Titta: Upptäck Sverige med landskapsrätterna

Bjud på krämig västerbottenpaj och småländsk ostkaka i sommar

MAT & DRYCK

Upptäck Sverige i sommar med landskapsätterna.

Gör en god västerbottenpaj till middag och småländsk ostkaka till efterrätt.

Här under hittar du recepten.

Har du inte möjlighet att bege dig ut och resa i Sommar-Sverige?

Du kan ändå upptäcka de olika landskapen genom de olika maträtterna som kännetecknar varje ställe. Det är sajten ”Svenska smaker” som listar alla landskapens rätter och här på Aftonbladet Mat & Vin får du två av recepten. Först Västerbottens landskapsrätt; Västerbottenpaj. En klassiker som passar till såväl lunch, middag eller buffébordet.

Ät den som den är tillsammans med en sallad eller till exempel som tillbehör till kräftor.

Avsluta middagen med Smålands landskapsrätt: småländsk ostkaka som du serverar ljummen tillsammans med vispad grädde och sylt.

Västerbottenpaj

Det här behöver du:

(8 Portioner)

125 g smör

3 dl vetemjöl

1 msk vatten

150 g riven Västerbottensost

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 krm svartpeppar

Så gör du:

Sätt ugnen på 225 grader. Medan ugnen värms, mixa smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa ihop till en smidig deg.

Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda i ugnen ca 20 min. Låt svalna.

Fördela västerbottenost i pajskalet och vispa ägg och grädde. Häll över och smaka av med salt och peppar.

Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min eller tills pajen har stelnat. Låt svalna.

Småländsk ostkaka

Det här behöver du:

(8 Portioner)

5 liter mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1 msk ostlöpe

50 g sötmandel

4 bittermandel

2 1/2 dl kaffegrädde

2 dl strösocker

3 ägg

Så här gör du

Värm mjölken till 35°C och vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om igen så att vasslen separera och låt smeten stå ytterligare 30 min.

Ställ ett durkslag i en kastrull. Lägg senare en kökshandduk och häll upp ostmassan i durkslaget. Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken. Låt ostmassan rinna av över natten i kylskåp.

Sätt ugnen på 175 grader.

Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint.

Häll ostmassan i en bunke och vispa ner kaffegrädde, socker, ägg och mandel. Grädda ostkakan i vattenbad i 1 1/2- 2 timmar.

Ta ut ur ugnen och låt kallna. Om det finns extra vätska så är det bara att hälla ut det i vasken. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

Här under kan du läsa mer om rätterna.

FAKTA

Mer om rätterna

Småländsk ostkaka

De kanske mest välkända svenska ostkakan i både Sverige och resterande världen är den Småländska gjord på ägg, mjölk, ostlöpe och smaksatt med både söt- och bittermandel.

Ostkakan sägs ha ursprung från medeltiden men den dyker först upp i en latin-svensk ordlista år1538. Den småländska ostkakan åts oftast när det vankades stor fest då varje familj brukade medta en maträtt var att bjuda hela kalaset på. Det var vanligt att minst en familj hade med sig ostkaka eftersom det räckte till många gäster och var en status symbol.

En klassisk småländsk ostkaka åts alltid från mitten. Detta tros vara för att den bakades i en kopparform vilket har en tendens att ärga kanterna. Därför brukade den högst rankade på kalaset (detta var oftast prästfrun) ta först och erbjudas den bästa biten – mitten, eftersom denna del av kakan var längst ifrån kanterna.

Västerbottenpaj

”Vad gör denna ostpaj så speciell? Den är gjord på den unika smaken och karaktären från Västerbottensosten. Denna smakrika paj sägs ha växt i popularitet då den anses vara den svenska råvara som är minst ”konstig” om vi jämför med till exempel surströmming.

Den välkända Västerbottenosten ska ha tillkommit av ett misstag, och de finns fler än en teori runt detta.

Först så talas det om ett meteorit nedslag i Västerbotten som ska ha påverkat markerna som korna betar på, och som ger mjölken en särskild sammansättning. Det finns även en historia om mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som arbetade ensam en sen kväll i Bjurträsk när hon blev distraherad i sitt arbete, vilket sägs ska haft med kärlek att göra. 

Om det var en komet eller en distraherad mejerska som skapade Västerbottenost kan inte vara helt säkert, men en sak som är säker är att ostmassan under dess tillverkning värms i flera omgångar, något som är speciellt för denna typ av ost.”

Källa: “Svenska Smaker”/ Expedia