Testa Paolos laxpasta med mascarponesalsa

Paolo Robertos smarta middagstips

MAT & DRYCK

Lättlagad lyxig laxpasta – låter inte det som en strålande vardagsmiddag?

Varför inte testa Paolo Robertos underbart enkla rätt: Pasta med varmrökt lax och tomat- och mascarponesalsa.

Paolos Pizza & Pasta
Foto: Bonnier Fakta
Paolos Pizza & Pasta

Mitt i veckan kan det vara så att inspirationen tryter och att det är lätt att fastna i gamla hjulspår och bara slänga ihop en ”veteran” eller köra på halvfabrikat.

Strunta i det och spana in det här läckra receptet signerat Paolo Roberto. Receptet är hämtat från hans kokbok ”Paolos Pizza & Pasta” (Bonnier Fakta).

Gör så här:

1. Skär eller bryt laxen i bitar. Skär tomaterna i halvor och peta försiktigt ut kärnorna med en liten sked.

2. Hetta upp olivolja i en stekpanna, lägg i tomaterna och fräs dem i ett par minuter, men se till att de behåller sin form. Salta och peppra och låt dem svalna.

3. Lägg mascarponen i en skål. Rör i citronskal, parmesan, persilja, salt och peppar. Blanda sedan försiktig ner tomaterna.

4. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll pastan i ett durkslag och låt den rinna av (spara några skedar av kokvattnet för att eventuellt späda såsen med). Häll tillbaka den varma pastan i kastrullen.

5. Rör ner mascarponeblandningen, blanda noga, och späd med en sked pastavatten om det behövs. Vänd till sist ner laxbitarna lite försiktigt.

Recept: Paolo Roberto

FAKTA

Pasta med varmrökt lax tomat- och mascarponesalsa

4 personer

400 g pasta, gärna ferrazzuoli, bucatini

eller bavette

200 g varmrökt lax

150 g färska körsbärstomater

Olivolja

Salt och svartpeppar

150 g mascarpone

1 citron, rivet skal

1 dl grovriven parmesan

2 msk finhackad persilja

Strimlade basilikablad att strö över