morötter, skalade och delade på längden

2 knipplökar, delade på längden

4 vitlöksklyftor, krossade

2 msk honung, flytande

1 apelsin, finrivet skal samt saften

1 hel kyckling

2 msk timjan, torkad

2 msk lavendel, torkad (finns i hälso-kostbutiker)

Salt

Svartpeppar

Gör så här:
1. Smörj en ugnsfast form med lite av smöret. Lägg i morötter, lök och krossade vitlöksklyftor.
2. Smält resten av smöret tillsammans med honung, apelsinskal och apelsinsaft.
3. Lägg kycklingen i formen ovanpå morot och lök. Ös kycklingen med smör- och apelsinblandningen samt strö på ett jämt lager av timjan och lavendel. Salta och peppra rikligt!
4. Ställ in i 200-gradig ugn i cirka 1-1,5 timme beroende på kycklingens storlek. Ös kycklingen några gånger mot slutet av stekningen.

5. För att se om kycklingen är färdig kontrollera att köttet är vitt och köttsaften klar.
6. Tranchera (skär upp) kycklingen och lägg på grönsaksbädden.

Recept: Carina Brydling
Foto: Emma Mattsson