Knepet: Så fixar du saftiga burgare

Enkla och saftiga burgare – servera med örtmajonnäs: ”Goda måsten i mina burgare”

1 av 2 | Foto: Johanna Karlsson
MAT & DRYCK

Här är restaurangchefen och receptutvecklaren Johanna Karlssons snabblagade och saftiga burgare.

Till dem serverar hon en hemmagjord örtmajonnäs.

– De är så lätta att äta och variera efter humör, tillfälle och smak, säger hon.

Johanna Karlsson.
Johanna Karlsson.

Lyxiga till vardagen med hemmagjorda burgare med örtmajonnäs.

Johanna Karlsson, utbildad restaurangchef, matbloggare och receptutvecklare har ett enkelt recept som hon gärna tipsar om.

I hennes recept blandar hon nötfärs med grovriven zucchini.

– Det jag gillar med de här burgarna är att de är så lätta att äta och variera efter humör, tillfälle och smak – det gör att man aldrig tröttnar. Tillbehör som salsa, coleslaw, sötpotatis fries eller en fräsch sallad går ju inte heller av för hackor, säger hon.

Picklad rödlök, saltgurka och en hemgjord örtmajonnäs är goda måsten i mina burgare då de ger rätt sting så att inte burgaren blir mjäkig.

Vad ska man tänka på när man gör dem?

– Man ska inte göra dem för höga, då blir de bara svåra att äta. Satsa på några få genomtänka smaker och konsistenser. Jag föredrar tunna skivor lättgrillat bröd framför tjocka och svampiga. Då framträder smakerna bättre mellan skivorna.

– Ett annat tips är att lägg den färdiga burgaren i ett kaffefilter eller i ett stort blad sallad så slipper du massa spill när du äter. Eller vik ihop bakplåtspapper eller aluminiumfolie till en ficka.

Bäst med välkryddad fyllning

Hon tipsar även om att se till att platta ut biffarna ordentligt innan stekning/grillning.

– De krymper gärna vid tillagning och bullar upp sig vilket gör det svårare att få in andra fyllningar som hålls på plats. Sen tycker jag själv allra bäst om en välkryddad fyllning – bara salt och peppar är lite för mesigt för min del.

”Fick så mycket förfrågningar”

Johanna startade en matblogg för att kunna samla alla sina recept, idag är det en välbesökt sida för dem som vill ha inspiration.

– Det hela började för att jag fick så mycket förfrågningar om mina recept att jag till sist kände att jag ville dela dem med andra på ett smidigt sätt.

– Jag skriver om allt som intresserar mig med matlagning och bakning, allt från nyttigt till onyttigt, sött som salt. Mitt intresse är brett så variation och inspiration blir det. Mycket pålitliga, smaksäkra, beskrivande och enkla recept men tips på nya produkter, böcker och restauranger förekommer också.

Se Johannas recept här under.

Saftiga burgare med örtmajonnäs

Johanna Karlssons snabblagade burgare.

Foto: Johanna Karlsson

Så gör du:

”Blanda ca 400 g ekologisk nötfärs med 200 g grovriven zucchini, 1 tsk salt och rikligt med nymald svartpeppar och cayennepeppar. Skvätta i lite Kikkoman sojasås och forma platta, ganska stora biffar (de krymper gärna lite vid tillagning). Pensla med lite olja och grilla dem på båda sidorna eller smörstek dem i panna”.

”Servera burgarna med en örtmajonnäs. Mitt godaste tips är att mixa ner massor av färsk basilika och persilja i sin majonnäs och sedan smaksätta med vitlök och senap. Glöm inte bort att smaka av med något syrligt, sött och salt. Låt den gärna stå till sig en stund.

Krispig sallad, ost, tomat, inlagd gurka och tunt skivad (gärna picklad) rödlök är goda kompisar mellan tunna (lättgrillade) brödskivor”

Källa: ensmaksak.com