Se expertens sill-tips ’De skriker efter den’

Sill-bloggaren om sina bästa sillrecept inför midsommar: ”Väldigt enkel mat att göra”

1 av 4 | Foto: skonasillar.blogspot.se
Eriks basilikasill.
MAT & DRYCK

Förbered sillen till midsommar redan idag.

Här guidar Erik Hultgren, mannen som driver en sill-blogg, bland sina bästa recept och råd.

– Mitt stalltips är att lägga in sillen i god tid innan den ska ätas, säger han.

Erik Hultgren
Foto: skonasillar.blogspot.se
Erik Hultgren

Midsommarhelgen betyder färskpotatis, ägg och sill för många av svenskarna.

Vad passar bättre än att få de bästa tipsen av Erik Hultgren som driver en blogg som är fylld med bara sill-recept.

– Sill-bloggen började mest som en kul grej när jag bodde i studentkorridor i Lund. Sen har jag bara fortsatt och det har urartat lite. Nu är det väl snart uppåt 100 recept, berättar han.

Vad är det du gillar med sill?

– Det bästa med sill är naturligtvis att det är så fantastiskt gott, men dessutom så är det både extremt enkel mat att göra och den går att variera i oändlighet.

Vad ska man tänka på när man gör sin egen sill?

– Inte så värst mycket egentligen. Det är som sagt väldigt enkel mat att göra. Mitt stalltips är att lägga in sillen i god tid innan den ska ätas, säg tre till fem dagar innan, så att den verkligen suger åt sig så mycket smaker som möjligt från inläggningen. Det är ett skäl till att sillen är så bra högtidsmat, man behöver inte stå och stressa på själva dagen utan kan göra i ordning den när man har tid några dagar innan, säger han.

Vilken sill är ett ”måste” i midsommar? Och vilket udda recept vill du tipsa om?

– Det svårt med ”måste-sill”. Jag skulle rekommendera min midsommarsill, enkel och lätt. Annars så är det basilika-sillen som folk alltid skriker efter att jag ska ta med.

– Som udda sill, varför inte testa vanilj och limeblad? tipsar han.

– Den har jag även i en vegetarisk version.

Se Eriks recept till midsommar här under.

Eriks bästa midsommarsill

Midsommarsill

”Snart är det midsommar. Klassiskt är det matjessillens dag, men för de som vill ha en inlagd sill kommer här ett bra alternativ.”

Ingredienser

1 burk sill

½ rödlök

½ gul lök

1 knippe dill

1 citron

10 kryddpepparkorn

Lag

3 dl vatten

2 dl socker

1 dl ättiksprit

Gör så här:

1. Blanda ihop ingredienserna till lagen och koka upp. Låt svalna.

2. Skär sillen i centimetertjocka skivor. Hacka lök och dill. Riv citronskalet.

3. Blanda alla ingredienserna i en burk. Slå över den kalla lagen och sätt på lock.

4. Låt stå i kylen minst en dag för att sillen ska dra åt sig av smakerna. Bäst blir den om den får stå ytterligare någon dag.

Basilikasill

”En krämig och go sill som verkligen smakar basilika. Av de tre sillar jag tog med mig till midsommarfirandet fick denna överlägset bäst respons. En riktig höjdare med andra ord”

Ingredienser

1 burk femminuterssill (420 gr)

3 dl creme fraiche

1 msk majonnäs

1 kruka färsk basilika

1 msk pressad lime

Rivet skal av en lime

1 vitlöksklyfta

1 nypa havssalt

1 nypa svartpeppar

Så gör du:

1. Plocka upp sillbitarna och låt dem rinna av lite. Skär sillen i centimetertjocka bitar. Hacka basilikan grovt.

2. Blanda creme fraiche, majonnäs, lime, vitlök, salt och peppar i en bunke.

3. Varva sill, basilika och creme fraiche-blandningen i en burk. Sätt på lock.

4. Låt stå minst ett dygn före servering.

Vanilj- och limebladssill

Lag

3 dl vatten

2 dl socker

1 dl ättiksprit

6 kryddpepparkorn

Ingredienser

1 burk inläggningssill (420 gr)

1 silverlök

1 vaniljstång

Skal från en lime

Skal från en apelsin

Skal från en citron

5-6 limeblad

3 lagerblad

6 vitpepparkorn

Så gör du:

1. Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Värm till sockret har löst sig och låt svalna.

2. Låt sillen rinna av och skär den i centimeterbreda skivor. Hacka silverlöken.

3. Varva alla ingredienserna i en burk. Avsluta med att skrapa ur vaniljstången och hacka sedan denna i bitar och lägg i. Rör om.

4. Ta bort kryddpepparkornen ur den kalla lagen och häll den i burken så att den täcker alla ingredienser.

5. Sätt på lock och låt stå minst en dag.

Vegetarisk vanilj- och limebladssill

Lag

3 dl vatten

2 dl socker

1 dl ättiksprit

Ingredienser

½ aubergine

1 silverlök

1 vaniljstång

Skal från en lime

Skal från en apelsin

Skal från en citron

5-6 limeblad

3 lagerblad

6 vitpepparkorn

Gör så här:

1. Skär auberginen i ungefär lika stora sillar som du hade skurit sill. Förväll dem i 5-10 minuter i hårt saltat vatten. Konsistensen ska bli lite mjuk.

3. Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Värm till sockret har löst sig och låt svalna.

4. Hacka silverlöken.

5. Varva alla ingredienserna i en burk. Avsluta med att skrapa ur vaniljstången och hacka sedan denna i bitar och lägg i. Rör om.

6. Häll över den kalla lagen i burken så att den täcker alla ingredienser.

5. Sätt på lock och låt stå minst en dag.

Recept: Erik Hultgren/ Sköna sillar