Så lyckas du med hemgjord nutella

Gör nutellan hemma – helt utan socker

MAT & DRYCK

Finns det något godare än nutella?

Det skulle möjligtvis vara äkta, hemgjord sådan i så fall.

Kostrådgivaren Anja Fosnor ger sitt recept.

Missa inte!

För kostrådgivaren Anja Forsnor är frukosten favoritmålet på dagen. I hennes kokbok En god morgon (Norstedts) presenterar hon sina abosluta favoriter på frukostbordet – och en av sakerna är hennes hemgjorda nutella. Den är minst lika god som den du köper i affären, men den är bättre för kroppen då den inte innehåller något tillsatt socker över huvud taget.

Nutella

Hemgjord nutella
Foto: Norstedts/Charlotte Gawell
Hemgjord nutella

1 stor burk

4 dl hasselnötter

1 dl råkakaopulver

3⁄4 dl hasselnötsmjölk (eller valfri nötmjölk)

1 msk smält kallpressad kokosolja

2 tsk vaniljpulver

1 1⁄2 tsk stevia strö

salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hasselnötterna på en plåt med bak- plåtspapper och rosta i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Låt nötterna svalna något och rulla av skalet med händerna.
2. Kör nötterna i en matberedare till hasselnötssmör. Till en början blir det ett mjöl men efter en stund släpper nötterna ifrån sig olja och smeten blir mer krämig. Ha tålamod, det ger sig efter en stund.
3. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av för den perfekta balansen mellan sött och salt.