Zeinas ”skolmatssås” gör nostalgi-succé

”Det går nästan inte att misslyckas”

MAT & DRYCK

Det var avsaknaden av vissa recept och en oväntad graviditet som var starten på bloggandet. Och tack vare enkla, inspirerade nyheter – samt ett par riktiga klassiker har Zeina Mourtadas mat gjort succé.

– Panerad fisk med ”skolmatsås” är populär. Varje gång jag lagt upp den har det blivit stor uppståndelse, säger hon.

Har du någon maträtt du minns från skolbespisningen?

Kanske är det kycklingleverbiffarna, lapskojsen eller potatisbullarna som många minns med avsmak. Men det finns även några riktiga guldkorn i skolkökets matpalett – som mandelfisk eller panerad torsk med sås. Rätter som många minns med varma tankar.

– Jag älskade skolmaten och vissa rätter har man tagit med sig i livet. Just receptet med ”skolans fisksås” som jag kallar det är ett av mina mest populära. Och det är en typisk skolrätt som många upplever som nostalgisk, säger Zeina Mourtada, till Aftonbladet Mat&Vin.

Just såsen är rättens styrka och enligt Zeina är den perfekt – eftersom den bara är så ruggigt enkel att göra.

– Såsen är något som folk älskar och säger att de skedar upp massvis av. Den är så enkel: Det ska inte kokas eller nått , det är inget hacka, utan bara ösa i alla ingredienser i en skål och blanda.

Inte en tanke på att börja blogga

Zeina säger att hon alltid har gillat mat och matlagning, men det var bara en rad sammanträffanden som fick in henne på bloggandet.

– Det hela började med att jag blev med barn. Jag hade inte en tanke på att börja blogga – eller ens att bli med barn. Jag startade en matgrupp på Facebook och la upp matbilder dagligen. Det var mat som jag lagade åt min familj. Medlemmarna i gruppen gillade mina recept och efterfrågade dem. Då skapade jag "Zeinas kitchen" som en rolig grej för att kunna ha alla mina recept samlade på en plats.  Till en början var det inte alls proffsigt, men folk gillade det och när jag satsade på det så blev det helt ”crazy”.

Bästa matblogg – enligt svenska folket

Efter det gick det snabbt. Zeinas matblogg nominerades och vann med över 7 000 röster pris som folkets val vid utdelningen av Matbloggspriset 2015. Och det är enkelheten som gjort att hennes mat går hem i de svenska köken.

– Jag satsade mycket på bra recept som jag inte tyckte fanns och autentiska rätter som jag tyckte var svåra att hitta. Till en början satsade jag mer på recepten än utseendet, men nu har jag ryckt upp mig och satsar även där.

Och även om det är svårt att livnära sig på en blogg har hennes matfilosofi har öppnat flera dörrar. Zeina har numera en matkasse i samarbete med mat.se och i höst ska hon påbörja ett nytt spännande projekt.

– Jag ska hjälpa barn att hitta matpassion. Jag kommer hålla en kurs på fryshuset i Husby och hjälpa barn och ungdomar att hitta bättre matvanor. Det är något jag ser fram emot jättemycket.

Receptet på Zeinas ”skolmatfisk” hittar du här under.

FAKTA

Om Zeina

Namn: Zeina Mourtada

Ålder: 33 år

Bosatt: Sollentuna

Meriter: Hennes blogg Zeinas Kitschen vann Matbloggpriset Folkets Val 2015 och är utsedd till en av Sveriges bästa matbloggar av Mitt Kök.

Typ av recept: Enkla, autentiska rätter. Från klassisk skolmat och husmanskost till afrikanska och chilenska rätter.

Zeinas panerade fisk med ”skolmatsås”

En skolmatsklassiker som ger nostalgikänsla – samtidigt som den är både enkel och god. Receptet är för 6 personer.

Fisken

6 st djupfryst eller färsk vit fiskfilé av valfri sort (tex rödspättafilé, torsk osv. De flesta vita fiskar funkar utmärkt)
1-2 ägg
2 msk mjölk
Ca 1 dl vetemjöl
Ca 3 dl ströbröd
1 msk citronsaft från färsk citron
1 tsk örtsalt eller vanlig salt
1 tsk svartpeppar
Stekning:
Smör

Kall dillsås (skolans fisksås)

3 dl gräddfil
1 dl filmjölk, vanlig yoghurt eller cremefraiché (jag rekommenderar filmjölk)
0,5 dl majonäs
1 dl bostongurka
1 kruka finhackad färsk dill eller 1 pkt (35 g) djupfryst dill
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 nypa svartpeppar

Gör så här:

Såsen: Blanda ihop allting och ställ i kylen en stund innan servering! Lätt som en plätt men ack så gott. Gör även potatismos (recept längre ner).

Fisken: Tina upp fisken om du använder djupfryst. Torka dem med hushållspapper, strö sedan på salt och peppar. Låt stå en stund medan du förbereder garnering. Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft och mjölk. Lägg ströbröd och vetemjöl i separata tallrikar. Vänd en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i ströbröd. Hetta upp en rejäl klick smör i en stekpanna och stek fisken i ca 4-7 min på varje sida (stektiden kan variera beroende på hur tjock filé du har). Är du osäker på om fisken är genomstekt kan du baka dem en stund i ugnen efter att du stekt dem. Lägg på en plåt och baka mitt i ugnen på 200° några minuter. Servera med ärtor eller riven morot, dillsås och potatismos.

Potatismos
500 g potatis (mjölig sort)
1-2 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
Gör såhär:
Skala potatisen och koka dem mjuka. Pressa eller mosa dem till en fin pure. Mixa inte med en handmixer för då blir potatisen klistrig i konsistensen. Värm mjölken fingervarmt och blanda i smöret så den mjuknar lite. Blanda mjölk och salt med potatisen, blanda med en träslev eller en elvisp tills du får en fluffig mos. Tillsätt mer mjölk om moset är för tjockt.

Källa: Zeina Mourtada /zeinaskitchen.se