”Det här är världens godaste äppelkaka”

Så gör du utsökt äppelkaka med hemmagjord vaniljkräm

MAT & DRYCK

Hösten står för dörren – då är det läge att bjuda på en härlig äppelkaka.

Egenföretagaren Anna Sylvan bjuder på receptet till vad hon anser är världens godaste äppelkaka.

– Den är fantastisk, säger hon.

Anna Sylvan
Anna Sylvan

Har du köpt hem massa äpplen som du inte kommer hinna äta upp?

Eller har du ett eget äppelträd som är redo att skördas? Ta reda på äpplena genom att göra en god äppelpaj.

”Den utlimata äppelkakan”

Anna Sylvan ger läsarna på Aftonbladet Mat & Vin ett recept till vad hon anser vara världens godaste äppelpaj.

– Den är fantasisk. Det är världens godaste, den har allt. Jag kan tycka att äpplen är goda att steka med lite socker i en stekpanna och servera med glass. Men ska man ändå baka så ska det finnas mandelmassa och nötter. Det här är den utlimata äppelkakan. Jag vet många som bakat den och håller med mig, säger hon.

Hur är den att göra?

– Väldigt enkel. Jag är ingen som gör bakverk som innehåller flera moment.

Vad ska man äta till?

– Det ska vara egen vaniljsås. Jag är ingen fan av den färdiga som man köper. Antingen ska det vara riktigt bra vaniljglass eller en egen vaniljsås. Det är inte alls svårt att göra – det är superlätt.

Här är Annas äppelkaka

Foto: Anna Sylvan

Äppelkakan

Smält 150 gr smör i kastrull, blanda med 1 1/2 dl socker, låt svalna. Rör i 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 1 1/2 dl mjölk.

Grovriv ca 150g mandelmassa och blanda ner i smeten.

Bröa formen, häll i smet, skala och skiva äpplen och tryck i smet. Ös på med kanel, hackade hasselnötter och pärlsocker.

Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.

Servera med en hemlagad vaniljkräm!

Vaniljkräm:

3 äggulor

3 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljstång

3 dl vispgrädde

Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm. Om du förvarar den i kylen under natten kan den dela sig lite, men den går snabbt ihop om du vispar upp den igen.