Så gör du en fräsch nudelsallad med kål

Här är livsmedelsjättarnas matfynd vecka 4

MAT & DRYCK

Nu är den fattigaste helgen i år avklarad och du kan andas ut.

Men vill du fortsätta att laga ekonomiskt har vi ändå några tips för dig.

Här är veckans matfynd – och två tips på recept som du kan laga av ingredienserna.

Grattis! Du klarade dig förbi årets fattigaste helg. Välj själv om du vill fira med en lite festligare måltid eller en fortsatt ekonomisk vardagsrätt. Oavsett vad du lagar för mat i veckan kan det vara bra att veta vad matjättarna har för specialerbjudanden just nu. Aftonbladet Mat och Vin har sammanställt några av det nedsatta varorna och ger exempel på vad du kan laga för mat av dem.

Här är veckans matfynd:

Fläskfilé

Danmark, ca 500 g

Pris: 49:90 kr/kg

Här hittar du varan: Willys

Ekologisk nötstek

Sverige, ca 1 kg

Pris: 129 kr/kg

Här hittar du varan: Coop

Fläskytterfilé

Sverige, ca 1000 g

Pris: 59:90 kr/kg

Här hittar du varan: Ica

Getost, Bavaria Blue, Brie Du Grand

ca 175-200 g

Pris: 24:90 kr/st

Här hittar du varan: Willys

Keso

Naturell, 250 g

Pris: 10 kr/st

Här hittar du varan: Ica

Ekologisk vitkål

Sverige

Pris: 15 kr/kg

Här hittar du varan: Coop

Kall nudelsallad med vitkål & cashewnötter

För 2 personer (tar bara 25 minuter)

200 g sobanudlar eller äggnudlar

1 klyfta vitkål, ca 100–150 g

1/2 grön paprika

4 vårlökar (sticklök)

1 msk sesamfrö

1/2 dl cashewnötter

Gör så här:
1. Strimla vitkål, paprika och två av vårlökarna riktigt tunt. Rör ihop sojasåsen (se nedan).
2. Blanda nudlar med de finstrimlade grönsakerna och sesamfrön. Slå över sojasåsen och strö krossade cashewnötter över.
3. Servera med en hel vårlök som används till att fiska upp nudlarna med, samtidigt som man tar en tugga av den då och då.

TIPS: Sobanudlar är tunna japanska nudlar gjorda av bovetemjöl. Hittar du sådana i affären är det förstahandsvalet, men äggnudlar eller glasnudlar går också bra. Kalla nudlar passar framförallt att äta på sommaren.

Aprikos- och getostfylld fläskfilé

Foto: Andrea Bjorsell

4 portioner

600 g fläskfilé, putsad från senor

100 g getost, smulad

100 g torkad aprikos, tärnad

10 g persilja, hackad

Smör och/eller olja till stekning

Salt, peppar

Gör så här:
1. Snitta upp fläskfilén, blanda de övriga ingredienserna och fyll.
2. Rulla ihop köttet och bind med snöre. Krydda med salt och peppar runt om och bryn alla sidor. Baka klart i ugn på 95 grader tills innertemperaturen når 65 grader.
3. Ta ut och låt vila.

Tillbehör: Sallad på svamp och gulbetor

200 g gulbetor kokta och skalade

300 g trattkantareller eller annan svamp

50 g schalottenlök

1 msk äppelcidervinäger

20 g bladspenat

Smör och/eller olja tillstekning

Salt

Peppar

Gör så här:
1. Stek svampen ihop med schalottenlöken.
2. Ta av från värmen och tillsätt gulbetorna, tärnade.
3. Smaksätt med äppelcidervinäger, salt och peppar och eventuellt lite olja.
4. Till sist, blanda i bladspenaten.