Gör som tv-kocken – krydda marockanskt

Potatisomelett med nordafrikansk harissa

MAT & DRYCK

Hämta inspiration från ett av världens mest mångfacetterade kök.

Markiz Talhaoui från Sveriges Mästerkock delar med sig av receptet på en fantastisk potatisomelett.

Så här gör du!

Markiz Talhaoui var med i tv-programmet Sveriges Mästerkock 2014 och kom förra året ut med kokboken I köket med Markiz – Marockansk magi (Norstedts). Boken är fullständigt späckad med inspiration från landet som sedan länge har ansetts ha världens mest mångfacetterade kök.

I Marocko är det vanligt att använda kryddor som till exempel kanel, kummin, gurkmeja, ingefära, koriander och persilja i maten. Men även saffran, mynta, paprika och sesamfrön är vanligt förekommande.

Krydda vardagen med en enkel omelett med nordafrikanska smaker – här får du Markiz goda recept.

Maccouda bil batat

Foto: Norstedts

Marockans potatisomelett med harissa

4 portioner

300 g tärnad potatis

1 gul lök, hackad

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, hackade

5 ägg

1 tsk harissa (recept längre ned)

1 msk hackad koriander

1 msk hackad persilja

salt

Gör så här:
1. Koka potatisen klar i en kastrull med lättsaltat vatten.
2. Hetta upp en stor stekpanna och fräs den gula löken i olivolja tills den är mjuk och fått färg. Tillsätt vitlök och fräs under omrörning tills det börjar dofta.
3. Mosa potatisen och tillsätt vitlök och lök.
4. Vispa ihop ägg, harissa, örter och salt. Rör ner äggblandningen i potatisen, lite i taget.
5. Hetta upp olja i en tjockbottnad ugnssäker stekpanna och fräs omeletten på låg värma tills den stelnar på undersidan.
6. Sätt ugnen på 100 grader och sätt in stekpannan, vänta tills omeletten fått fin gyllenbrun färg.

Harissa

Nordafrikansk stark, röd sås

4 röda chilifrukter (blötlagda i hett vatten i en timme)

2 vitlöksklyftor, hackade

2 korianderfrön

2 tsk malen spiskummin

1 tsk svartpeppar

1 tsk salt

1 dl olivolja

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät pasta.
2. Lägg kryddpastan i en burk, häll lite olja överst och sätt på locket. Harissa håller i 4-6 veckor om det förvaras i kylskåp.