”Tråkigt att bjuda på 90-tals tacos...”

Så gör du tacos med det lilla extra – kocken Sara tipsar: ”Tacosen gäller men i en helt annan form”

1 av 2 | Foto: Coop Provkök
Bjud på pulled salmon och limeyoughurt som tillbehör. Se Saras recept här under om hur du gör pulled salmon.
MAT & DRYCK

Glöm det tradionella fredagsmyset med tacos med färdiga såser och kryddblandning.

Nu gäller tacos med det lilla extra – så som fisktacos eller pulled pork.

– Man måste växla upp sin tacos på fredagsmyset, säger Sara Begner, kokboksförfattare och provkökschef på Coop.

Sara Begner är kock, näringsterapeut och näringsfysiolog och arbetar som chef för Coops provkök.
Foto: ERIK ROXFELT
Sara Begner är kock, näringsterapeut och näringsfysiolog och arbetar som chef för Coops provkök.

Tacos har blivit svenska folkets fredagsmys. Men det är inte de färdiga såserna som gäller och den färdiga kryddblandningen som du ska köpa hem till helgen. Nu är det dags att förnya sig.

– Jag tror inte att den klassiska tacosen gäller. Årets kock pratade mycket om den mexikanska trenden på årets kock-seminariet förra veckan. Mexiko är helt rätt, men jag tror att det är jättetråkigt att bjuda på 90-tals taco med färdig kryddblandning och färdiga såser. Det känns ute, säger kokboksförfattaren Sara Begner.

– Jag tror att man måste växla upp sin tacos på fredagsmyset, fortsätter hon.

Hur växlar man upp sin tacos?

– Jag tror att många gör fish-tacos med friterad fisk till istället. De gör kanske pulled pork. Man kan antingen köpa färdig eller göra egen och har det till brödet. Eller kokar en chili på högrev. Eller kör en vegetarisk variant på jackfruit. Det finns på konserv och många gör veganskt ”kött” av denna produkt.

– Många gör egen salsa, med till exempel mango, koriander och lime. Eller gör egna bönröror. Tacosen gäller, men i en helt annan form.

”Har blivit en vardagsrätt”

Samtidigt är många trötta efter en veckas jobb och vill inte lägga för mycket tid i köket på fredagskvällen.

– På fredag kväll vill man göra så lite som möjligt. Man kommer hem från jobbet och vill ha roligare mat än man har alla andra dagar i veckan. Men jag tror att den vanliga tacosen med färdig tacokrydda och majs, den har flyttat in i vardagen och man äter det på tisdag kväll. Det är snabbt och alla gillar det.

Några roligare tillbehör i hyllan

– Men du kanske väljer att göra något roligt själv till tacosen och även letar runt i Tex mex-hyllan om det finns några roligare tillbehör än det som man vanligtvis väljer.

Ser du några andra rätter som är populära till fredagsmyset?

– Mina barn gillar hamburgare. Hamburgare på bättre färs. Istället för att köpa en dyr köttbit så köper man högrevsfärs och gör lyxigare burgare. Det finns massa olika bröd att välja mellan i butikerna. Jag tror att hamburgare är en fredagsklassiker hos många.

– Man steker bara sitt kött och har goda tillbehör till. Dessutom passar det hela familjen. Det är även därför tacos har blivit så populärt, både stora och små gillar det. Man behöver inte äta exakt lika, utan man väljer det man vill ha. Det är samma med hamburgare, de vuxna kan ta aioli till burgaren och barnen kan få ketchup, säger hon.

”Mer grönsaker och även fisk”

Även på Ica märker man av att tacos-trenden har förändrats.

– Vi kan se att intresset ökar även om det inte längre är lika starkt bundet till fredag utan sprider sig mer till andra dagar. Svenskarna börjar även gå mer mot mexikansk mat i allmänhet. Det är inte längre bara köttfärs och kyckling utan mer grönsaker och även fisk eller pulled pork i vår texmex-mat. Man kan säga att intresset för mer autentisk mexikansk mat ökar. Kunder köper fortfarande mycket taco på just fredag även om det har gått ner något jämfört med åren innan, säger Anna Hedström, pressansvarig på Ica.

FAKTA

Mer om fredagsmys

Begreppet fredagsmys etablerades på 1990-talet.

2006 kom ordet med i Svenska Akademiens ordlista.

Saras Begners tips till fredagens tacomys

  Pulled salmon

4 portioner

Ugn: 175°

Det behöver du:

Mexikansk laxrub:

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk rörsocker 

1 msk malen spiskummin

½ msk malen koriander

1 tsk fänkålsfrön

1 tsk salt

Så gör du:

Mortla samman kryddorna och gnid in på laxen.

Lägg laxen på en stor bit aluminiumfolie och vik ihop till ett paket.

Lägg på en plåt och stek mitt i ugnen cirka 20 minuter.

Låt vila i paketet på en skärbräda cika 10 minuter.

Dra isär fiskköttet med en gaffel och fyll valfritt tacobröd med lax och servera med tillbehör.

Limeyoughurt

Det här behöver du:

2 dl youghurt (10 procent)

1 lime

Så gör du:

Smaka av 2 dl youghurt med finrivet skal och saft av 1 lime.

Kiwisalsa:

4 portioner

Det här behöver du:

3 kiwi

12 tärnade körsbärstomater

1 tunt skivad salladslök

1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft

½ kruka hackad koriander

flytande honung

 salt

Så gör du:

Skala och tärna kiwin.

Blanda med tomater, salladslök, limeskal, limesaft och koriander. Smaka av med honung och salt

Källa: Sara Begner, kokboksförfattare och provkökschef på Coop.