Tips: Så väljer du rätt öl till rätt rätt

Maltiga öl med skaldjur är ingen framgångssaga

Lär du hur man matchar maten med ölet på bästa sätt.
Foto: Carolina Byrmo
Lär du hur man matchar maten med ölet på bästa sätt.
MAT & DRYCK

Är maten fet, syrlig eller besk?

Ölets smak påverkas kraftigt av maten du äter.

Så här bör du tänka för att välja rätt öl till rätt rätt.

Peter M Eronson har skrivit tre böcker om öl och en om hembryggning. Han är även certifierad öldomare och driver den välbesökta bloggen Fat & flaska. I boken Öl – malt, humle, jäst och vatten (Grenadine bokförlag) förklarar han bland annat hur man ska tänka när det kommer till öl i kombination med mat. Här är några författarens tips.

Håll till godo!

Öl till fisk och skaldjur

Naturella skaldjur: Weissbier, lambik eller gueze
Ostron och krabba: Mörk lageröl, porter och stout
Halstrade skaldjur: mörk och ljus veteöl (hefe-weissbier)
Sushi eller marinerad fisk: Mörk lageröl, med rostad karaktär (schwarzbier)
Fisk eller skaldjur tillsammans med en fet sås: Belgisk ale (trappistöl) eller annan fyllig ale

Öl till fågel, fläsk och nöt

Kyckling eller kalv (milt tillagade): Lageröl, veteöl, lambik samt milda alesorter
Stekta och grillade kötträtter: Mörk lager, maltig ale, porter, stout eller mörk weissbier
Fläsk med söta marinader: Fylliga alesorter utan för mycket beska
Kötträtter med smakrika tillbehör: Fyllig och alkoholrik öl som bock, barley wine, strong ale eller starka belgiska ale
Vilt med gelé: Öl med maltsötma som strong ale, eller varför inte en söt fruktlambik?

Öl till ost och desserter

Färskost, mjuk vitmögelost och syrlig getost: Tyska och belgiska veteöl med en svag syrlighet
Vällagrad vitmögelost och kittost: Halvmörka och mörka överjästa öltyper
Vällagrad hårdost, intensiv kittost och grönmögelost: Rejält fylliga ölstilar som starka belgiska ale, barley wine eller imperial stout.

FAKTA

Riktlinjer kring mat & öl

Besk mat: Beskan i ölet förstärks om även maten är besk eller bitter, och kan ge en bränd smak av malt, vilket inte är att rekommendera. Välj därför ett maltigare öl.

Salt mat: Salta rätter dämpar ölets beska och syra. Detta leder till att sötman och maltigheten i ölet förstärks.

Syrlig mat: Ölets syra och beska i ölet balanseras av det syrliga i maten vilket förstärker sötman och den fylliga kroppen.

Mat med umami: Mycket umami kan mildra ölets maltighet och fyllighet och samtidigt ge en lätt metallisk ton till ölet. Maltiga öl i kombination med skaldjur är med andra ord ingen framgångssaga, däremot veteöl.

Kryddstark mat: Undvik besk öl om du inte vill att maten ska upplevas ännu starkare. Här fungerar veteöl eller lambik/gueze bäst. Friska öl med andra ord.

Fet och krämig mat: De flesta ölstilar fungerar bra ihop med feta och krämiga rätter. Beskan i ölet mildras av det feta i maten. Fungerar utmärkt med maltiga och syrliga öl.

Källa: Öl – malt, humle, jäst och vatten (Grenadine bokförlag)