Så lyckas du med annorlunda sushi

Misosoppa och sushistrutar – så här gör du

Misosoppa och sushistrutar av Robert Melin
Foto: Grenadine bokförlag och Robert Melin
Misosoppa och sushistrutar av Robert Melin
MAT & DRYCK

Är du också galen i sushi?

Här kommer receptet på en rolig variant som barnen ofta är som tokiga i.

Sushistrutar med gudomlig misosoppa.

Basisk, mineralrik och framför allt en bra proteinkälla. Misosoppan är inte bara otroligt god – den är nyttig också. I sushi-fantasten Robert Melins kokbok Sushi – Sashimi, yakimono, ageono, nabemono, menrui och andra japanska rätter (Grenadine bokförlag) finns recept på alla möjliga läckerheter från det japanska köket.

De senaste åren har vi börjat göra mer och mer sushi hemma och till alla föräldrars stora glädje har det blivit en fiskrätt som många barn faktiskt vurmar för. Så varför inte göra sushin lite annorlunda nästa gång och testa strutar? Tillsammans med misosoppan blir det en nyttig, god och uppskattad rätt för hela familjen.

Misosoppa (misoshiru)

Misosoppa
Foto: Grenadine bokförlag och Robert Melin
Misosoppa

Buljong (går även att köpa i pulverform)

10*10 cm konbu

1 liter vatten

25 g torkade bonitoflingor

Soppa

6 dl dashibuljong

2,5 msk misopasta

tofu i tärningar

wakamealger

finstrimlar vårlök

Gör så här:
1. Koka upp dashibuljongen och dra ner värmen.
2. Rör ner misopastan i buljongen och vispa tills den har löst sig.
3. Förväll wakamealgerna i lite vatten.
4. Lägg dem i skålarna tillsammans med tofu och vårlök.
5. Slå på den heta buljongen. Servera!

Tips! Vill man lyxa till det kan man lägga i en räka eller två, blåmusslor eller något annat gott från havet.

Sushistrutar (temaki)

Sushistrutar
Foto: Grenadine bokförlag och Robert Melin
Sushistrutar

halva noriblad

wasabi

gurka

avokado

vårlök

majonnäs

rostade sesamfrön

tonfisk eller lax

pilgrimsmussla

lax- eller forellrom

Gör så här:
1. Se till att ha alla tillbehör färdiga i skålar. Ta sedan ett halvt sjögräspapper, lägg lite ris på ena sidan, bred på wasabi och lägg på resterande ingredienser förutom rom.
2. Ta tag i ena hörnet och rulla helt enkelt ihop den till en strut.
3. Avsluta med att ha på en tesked rom. Häll på lite soja och ät omedelbart.

Tips! Ställ sedan fram ingredienserna mitt på bordet. Sitt ner och låt alla rulla sin egen temaki. Ett skönt sätt att umgås.