Så gör du snabba och goda pastan

Lättlagad och munvattnande pasta med ricotta

Den här såsen behöver en lite oregelbunden pastasort som fjärilar eller snäckor för att fastna bra.
Foto: Pär Johansson
Den här såsen behöver en lite oregelbunden pastasort som fjärilar eller snäckor för att fastna bra.
MAT & DRYCK

Tryter fantasin kring vardagsmaten?

Här är ett tips som får munnen att vattnas – och som går snabbt att laga.

Laga den himmelskt goda pastan som går hem hos hela familjen.

När jag lagar mat till vardags har jag endast tre krav: det ska gå relativt fort, vara enkelt – och självklart smaka gott. Här är ett recept som tillgodoser samtliga krav och som får munnen att vattnas. Använd pasta som snäckor eller fjärilar för att såsen ska fastna på bäst sätt.

Pasta med bacon, färskost och ärtor

4 personer

100 g bacon

200 g frysta gröna ärtor

125 g ricotta, kesella i nödfall

1 msk smör

5 msk riven parmesan

pasta, gärna snäckor eller fjärilar

salt

peppar

Gör så här:
1. Tina ärtorna i mikron eller genom att lägga dem i en sil och spola hastigt med varmt vatten. Det gör inget om de fortfarande är lite isiga längst in.
2. Sätt igång pastakoket.
3. Skär baconskivorna tvärs över i strimlor.
4. Fräs baconet i en stor kastrull eller stekpanna. Det ska få lite färg men inte bli knaprigt.
5. Häll i ärtorna i kastrullen/pannan med bacon. Rör om och fortsätt fräsa ett par minuter.
6. Riv parmesanosten.
7. Lägg kesellan i en skål som ledigt rymmer den kokta pastan. Luckra upp färskosten med en gaffel och lägg i smöret.
8. Låt den färdigkokta pastan rinna av ordentligt och blanda sedan några varv med ricottan och smöret i skålen.
9. Värm raskt på baconet och ärtorna och häll över pastan. Blanda ordentligt. Peppra och strö över parmesan. Servera så fort som bara den.